Choroby i szkodniki rododendrona Cz. 2

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 wrz 2005, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Chory Rododendron cz.2

Post »

Warto zacząć od zbadania kwasowości podłoża, o ile nie jest właściwe to doprowadzić do odpowiedniego np siarczanem amonu.
Warto również znać odczyn wody którą podlewamy najlepiej woda kranowa odstała, a jeszcze lepsza deszczówka. Możesz wykorzystać beczkę w której umieścisz worek kwaśnego torfu i tą wodą będziesz polewać. O ile to Twój jedyny różanecznik to możesz sobie poeksperymentować.
Przy większej ilości tych krzewów trzeba zastosować chemię do zakwaszania np. siarczan amonu Nawóz DO ZAKWASZANIA GLEBY BIOPON.
Dopiero po uzyskaniu odpowiedniego odczynu gleby można myśleć o dalszych zabiegach.

Gleba i woda to czynniki podstawowe w uprawie różaneczników.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Mam kilkanaście rododendronów. Dwa mam trzeci rok. Dotychczas nic im nie było. Ubiegłej wiosny dosadziłam kilkanaście wykopanych z ogrodu rodzinki. Część z nich miała brązowe liście od dołu, więc je usunęłam. Kwitły w zeszłym roku, ale od jesieni zauważyłam, że jednak liście żółkną.
Teraz już wszystkie "chorują".
Zdjęcie z 13.03 tego roku
Obrazek

To z dnia dzisiejszego, inne, ale rosną w tej samem grupie
Obrazek

Nie dość, że żółkną, to teraz niektóre są mocno podjadane.
To tez dzisiejsza fotka.
Obrazek

Bardzo proszę, pomóżcie. Ziemia jest dość kwaśna, w ub. roku zasilane były nawozem do rododendronów. ;:145
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Prawdopodobnie niedożywione, a niedożywienie jest w jakimś stopniu wynikiem nieodpowiedniego pH. Proponuję sprawdzić kwasomierzem stan gleby. A na liście zastosować oprysk z chelatu żelaza. Gdyby się okazało ,że odczyn za wysoki koniecznie trzeba zakwasić glebę do poziomu 3,5-4,5 .

Na opuchlaka, który wcina liście naturalna metoda to niecienie LARVAL ( dość drogie ) ale wydatek jednorazowy.
Ewentualnie pozostaje tańszy wariant chemiczny - Fastac 100 EC, o działaniu kontaktowym i żołądkowym .

No i objawowo i zapobiegawczo można stosować wywar z wrotyczu. Podobno działa. Ja jeszcze nie próbowałam, ale ślady żerowania opuchlaka już zauważyłam :evil: , więc może spróbuję wrotyczem podziałać.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Bardzo dziękuję za szybka poradę. Jutro się za to wezmę. Sprawdzę glebę i kupię środki. Szkoda byłoby tych pięknych rododendronów, które bardzo lubię.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
khoelia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 cze 2013, o 17:28

Post »

Witam,dopiero zaczynam przygodę z rododendronami. Jakiś tydzień temu kupiłam ową roślinkę, posadziłam w średnio słonecznym miejscu i co?... i to!!! Obrazek Obrazek co mu jest? jak go uratować?
` życie to podróż podczas której odkrywamy siebie `

Moje parapetowe:)
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

khoelia pisze:Witam,dopiero zaczynam przygodę z rododendronami. Jakiś tydzień temu kupiłam ową roślinkę, posadziłam w średnio słonecznym miejscu i co?... i to!!!
Ta przygoda jak nie jedna przygoda miłosna zbliża się do końca bo tak już jest we życiu nie sztuka coś sobie wetknąć.
Nie jestem profesjonalistą więc moja ocena może być błędna ale ja nie widzę możliwości uratowania tego krzaka.
Ten "sposób" sadzenia to 100% gwarancja że Twoje przygody będą powtarzalne.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
khoelia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 cze 2013, o 17:28

Post »

asprokol pisze:Ten "sposób" sadzenia to 100% gwarancja że Twoje przygody będą powtarzalne.
ten sposób sadzenia to znaczy jaki sposób?
` życie to podróż podczas której odkrywamy siebie `

