Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Erazmie to najlepsza metoda na zwalczenie żalu na obecność kreta na działce. Tylko do czego może prowadzić, jęli co dziennie by się ja stosowało. :wink:
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yaro32 pisze:Z tego co się orientuję to mięty nie znoszą myszy. Krety bardziej odpędza gnojówka z pokrzyw lub z gałązek thuji.
Jarku wracam do tej gnojówki.
Czy z pokrzywy to ma być taka sama gnojówka jak do zasilania roślin?
Jaką proporcję zastosować przy robieniu gnojówki z tuji?
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolko ja tylko gdzieś wyczytałem o takiej metodzie. Dokładnych szczegółów tam nie było. Wiem tylko z własnego doświadczenia o mięcie i jej działaniu na myszy. Miałem w domku, po rozłożeniu ściętych łodyg mięty i rozłożeniu po kątach , myszy się wyniosły. Podobnie było u znajomych na działce. A może ktoś inny miał doświadczenie z gnojówka z pokrzyw i thuji stosowaną w zwalczaniu kretów/
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Być może o tej metodzie czytałem , gdzieś na forum. Trzeba będzie poszukać. :wink:
A czy ktoś stosował te nowe pułapki, które oferują na Allegro? U mnie kret nagminnie zapycha rurkowe ziemią i wtedy o łapaniu kreta nie ma mowy.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znalazłem dziś artykuł Elżbiety Pietrzyk RZD Pajęczno dotyczący zwalczaniu gryzoni. Poniżej treść dotyczącą zwalczaniu szkodników ogrodów i działek w tym naszego krecika. Co o tym myślicie?

Zwalczanie:

Racjonalne zabiegi agrotechniczne i profilaktyczne, takie jak: natychmiastowa podorywka po sprzęcie zbóż, głęboka orka jesienna, unikanie pozostawienia słomy na polu, wykaszanie traw na miedzach, rowach i nieużytkach, ograniczają nadmierny rozwój populacji gryzoni. W celu zmniejszenia szkód zaleca się także ustawianie na polach tyczek spoczynkowych w kształcie litery T dla ptaków drapieżnych.

W razie masowego pojawienia się gryzoni w uprawach rolniczych, należy stosować zwalczanie chemiczne. Nowymi preparatami do zwalczania myszy są Normix AT GR lub Normix GR, które można rozsiewać siewnikiem nawozowym lub siewnikiem z podniesionymi redlicami w ilości 8-12 kg/ha. Przy mniejszym nasileniu można zastosować 4-6 kg/ha lub wkładać preparat co 5-10 m, w porcjach 15-40 gramów, do otworów zamieszkałych nor i korytarzy gryzoni, albo do rurek drenarskich lub bezpośrednio rozkładać na ścieżkach przebiegu gryzoni i w rowkach otaczających kopce, sterty zbóż, tak aby jeden punkt przypadał naokoło 40 m2 powierzchni. Można też wkładać preparat dozownikiem ciągnikowym w międzyrzędzia w ilości 4-6 kg/ha. W miarę potrzeby preparat można uzupełniać co 14 dni. W przypadku wystąpienia nornika polnego i karczownika można zastosować Ratron GR w ilości 10 kg/ha, Rotendox AB w ilości 3 kg/ha przy małym nasileniu lub 10-20 kg/ha przy dużym nasileniu lub Volid 0001 GR w ilości 5-7,5 kg/ha nawet do 15 kg/ha przy większym nasileniu. Innym sposobem jest stosowanie świec np. Świeca Nortox – P w ilości 1-2 tabletki/norę lub Świeca Anorin FK w ilości 1 świeca/norę.

W sadach i ogrodach stworzyć właściwe warunki siedliska poprzez zakładanie żywopłotów i szpalerów drzew, co daje schronienie nie tylko ptakom, ale i drapieżnikom (jeżom, kunom, czy tchórzom), które niszczą gryzonie. Na mniejszych plantacjach można wyłapywać gryzonie poprzez umieszczenie w norach różnych pułapek, np. w postaci wydłużonego zwężającego się ku górze cylindra lub w postaci pułapek kleszczowych. Do zwalczania kreta można stosować preparaty odstraszające np. Kretol 2,5 GR lub Kretol 5 GR w ilości 5-10 g/norę, Antykrecik CG w ilości 1 granulka/norę, ziarno zatrute w ilości 10-20 ziaren/norę. Skutecznym środkiem do zwalczania kreta na użytkach zielonych jest też Krecik BR w postaci brykietu do wkładania w otwory, a w uprawach rolniczych preparat Sarna – Stop 45 EC stosowany w roztworze 4%/ha. Stosuje się wówczas 0,2-0,5 l cieczy użytkowej w każdy czynny korytarz.

