Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Kol.darbo mysle że z drzwiami z siatki sobie na razie daruje, ze wzgledu na to iż w sąsiedztwie i okolicy brak kotów. A mój piesek nie dopuszcza na posesje obcych zwierząt! Ps. Praca wre.........
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba o pomalowaniu konstrukcji kolega nie zapomni. Podkład i biała farba na to.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Piękna
Na lato jak znalazł ale jak chcesz zostawiać folię na zimę to konstrukcje trzeba jeszcze dopracować, Po pierwsze dodal bym na szczycie profil wzdłuż, bo już widać że folia się tam bardzo naciga a jak dosypie śniegu to może się rozerwać, no i więcej pionowych profili w ścianach bocznych, tak by każdy profil dachowy mial podparcie, bo teraz to średnio widzę. te profile które użyłes nie mają jakiejś ekstra sztywności bocznej,więc trochę bym tam jeszcze dołożył.
Na lato jak znalazł ale jak chcesz zostawiać folię na zimę to konstrukcje trzeba jeszcze dopracować, Po pierwsze dodal bym na szczycie profil wzdłuż, bo już widać że folia się tam bardzo naciga a jak dosypie śniegu to może się rozerwać, no i więcej pionowych profili w ścianach bocznych, tak by każdy profil dachowy mial podparcie, bo teraz to średnio widzę. te profile które użyłes nie mają jakiejś ekstra sztywności bocznej,więc trochę bym tam jeszcze dołożył.
Witam , pionowe wzmocnienia będą owszem natomiast w szczycie profilu juz nie dam gdyż nie chcę ponownie sie bawić z folią . Przy nastepnej foli to sie zrobi .wydaje mi się ze snieg spokojnie bedzie zjeżdżał gdyż folia jest naszpanowana odpowiednio.Czas pokaże.
Dzień dobry wszystkim
Mam pytanie o naprawę starego tunelu foliowego - nie wiem kiedy była wymieniana na nim folia (kupiliśmy działkę w zeszłym roku) ale jest już stara, więc niezbyt nadaje się do zgrzewania, zresztą i tak nie mam na razie dostępu do zgrzewarki ani prądu na działce, więc żelazkiem nic nie zdziałam. Pokrycie całego tunelu będziemy mogli wymienić dopiero w przyszłym roku. W jednym miejscu na górze i z boku tunelu zrobiło się rozdarcie bo spadła na niego gałąź ułamana wichurą. Kupiłam odpowiednio szeroką folię do tuneli w rolce oraz taśmę naprawczą do tuneli.
Czy dobrze kombinuję, że powinnam wyciąć uszkodzony fragment tzn prostokąt folii w tym miejscu, żeby uzyskać równy brzeg, po czym starą folię porządnie umyć i odtłuścić a następnie przerzucić pas nowej folii nad konstrukcją, przylepić taśmę a brzegi folii wkopać w ziemię? Czy to się robi jakoś inaczej? Tak jak mówię, wystarczy, że to rozwiązanie wytrzyma najbliższy rok.
Mam pytanie o naprawę starego tunelu foliowego - nie wiem kiedy była wymieniana na nim folia (kupiliśmy działkę w zeszłym roku) ale jest już stara, więc niezbyt nadaje się do zgrzewania, zresztą i tak nie mam na razie dostępu do zgrzewarki ani prądu na działce, więc żelazkiem nic nie zdziałam. Pokrycie całego tunelu będziemy mogli wymienić dopiero w przyszłym roku. W jednym miejscu na górze i z boku tunelu zrobiło się rozdarcie bo spadła na niego gałąź ułamana wichurą. Kupiłam odpowiednio szeroką folię do tuneli w rolce oraz taśmę naprawczą do tuneli.
Czy dobrze kombinuję, że powinnam wyciąć uszkodzony fragment tzn prostokąt folii w tym miejscu, żeby uzyskać równy brzeg, po czym starą folię porządnie umyć i odtłuścić a następnie przerzucić pas nowej folii nad konstrukcją, przylepić taśmę a brzegi folii wkopać w ziemię? Czy to się robi jakoś inaczej? Tak jak mówię, wystarczy, że to rozwiązanie wytrzyma najbliższy rok.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Prawdę pisząc ja nigdy tego nie naprawiałem, nie było takiej potrzeby. Ja bym się nie bawił w jakieś pasowania, tylko podkleił łatę z jednej i z drugiej strony.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Nie mam zbyt dużego doświadczenia , ale kombinujesz dobrze , umyj odtłuść tylko ja bym nie usuwał zbyt elementów starej folii a skleił bym srebrną taśmą naprawczą tak jak kolega pisze z dwóch stron i zostawił do przyszłego roku , Nie kombinuj z paskami naprawczymi Chyba że masz duże ubytki .
Hmmm w sumie nie musi być jakoś prześlicznie i równo bo tunel stoi za altaną i nikt poza jednymi sąsiadami go nie widzi. Tylko w takim razie może najpierw naciągnąć do siebie brzegi rozdarcia i je skleic razem a dopiero wtedy na to nakleić łaty?
Srebrną taśmą próbowaliśmy jeszcze jesienią jak rozdarcie było minimalne ale odklejała się, dlatego teraz kupiłam specjalną do tuneli. Mam nadzieję, że lepiej się sprawdzi.
Srebrną taśmą próbowaliśmy jeszcze jesienią jak rozdarcie było minimalne ale odklejała się, dlatego teraz kupiłam specjalną do tuneli. Mam nadzieję, że lepiej się sprawdzi.
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Udało mi się nałożyć folie na przód i tył mojego tunelu. Jutro, jak pogoda pozwoli, postaram się coś podziałać. Folia na obu końcach będzie miała zrobione zgrzewy. Przez rękaw będzie przeciągnięty sznurek plecionka 6mm. Teraz pojawia się pytanie, do czego przywiązać końce tego sznurka? Ten rękaw ma iść do samego spodu, czy trzeba go przeciąć gdzieś wyżej?
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgrzewałem ostatnio folię zwykłym zelazkiem zeby zrobic tunel do sznurka .
Zagiąłem odpowiednią szerokosc foli na tunel wkładając do środka sznurek i prasowałem żelazkiem nastawionym na max temperature .
Prasowałem folie kładąc na nią papier do pieczenia i szło sprawnie.
Zagiąłem odpowiednią szerokosc foli na tunel wkładając do środka sznurek i prasowałem żelazkiem nastawionym na max temperature .
Prasowałem folie kładąc na nią papier do pieczenia i szło sprawnie.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Michał, ja bym wykopał też rowek na sznurki tak jak kopiesz po bokach, w rowkach wbiłbym jakieś szpilki do mocowania sznurka, a całość tradycyjnie przysypał.
Bzeltynka, może napisz jaką konstrukcje ma ten foliak, bo jeśli drewnianą to wystarczy pare listewek do naprawy tej foli.
Bzeltynka, może napisz jaką konstrukcje ma ten foliak, bo jeśli drewnianą to wystarczy pare listewek do naprawy tej foli.