Narcyzy,żonkile - cz. 1
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żonkile i narcyzy
Ten pierwszy ślicznie pachnie. Normalnie narcyzy nie mają jakoś specjalnie fajnego zapachu, a ten jest taki przyjemny
Wykopujecie potem cebule czy zostawiacie do następnego roku w ziemi?
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Ja narcyze i żonkile zostawiam, to są cebule którym żadna pogoda nie straszna. Mam posadzone w w donicach, koszach i gdyby było bardzo mokre lato to je po prostu wyciągnę z ziemi i postawię pod zadaszeniem
Pozdrawiam Ela
No ale mi chodziło o cebule posadzone bezpośrednio w gruncie. To jak wykopujecie czy nie? Tulipany na pewno wykopiemy, ale co z tymi?
- Eliza52
Nie ,nie wykopuje się ich. Napisałam Ci że moje też są zakopane w ziemi, tylko w donicach bo nie wiedziałam że nornice nie jedzą narcyzów. Chociaż są różne rady jedni radzą wykopać drudzy że nie. Dlatego ja wykorzystam że są posadzone w donicach i bez wykopywania przeniosę donice z cebulami na suchy teren
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2014, o 18:01
Nornice nie jedzą, ale ślimaki zrobiły mi spustoszenie. Kupiłam 15 cebulek "altacei" i zakwitł 1(JEDEN) bo reszta poobgryzana. Już nie wiem jak zachować tą piękną pachnąca odmianę. Może sadzenie w donicach to jest sposób?
Pozdrawiam Ola Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jest dokładnie tak, jak mówisz ? u mnie już końcówka kwitnienia, więc niebawem jedynie waszymi będę cieszył oczy.Jolek pisze:Locutus chwal się chwal potem będziesz miał replay z naszych kwitnięć
Twoje już w pełnym rozkwicie a moje co poniektóre jak na Twoich foto to jeszcze w zielonych pąkach.
Nie. :-PJolek pisze: A czy doliczyłeś się ile masz odmian u siebie
Poniżej jakiś spóźniony niedobitek:
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 50p
- Od: 1 lut 2015, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje żonkile od dwóch lat wypuszczają piękne liście i żadnego kwiatka. Wcześniej pięknie kwitły. Może ktoś wie dlaczego?. Nie były wykopywane już od kilku lat.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Eliza52
Michal Gdansk- czy Ty pokazujesz sztuczne narcyze? są piękne
Jagusia111- sama sobie odpowiedziałaś, nie wykopywane kilka lat rozrosły się ,walczą o pokarm i nie mają siły na wytwarzanie kwiatów. Wykop je w lipcu jak uschną liście, rozdziel, namocz przeciw grzybom i posadź jesienią
Przemek u Ciebie cebulowe pięknie rosną, dajesz im coś specjalnego do jedzenia?
Jagusia111- sama sobie odpowiedziałaś, nie wykopywane kilka lat rozrosły się ,walczą o pokarm i nie mają siły na wytwarzanie kwiatów. Wykop je w lipcu jak uschną liście, rozdziel, namocz przeciw grzybom i posadź jesienią
Przemek u Ciebie cebulowe pięknie rosną, dajesz im coś specjalnego do jedzenia?
Pozdrawiam Ela
Tak właśnie myślałam, że już pora i czas na wykopki. Dzięki Eliza za utwierdzenie mniie w tym przekonaniu .