Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka 6

Post »

Jeżyk zasługuje na miejsce w awatarku ;:333 Lidziu czy prymulki z bordowymi liśćmi to jakiś odrębny gatunek, bo właśnie widziałam podobne u Irminki :D
Awatar użytkownika
edzywiec
200p
200p
Od: 23 paź 2011, o 04:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidko jeżyk przesympatyczny ja również na poprzedniej działce miałem jeża po przejściach.
Święta mieliśmy podobne lecz u mnie było zdecydowanie mniej śniegu a to dlatego bo było cieplej
i topniał szybciej ale co do opadu to na równo. :wit
Pozdrawiam i zapraszam na Starą/nową działkę- Ed
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Lideczko :wit
Zapatrzyłam się na tę piękną wiosenkę u Ciebie.
Piękny rozchodnik ościsty 'Cristatum', zawsze mi się podobał, jak gdzieś wypatrzę na pewno przygarnę ;:108
Ciemierniki te ciemne właśnie niedawno kupiłam bo też zawsze podziwiałam w innych ogrodach ;:215
Kociambry fajne, też mam jednego, ale jeżyk przebija wszystko ;:167
Będę zaglądała częściej ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Lidziu co u Ciebie ? coś długo Cię nie ma??
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Lidziu a myślałaś może o podwyższonych rabatach? Może w ten sposób mogłabyś chronić chociaż część roślin, zwłaszcza tych płytko korzeniących się?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu coś Cię nie ma na forum. ;:108 A ja czekam na to co Ci kwitnie, bo nie wierzę,że nie masz co pokazać. ;:108 Może są ważniejsze rzeczy od forum to z chęcią poczekam. ;:108
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu delosperma Bubu dzisiaj rano był bardzo aktywny. Nerwowo szukał pożywienia, zrobiło się bardzo zimno i pewnie zgłodniał. Rano było 0 stopni i do tego zimny wiatr. Dałam radę popracować tylko przez 4 godziny, jak zaczął padać śnieg poszłam do domu. Przez tą paskudną pogodę nie nadążam z robotą. Wczoraj było bardzo mokro i ziemia kleiła się do butów, a ja przesadzałam miskanta olbrzymiego. Oczywiście nie zdążyłam wszystkiego zrobić i dokończyłam dopiero dzisiaj.

Grażynko kogra właśnie przez tą ciężką glinę i ciągłe podtopienia, straciłam tej zimy około 40 roślin. Ciężko to będzie odbudować.

Jurku semper no, jeżeli byłeś w Goczałkowicach, to pewnie u Kapiasów. To rzeczywiście niedaleko ode mnie, a ja jeszcze tam nie byłam i raczej nie będę. Pochwal się, co ciekawego kupiłeś.

Jacku JacekP mam nadzieję, że kiedyś poznasz osobiście mojego Bubu. Zaskrońców też mi żal, bo to były piękne duże okazy.

Marysiu Maska na zdjęciu w moim avatarze jest inny jeżyk, maluszek, który przybłąkał się na działkę chyba trzy lata temu pod koniec października. Został odkarmiony i spędził na działce zimę.
O pierwiosnku 'Dark Rosaleen' dowiedziałam się tylko tyle, że to mieszaniec zaliczany do grupy Polyanthus.

Ed edzywiec po świętach wydawało się, że wreszcie przyjdzie prawdziwa wiosna, a tu przyszły znów chłodne dni i zimne noce, a dzisiaj nawet kilka razy śnieg polatywał.

Zuza sweetdaisy witaj. Cieszy mnie, że moja wiosna Ci się podoba. Zaglądaj, kiedy tylko przyjdzie Ci ochota.
Rozchodnik 'Cristatum' jest rzeczywiście śliczny, ale dość wolno przyrasta. Trudno go kupić, mnie udało się kilka lat temu na targu.

Dorotko dorcia7 co u mnie, ano stara bida. Po prostu nie wyrabiam się z czasem. Co roku trudniej mi się poruszać i na wszystko potrzebuję coraz więcej czasu.

Olu Bufo-bufo to dobry pomysł i gdzie tylko jest taka możliwość, to kopię między rabatami głębsze rowy, ale woda nie bardzo ma gdzie spływać, długo stoi, ziemia mocno nasiąka i rośliny gniją. Działka ma kształt niecki, w której zatrzymuje się woda spływająca z położonych wyżej działek.

Alu Biedronka641 już jestem. Ostatnio spiętrzyły mi się same ciężkie prace na działce i musiałam sobie jakoś poradzić. Zajęło to jednak dużo czasu. Zdjęć trochę zrobiłam i dzisiaj część z nich pokażę.