Moje parapetowe:)
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

khoelia pisze: ten sposób sadzenia to znaczy jaki sposób?
Sadząc rododendrony należy dać odpowiednie podłoże minimum 25-30 cm od "doniczki" czyli jak nasze maleństwo ma doniczkę o średnicy 12 cm to dół będzie o średnicy 70 cm i o głębokości minimum 40 cm. Czyli taki w wielkiej donicy a 50 cm zadowoli się dołkiem 1 metra ;). Chodzi aby korzenie miały możliwość rozrastać się w każdą stronę oraz aby mieć bufor pomiędzy korzeniami a ziemią ogrodową. Ty zamiast tego dałaś plastyk pewnie po to aby chwasty go nie zarosły.
W żadnym wypadku nie sadzimy w doniczkach bo korzenie odbiją się od ścianek doniczki i skierują do środka ( powstanie filc który nie dopuści wody i pokarmu ). Doniczki są dobre na parapet w mieszkaniu ale doniczka w ogrodzie wystawiona na działanie słońca wysusza bryłę korzeniową. Nie wiem do czego miał służyć ten kołnierz ortopedyczny ?.
Posadzenie w tym kołnierzu powodowało że miał gorzej niż w doniczce osadzonej w ziemi (plastyk się nagrzewa). Rododendrony zabija suche powietrze. Nadmiar nawozu i niewłaściwe podłoże.
Zamiast czekać na kolejną przykrą porażkę przeczytaj wątek jak je sadzić, później jak pielęgnować.

Ja na jeden mały krzew używam 250 litrów prasowanego torfu.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

khoelia pisze:Witam,dopiero zaczynam przygodę z rododendronami. Jakiś tydzień temu kupiłam ową roślinkę, posadziłam w średnio słonecznym miejscu i co?... i to!!!
Asprokol ma rację ( rany ! Coraz częściej zgadzam się z asprokolem ;:224 ). Krzew wygląda na "zaparzony" . Liście poparzone. Po co mu ta osłona z plastiku ? Pewnie jeszcze po posadzeniu mocno go podlałaś , także "po liściach" ?
W ogóle rododenrdony lepiej sadzić w półcieniu lub cieniu. Słoneczko też zniosą , ale ...jest dla nich dość niebezpieczne (poparzenia skórzastych liści, sucho, szybkie więdnięcie kwiatów...)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
baobab100
50p
50p
Od: 10 lis 2012, o 15:18

Post »

Asprokol - ile litrów roztworu 2% siarczanu amonu należy dać pod krzaczek wysokosci 70 cm. Czy podlanie należy powtórzyć , jeżeli tak to w jakim odstępie czasowym ?
Będę chciała zastosować kwasek cytrynowy, też mam pytanie ile litrów lać pod taki krzaczek i jak często? Krzaki mam posadzone kilka lat temu, w podłoże - kwasy torf, ziemia rodzima w moim przypadku gliniasta,kora sosny, igliwie, trochę siarki.pH po zimie 6.Krzaki rosną, mają pąki, ale szału nie ma.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjmując dawkę 20 gram na 10 cm pod taki krzak można dać 140 gram mnożąc przez 50 daje nam 7 litrów wody to Twoje 2 %
Jednak lepiej dać tyle na konewkę - najlepiej w połowie kwietnia ( czym wcześniej tym lepiej )
powtórka 1/2 dawki 70 gram w połowie maja, czyli odstęp 1 miesiąca
Niektórzy dają jednorazowo ale w takim wypadku nie przekraczać 200 gram na krzak. Większe dawki "rozjadą" nam krzak długie odstępy pomiędzy liśćmi i miękkie łodygi. To jednak teoria bo im więcej krzak ma w podłożu igliwia i drobnej kory tym więcej tracimy azotu. Nieraz czytam a ja dałam 400 gram na krzak ale to chore.
Kwasek cytrynowy możesz dawać przy każdym podlewaniu a nawet wskazane aby w przypadku gliny pojechać po bandzie.
Czyli 2 czubate łyżki kwasku na konewkę i 4 konewki pod krzak - ja bym zaczął nawożenie od tego. Po 3 dniach kwasku już nie ma w podłożu - taki zabieg możesz powtórzyć raz w miesiącu. Jak musisz podlewać wyciągiem z wodociągów to zawsze łyżka kwasku na konewkę. Nie kupuj w spożywczym bo jest za drogi - można na alledrogo po 8 zł /kg.
Po zimie 6 pH no to problem wszystkich co mieszankę stosują. Pomyśl o dorzuceniu torfu w podłoże.
Jest zasada im mniejsze stężenie tym lepszy efekt, ja tylko siarczan magnezu podaje w dawce powyżej 1 %
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Witam