Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Przeważnie w II dekadzie maja.
No to ja mam problem rzadko spotykany. Mianowicie, na K 37 można już dojrzeć malutkie pączki, a krzaczki mają zaledwie 17 -18 cm od ziemi. Są krępe.
Czy to spowodowane jest dodatkowym doświetlaniem wieczorem? Czy one jeszcze urosną do rozwinięcia kwiatów?
Czy to spowodowane jest dodatkowym doświetlaniem wieczorem? Czy one jeszcze urosną do rozwinięcia kwiatów?
Grania To znaczy że piękna i zadbana rozsada Czasami takie u ogrodnika albo na rynku można kupić. No pewnie że jeszcze urosną. Tu przykład też ładnej i zobacz jak urosła http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4675835
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też ma niedobory
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedobory? Kilka? Jakie?kanclerz pisze:Też ma niedobory
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Na pewno ma problem z pobieraniem magnezu(liście po lewej stronie )
Zadałem pytanie ile jest takich sadzonek ?.
Wygląda tak, jak gdyby została posadzona do kwaśnego torfu. Po wyglądzie łodygi widać, że nie była sadzonka rozpieszczana jeśli chodzi o temperaturę.
Wygląda tak, jak gdyby została posadzona do kwaśnego torfu. Po wyglądzie łodygi widać, że nie była sadzonka rozpieszczana jeśli chodzi o temperaturę.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Racja nie rozpieszczałem 4 stopnie w nocy w folii. W dzień ze 30.
Może taki worek się trafił.
Może taki worek się trafił.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
U mnie też na kilku sadzonkach (siane 1 marca) pojawiły się już pączki kwiatowe. Koralik Malinowy już kwitnie (ma zaledwie 12 cm). Nie wiem tylko, czy się z tego cieszyć? I czy tak szybko zaczęły, bo im tak dobrze, czy też wprost przeciwnie, bojąc się pomidorowego nowicjusza takiego jak ja szybko dążą do przedłużenia gatunku?SylwesterK6 pisze:U was też pojawiają się pierwsze zawiązki pąków kwiatowych na pomidorach? U mnie sadzonki mają największe po 35cm i właśnie pojawiły się pąki. Jak u was?
Kwitnący to Koralik Malinowy, pączki ma Cytrynek Groniasty ogłowiony i prowadzony na dwa pędy oraz sadzonka z jego wierzchołka (ok.15 cm); Wiszący Krysi oraz K/127 Rudy (Rudego nie ma na zdjęciach)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Proszę o zdecydowanie się w jakim wątku będzie toczyć się dyskusja na temat pomidorów podjadka
Bo mnie prawie głowa rozbolała, taki się zrobił mętlik.Nie może tak być, że będą pytania i odpowiedzi dublowane i jeszcze zdjęcia.
Bo mnie prawie głowa rozbolała, taki się zrobił mętlik.Nie może tak być, że będą pytania i odpowiedzi dublowane i jeszcze zdjęcia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Kolej rzeczy zazwyczaj jest taka, że najpierw pada pytanie, a potem odpowiedź.
Ty nie zganiaj podjadek na worek. Chyba, że pomyliłeś podłoże z kwaśnym torfem. 9 sadzonek to jest max 5 l podłoża.
Chciałem zauważyć, że Perła Małopolski ma matowe liście/ poza prawie czarną łodygą/ co by potwierdzało uszkodzenie niską temperaturą. Matowe liście są przy niedoborze fosforu.
W literaturze możesz spotkać informację, że w przypadku pomidora temperatura poniżej 8 * może trwale uszkodzić rośliny.
Ty nie zganiaj podjadek na worek. Chyba, że pomyliłeś podłoże z kwaśnym torfem. 9 sadzonek to jest max 5 l podłoża.
Chciałem zauważyć, że Perła Małopolski ma matowe liście/ poza prawie czarną łodygą/ co by potwierdzało uszkodzenie niską temperaturą. Matowe liście są przy niedoborze fosforu.
W literaturze możesz spotkać informację, że w przypadku pomidora temperatura poniżej 8 * może trwale uszkodzić rośliny.