Hiacynty
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O jak dobrze, że jesteś :D Ostatnie zdjęcie świetne ;:167 dwie miłki czy dwa wszystko jedno tak mi się skojarzyło :;230
Lidziu doczytałam o stratach, obserwuj moje rośliny, bo przecież mam sporo Twoich może to te które straciłaś to będą do odzyskania ;:333
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Oj to nie łatwo :(
Trzeba by chyba jakieś prace ziemne wprowadzić by zmienić układ ziemi, zlikwidować nieckę. W pierwszym momencie przyszło mi do głowy by obłwałować działkę wzdłuż płotu , by zatrzymać wodę spływającą z innych działek, no i dosypać ziemi tam gdzie tworzy się niecka, do tego ta ziemia powinna być przepuszczalna (by woda szybko z niej wnikała w głąb ziemi). Lidziu wiem że ten mój pomysł jest trudny do realizacji i raczej fantastyczny niż realny bo wymagałby wielkich zmian.Rów odwadniający to też fajny pomysł. Może przestawisz swój problem w osobnym wątku na forum?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu przykro czytać,że aż tyle roślin straciłaś. Ja też zauważyłam braki .Ja myślę,że to nie zima to wszystko spowodowała tylko jej brak,potem wiosna wszystko ruszyło,potem deszcz i powrót znów zimy.My reagowaliśmy na tę zmienna aurą złym samopoczuciem a co dopiero przeżywały te biedne rośliny.Dla nich to też był szok. Jeśli mogłabym w czymś pomóc to śmiało pisz. ;:108 :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przesadzanie miskanta chińskiego to nie lada wyzwanie ;:180 A glinę to masz tłustą jak masło więc nie dziwię się, że zatrzymuje wodę na długo, co nie wszystkim roślinom się podoba.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Lidziu ;:138
Przykro czytać o Twoich stratach.Rzeczywiście masz nieciekawie usytuowaną działkę.
Masz raję w Goczałkowicach byłem u Kapiasów.Obejrzałem ogród pokazowy.
Piękny, ale muszę tam podjechać w innej porze roku.Z zakupami nie zaszalałem bo nie bardzo było z czym.
Kupiłem głodka, goryczkę i jakieś dwa rozchodniki.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Lidziu, tyle pracy i serca wkładasz w działkę, ręce opadają, jak czytam o Twoich stratach. ;:196
Przyłączam się do słów Marysi Maski, wybieraj, co chcesz z mojego ogródka.
Pozdrów ode mnie Twoje kotki i Bubu. ;:168
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu Maska jestem, ale rzadko teraz bywam na FO, bo wracam do domu późnym wieczorem tak zmęczona, że niczego już mi się nie chce. Koty milusie, dobrze mieć takie stworzenia obok siebie.
Bardzo dziękuję za chęć podzielenia się roślinami. Głownie wyginęły mi cebulowe, maluchy i chryzantemy. Na razie wyciągam zadołowane jesienią rośliny i sadzę w pustych miejscach. Miło jednak wiedzieć, że mogę na Ciebie liczyć.

Olu Bufo-bufo bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Niestety większych robót ziemnych nie jestem w stanie sama zrealizować, a poza tym każdy centymetr ziemi jest u mnie obsadzony, więc trzeba by rośliny zniszczyć przez zasypanie.

Alu Biedronka641 straciłam przede wszystkim sporo cebulowych i tych starszych i posadzonych jesienią. Roślin do sadzenia mam dużo, bo wykopuję zadołowane, a i paczki z roślinami zaczynają przychodzić. Na razie więc bardzo dziękuję za zainteresowanie. Nie masz pojęcia jakie to miłe uczucie, kiedy czytam taką deklarację niesienia pomocy. Będę o niej pamiętać.

Jacku JacekP do wykopania i podzielenia olbrzyma musiałam prosić o pomoc, bo sama nie dałabym rady. Moją ciężką glinę już zdążyłeś poznać, więc wiesz ile trudu kosztuje jej uprawa.

Jurku semper rzeczywiście na wizytę w Goczałkowicach było trochę za wcześnie, ale następnym razem na pewno upolujesz jakieś roślinne rarytasy.

Marysiu delosperma kolejna deklaracja pomocy. Bardzo, bardzo Ci dziękuję. Napisałam o stratach, tak sobie, a tu taki odzew. Dobrze mieć na FO przyjaciół.
Kotki wygłaskane, a Bubu zagląda wieczorem do miseczki i pomrukuje dziękując za pozdrowienia.

Tulipany
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Sasanki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwiosnki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zawilec grecki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Daszeńka i Piorun
Obrazek Obrazek

Stokrotka
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Złotlin japoński 'Pleni Flora'
Obrazek Obrazek

Persikaria 'Red Dragon' i 'Purple Fantasy'
Obrazek Obrazek

Szczygieł i kos
Obrazek Obrazek

Bubu i Daszeńka
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne tulipany sasanki i pierwiosnki tyle kolorów .Daszeńka , Piorun i Bubu śliczne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”