Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Post »

Oj kochana, to współczuję bólu, wiem jak to jest gdy kręgosłup wysiada. Generalnie bez względu na okolice bólu- człowiek mocno unieruchomiony :(
No ale rozśmieszył mnie tekst, ze jak tylko ból odpuści ruszasz z budową murka :;230 W sumie mam to samo, jak boli, to wyrzucam sobie, ze ja głupia, dźwigam, nie oszczędzam się w ogóle, przerzucam tony w sklepie i potem jeszcze pełne taczki ziemi, kamieni, piachu i Bóg wie czego jeszcze w ogrodzie. No ale... Nawet tuż przed porodami tak miałam, o całych ciążach nie wspominam, to cóż by teraz kazało mi się oszczędzać :?: A jednak natura czasem upomni się o swoje i unieruchomi na parę dni... :(

Ale foty ogrodnicze masz świetne!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Tereniu! pamiętam kochana, jak cierpiałaś. A wiesz ,ze najgorsze jest to,ze teraz najprawdopodobniej dolegliwości powróciły z powodu przewiania. Wcale nie przepracowywałam się ;:306 ,choć cały czas w ruchu. Ja mam chyba niezdiagnozowane ADHD :;230 Nawet teraz , gdy biorę zastrzyki i odczuwam ból nie potrafię usiedzieć / o leżeniu nie ma mowy/Temperatury u mnie ostatnio prawie letnie, zatem śmigam po ogrodzie " z nerkami na wierzchu"/ tak określił mój eM/. Dzisiaj zdecydowanie lżej / po drugim zastrzyku/ .Po 10 szt. będzie dobrze, zawsze myślę optymistycznie, a w międzyczasie coś podziałam
Marysiuzgadza się , coraz bliżej lata a mi żal, że te wiosenne kwitnienia tak szybko mijają. Lada moment rozwinie się całkowicie bez lilak, czosnki inne piękności. Czas pędzi a ja / mam nadzieję, ze chwilowo/ ograniczona ruchowo.
Wiem , wiem kochana to nic innego jak SKS , wzmocniona fizycznym zużyciem materiału ;:306 Ale co tam , trochę podreperuję się i na pewien czas znowu odzyskam w miarę pełną sprawność. W metrykę nie zaglądam, a psychika jeszcze funkcjonuje na zadawalającym poziomie :tan :;230
Mariolciu! oj te nasze kręgosłupy. Wiele ludzi teraz cierpi na nie. Ja od kilku dobrych lat mam zdiagnozowaną przepuklinę odcinka lędźwiowego. Leczyłam się przez ten czas neurologicznie, co roku /2X/ rehabilitacja . Teraz miałam spokój 2 lata, ale przyczłapało się z kolei w grudniu, zapalenie stawu barkowego. Mój lekarz stwierdził" Te dolegliwości Pani nie powstały od leżenia" ;:306 Dbaj kochana o kręgosłup ;:108
Przyrzekłam sobie,ze teraz zwycięży rozsądek- najwyższa pora. ;:108 Wybiorę się później do ogrodu , podejrzeć co nieco i sfotografować ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak tu cicho, nikt nie zagląda , czas sprzyja wiosennym pracom ogrodowym.
U mnie do południa popadał cieply , wiosenny deszczyk z niewielkim epizodem gradu/ wielkości sparzonej kaszy gryczanej :;230 a teraz świeci ;:3 ;:3 ;:3 Całkiem przyjemnie ;:108

Pokażę Wam Kochani , co aktualnie dzieje się, w moim tunelu foliowym /80m2/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w innym kąciku tunelu, gadżety ogrodowe ;:306 czekają na swój moment

Obrazek

Obrazek

Jest jeszcze miejsce na leżakowanie/ suszenie/ zrębków.
Wszystko musi byc lada dzień usuniete, by przygotować odpowiednio podłoże pod pomidory.
Od ponad 30 lat sadzimy pomidory 1 maja/ tak czcimy Święto Pracy/ ;:306

Obrazek

...a co nowego dzieje się dzisiaj w ogrodzie ???Proszę , zobaczcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tunel foliowy masz wykorzystany na max. Ile w nim różności, nie tylko sadzonek. Widzę ukorzeniasz na całego.
Życzę zdrówka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! tak wykorzystujemy tunel od czasu , gdy nie ma u mnie praktycznie zim / chyba od 3 lat/ . Dzięki temu mogłam tam działać na całego :tan
Właśnie dzisiaj urządziłam stanowisko do kontynuowania prac nad " ogrodowym wskaźnikiem pogody" /Any57/
Andrzeju wg. pomysłu Andrzeja , ciężko mi na początku szło z tą lutownicą . Twarde, dębowe drewno z sękami ;:306 , praca wymaga jeszcze dopracowania . Dzięki za wspaniały pomysł.
Nadałam też nowe życie ogrodowej ławeczce. Nie wiem po co producent polakierował, lakier spękał i po trzech sezonach była ;:222
Opaliłam palnikiem gazowym lakier i zabejcowałam / 3X/
Nie robiłam nic w ogrodzie , ale i tak nie próżnowałam , pomimo dolegliwości ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Slicznet fotki sliczna ławka i z tym sznurkiem dobre :D . Ja bym chciała mieć szklarnię.
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Bogusiu w twoim tunelu to przemysłowe ilości sadzonek ale będziesz miała sadzenia ........a w ogrodzie jest ślicznie. ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ u Ciebie się dzieje! Kobieto! Tyle wspaniałości w tunelu, wypatrzyłam świetne korzenie. Przyroda u Ciebie pięknie pokazuje swoje oblicze :) Urokliwe zdjęcia :)
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Bogusiu tunel to skarb,u Ciebie produkcja na większą skalę,ja mam mały i też go wykorzystuję na wcześniejsze wysiewy,już np. jemy rzodkiewkę i szpinak,
w ogrodzie wszystko masz już uporządkowane,ładnie i kolorowo,jak zawsze zresztą,
dużo zdrówka życzę :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu zapomniałam napisać że lubczyku zazdroszczę , coś nie mogę się go dochować w zeszłym roku sadziłam dwie sadzonki, no i nic po nim, czy on lubi mokre stanowiska.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości w piękne, słoneczne przedpołudnie. Ranek był rześki, o godz. 6:30 tylko +1*.
Teraz ;:3 ;:3 ;:3