W uprawach warzywnych, ogrodach działkowych stosuje się szereg sposobów domowych. Można uprawiać rośliny odstraszające takie jak: czosnek, nostrzyk, wilczomlecz, korona cesarska i wkładać części tych roślin do nor. Odstraszająco na kreta działają także zapachy aksamitki, bazylii, komosy, dlatego rośliny te warto posadzić np. wzdłuż ogrodzenia.

Skutecznym sposobem jest też wkładanie w nory szmat namoczonych w ropie, nafcie, benzynie, czy terpentynie. Cenne rośliny można zabezpieczyć wkopując siatkę metalową lub plastikową na głębokość 20-30 cm. W sprzedaży pojawiły się również odstraszacze zasilane bateriami. Wysyłane akustyczne sygnały działają odstraszająco nie tylko na krety, ale i na pozostałe gryzonie. Dobre efekty przynosi wkopanie pustej butelki z szyjką wystającą do góry 5-10 cm nad poziomem gleby. Wpadający wiatr wydając dźwięki podobno działa odstraszająco na kreta, podobnie jak zakładane różne wiatraczki i przedmioty wydające dźwięki. Gryzonie skutecznie wyłapują również zwierzęta domowe: koty i psy, szczególnie rasy terier.

Należy pamiętać, że trucizny i przynęty są środkami o dużej toksyczności i w przypadku niepra- widłowego ich zastosowania istnieje niebezpieczeństwo zatrucia dla ludzi, zwierząt domowych i środo- wiska. Najlepiej zabieg zlecić wyspecjalizowanym firmom. Po przeprowadzonym zabiegu punkty trucia należy zlikwidować, a nie zjedzone przez gryzonie resztki zlikwidować poprzez zakopanie głęboko w ziemi.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Jarek ale się napisałeś, tylko czy krety i gryzonie o tym wszystkim wiedzą i dostosują się, zjadając te trucizny z odpowiednim apetytem. Żartuję sobie, ale jak sam wiesz teoria i praktyka nie zawsze chodzą w parze.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dlatego szukam potwierdzenia w praktyce u innych forumowiczów.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to na początek.
Odstraszacze akustyczne mam, sztuki dwie.
Znasz moje perypetie z niszczycielami mojego ogrodu. Skutek działania odstraszaczy - nie dają żadnych skutecznych efektów, chyba, że moje szkodniki są głuche, lub nie czytały tego mądrego artykułu. ;:14
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Możecie mi wierzyć albo nie, ale mówię Wam, ze najskuteczniejsza jest hałaśliwa kosiarka :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izko ale jak wmówić mężowi konieczność koszenia trawnika co drugi dzień?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilko, nie jestem pewna, ale mój sąsiad nie kosi chyba co dzień... Co trzeci dzień? :roll: :wink:
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój mąż w sezonie, kosi tak jak wszyscy, raz na tydzień, a może kosiarka robi za mało rabanu?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może? Sąsiad kupił nową, spalinową. Nie wiem jaką miał poprzednią, ale robiła mniej hałasu i widać wywoływała mniejsze drgania ziemi. Ale kosi chyba częściej, ze dwa razy w tygodniu - tak mi się zdaje. Będę musiała w sezonie zwrócić na to uwagę. Faktem jednak jest, że od czasu jak pojawił się za płotem nowy sprzęt, nie ma śladu karczowników :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Yaro32 pisze:Mariolko ja tylko gdzieś wyczytałem o takiej metodzie. Dokładnych szczegółów tam nie było. Wiem tylko z własnego doświadczenia o mięcie i jej działaniu na myszy. Miałem w domku, po rozłożeniu ściętych łodyg mięty i rozłożeniu po kątach , myszy się wyniosły. Podobnie było u znajomych na działce. A może ktoś inny miał doświadczenie z gnojówka z pokrzyw i thuji stosowaną w zwalczaniu kretów/
Myślałam, że będę mogła polecić nową metodę walki z tymi stworzonkami sąsiadom.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale coś w tym może jednak być i można spróbować. Ja wiosną jeśli nie uda mi się wytrzebić kreta to spróbuję i tych metod. Nie mam wyboru. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”