Martusiu!ławka zdecydowanie lepiej się teraz prezentuje niż bezpośrednio po zakupie/ lakierowana ;:222 /
Ten bajer z pogodynką jeszcze nie skończony . Być może, w ramach oszczędzania się przy pracach bardziej eksploatujących mój kręgosłup , dokończę po niedzieli ;:108 Małą szklarenkę też bym chciała , może kiedyś ...bo okien z szybami mamy sporo, tylko czasu brak.
Marysiu! :wit na mój areał, tych sadzonek nie za wiele ;:108 Wczoraj posiałam w tunelu foliowym cynie ,astry i aksamitki.
Lubię sadzić do gruntu już spore sadzonki.Ogród z dnia na dzień zapełnia się nowymi kwitnieniami.
Mariolu ! no właśnie , konary to kolejna moja słabość ;:306 Mieszkam w otoczeniu lasów, dlatego wypady tamże są częste, nie tylko po grzyby. Ja z każdej niemal wyprawy, targam jakiś konar, a znajomi znając moje upodobania, chętnie też mnie nimi obdarowują.
Grażynko! zgadza się ,ze tunel to skarb, zwłaszcza przy tak łagodnych zimach. Rzodkiewki tez jemy już swoje , od dawna rukolę. Mamy też już natkę pietruszki i seleru.Za tydzień sałata na kanapki będzie swoja, ekologiczna oraz botwinka. Koperek tez juz swój.Szpinak siałam pod chmurką w lutym , ale tez ekstra rośnie. Można by co nieco juz poskubać ;:306
Najokazalszy na zewnątrz lubczyk i rabarbar - rośnie jak szalony ;:108
Dorotko! wiesz,ze ja też nigdy nie mogłam dochować się lubczyku z sadzonki. Ten jest efektem siewu /chyba 4 lata temu/ Rośnie jak szalony . W obawie,ze nie wzejdzie, albo mizernie, posiałam wówczas jego sporo. Zostawię jesienią kilka krzaczków na nasiona/ nigdy dotąd nie zbierałam / i Ci podeślę. Mój rośnie w miejscu nasłonecznionym , gleba umiarkowanie wilgotna. Nie dopuszczam do przesuszenia ziemi ,ale też nie podlewam za dużo. Mój ogród zlokalizowany bezpośrednio przy stawie, gdzie są żyły wodne, zasilające staw, a ziemia też dość dobra.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale zabezpieczasz jakoś te konary? Bo one tak same z siebie, to dość szybko zamieniają się w próchno, przynajmniej u mnie...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu :wit
Ja też ciągle biegiem, praca zawodowa, nie daje mi dużo czasu wolnego, a teraz wiosna , to wiesz gdzie wole chwile się spędza.Ale teraz dni chłodne, wręcz zimne. to odwiedzam koleżeńskie wątki ;:173
Dobrze mi dzisiaj bo mąż obiadek gotuje, to mam słodkie lenistwo, czas na czytanie,,,książka i film czeka.Ale najpierw zaglądam to tu to tam...
Piękna wiosna w u ciebie!!
A czy ten krzew to nie krzewuszka ?/
Ale dzieje się dużo w twoim tunelu foliowym ;:63 ale wiem ,ile to pracy twojej wymaga ;:180
Tulipanki białe piękne :D
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu dawno mnie u Ciebie nie było ,a tu tyle śliczności ;:333 .
Pozdrawiam serdecznie i dożooo zdrówka Ci życzę ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! doskonale Ciebie rozumiem ;:108 Och ten czas, tak szybko płynie.Ja pracę zawodową mam już za sobą, teraz relaks w domu i ogrodzie ;:108 Aniu, to na pewno jest jakaś odmiana kaliny/ to wiem na pewno/ ale jaka??? Jak jest , taka jest- nieistotne , nie zależy mi na znawstwie odmian. Ważne ,ze zdobi ogród.
Alu! :wit tak mi zal szybko przemijającej wiosny. Tulipany niektóre już mi przekwitły, nie nacieszyłam się zbytnio ;:108
Już trochę lepiej , po 10 zastrzyku będę śmigała ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”