Ketmia i jej zielony zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ketmia i jej zielony zakątek 2

Post »

Ketmia pisze:Zakupów ciąg dalszy. :wink: Jakoś tak z rozpędu sama siebie namówiłam na ...
Ha ha ha! Padłam! Czyli nie tylko ja tak mam? Muszę przyznać, że ja sama ze sobą też świetnie się dogaduję i często sama siebie naciągam na roślinkowe szaleństwo. ;:306

Witaj Elu. :wit Obecny wątek przeczytałam od deski do deski a teraz idę pozwiedzać poprzedni. :wink:
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Witaj, Aneczko! :wit Super, że do mnie zawitałaś :). Ogród to ciężkie uzależnienie. Ale pocieszam się, że zdrowiej wydać kasę na piękny widok i cudny zapach niż uzależniając się w bardziej wyniszczający dla organizmu sposób :).

Dziś planuję posadzić moje clematisy, w tym zakupionego dosłownie przed chwilą 'Jana Pawła II'. :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację. To akurat dobre uzależnienie, zdrowe dla naszego ciała, nie zawsze zdrowe jednak dla portfela. :lol:

Kochana ale Ty masz dobrze! Żeby tak mieć miejscówkę, by móc tak normalnie "przed chwilą" kupić sobie powojnika. ;:224 Też tak chcę!

Szykuj sporo miejsca dla JPII. On rośnie spory i to dość szybko. ;:oj I oby Tobie lepiej kwitł niż ten mój. ;:202
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obok mam duże centrum ogrodnicze :). Staram się nie wyskakiwać tam zbyt często, bo zawsze z czymś wracam, a areału nie przybywa ;:oj .

Mam nadzieję, że JPII da radę. Chcę go puścić na perukowcu, dlatego zależało mi na czymś jasnym. :)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj posadziłam część moich clematisów, tych wyrośniętych. Nie starczyło mi już czasu i sił na dwie bidy z carrefoura. Jakim cudem ja je w ogóle kupiłam? :shock: Chyba kierowałam się pięknym obrazkiem, a nie faktycznym stanem rośliny. Poza tym poprzedniego dnia udało mi się kupić całkiem zgrabną 'Warszawską Nike'. Co prawda małą, ale zdrowo wyglądającą, więc automatycznie sądziłam, że pozostałe sadzonki też będą ok. Zresztą tym razem moim głównym celem był zakup plastikowych krzeseł, a clemki dokupiłam dodatkowo. No i dzisiaj mąż siedząc na jednym z tych krzeseł z hukiem wylądował na podłodze. :!: Noga się złamała. Na szczęście krzesła :wink: . Dopiero teraz zwróciłam uwagę, że ten plastik jest bardziej miękki, łatwo się odgina i że te krzesła to zwykłe dziadostwo. Ciekawe, czy mi przyjmą reklamację? Strach na nich siedzieć. Ten sam model jest zresztą i w innym marketach. Teraz będę się ich wystrzegać i kupię coś porządniejszego. I pomyśleć, że poprzednie plastiki służyły nam tyle lat!

Wracając do tematu clematisów, wczoraj je posadziłam, a dzisiaj je... wykopałam :roll: I posadziłam jeszcze raz ;:oj . Nie mogłam przestać się niepokoić, że dałam je za blisko końskiego obornika i że one mi przez to zmarnieją. W końcu przedobrzanie to moja specjalność. ;:124 Wykopałam więc dołki dwa razy większe, spłyciłam warstwę kompostu i obornika, po czym dosypałam czarnej ziemi, której dokupiłam dwa worki. Czasem myślę, że taniej byłoby, gdybym od razu kupiła jej całą wywrotkę, bo oczywiście ta ziemia zaraz mi się skończyła, a zostały jeszcze do posadzenia dwie róże i clematis z carrefoura Nelly Moser (o ile nie padnie). Drugiego, 'Village de Lyon', posadziłam w donicy.

Ponadto wysadziłam dziś 4 cebule lilii drzewiastej, 'Miss Lily''.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Piękny ogród , nie ukrywam ciekawa jestem clemantisow z carrefoura, bo mój zeszłoroczny nie przetrwał zimy, słaba jednak z tego nauczka i w tym roku kupiłam dwa w lidlu też tzw. pudełkowe, a teraz sobie pluje w brode, bo coś już jeden w doniczce marnieje, oby przesadzony się obudził i odrodził...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko moje pudełkowe zeszłoroczne: 1 z Lidla i 1 z Biedry. Pierwszy malutki ale zdrowiutki (miał być Jackmanii) a drugi jeszcze mniejszy (miał być Hagley Hybrid). Oba pięknie przeżyły zimę i już gnają do góry. notabene, oba były pomylone. I z obu wyszło to samo, czyli Madame Julia Correvon. ;:131
chmielakowo
200p
200p

Post »

Ooooo to ciekawe co mi wyrośnie :) w tym roku sadze Twoim sposobem Aniu i liczę na sukces :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulino, ja też jestem ciekawa, tym bardziej, że dosyć slabe. Ale one wszystkie są z firmy, która działa w Internecie i ma całkiem ciekawą stronę. W każdym razie wygląda ona profesjonalnie. Mam nadzieję, że nie będzie to żadna reklama, a jeżeli już to kiepska, ale to właśnie oni: http://sklep.clematisy.pl Clemki były tak zapakowane, że z trudem odrywałam etykiety. Co jak co, ale one były najtrwalsze :roll: .
Nie obawiam się więc odmian, byle tylko te dzieciaczki mi przeżyły. Większe clematisy, które kupiłam w centrum ogrodniczym, miały duże doniczki i z 5-6 mocnych pędów, a korzenie mocne. Carrefourowe chociaż były w niewielkich pionowych pojemnikach, i tak korzenie miały tylko prawie do połowy tych doniczuszek. One się nadają na razie do przedszkola dla powojników 8-) . Dlatego jeden już siedzi w donicy.

Aneczko, te Twoje może miały takie wtykane karteczki? Te najłatwiej poprzestawiać. Całe szczęście, że chociaż są pełne życia ;:3 .
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
chmielakowo
200p
200p

Post »

To fakt mało istatne dla mnie czy wyrosną te z obrazka czy inne, ważne aby nie padły i cieszyły oko, choć nutka ciekawości jest co do odmiany, wyglądają na nieco inne, a co będzie zobaczymy :)
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś znalazłam chwilę, żeby wlecieć z aparatem do ogrodu i zarchiwizować nowych mieszkańców.

Clematis 'Jan Paweł II' świetnie się poczuł w nowym miejscu. Od razu zaczął piąć się po perukowcu. Mam nadzieję, że perukowiec jakoś to zniesie. Zauważyłam, że one zwykle odginają się od zbyt blisko rosnących sąsiadów. Ciekawe, co się stanie, gdy jeden z nich zacznie się po nim wspinać?

Obrazek

Mam nadzieję, że 'Polish Spirit' zasłoni mi ten podagrycznik sąsiadów. Co roku muszę walczyć z tym chwastem, bo przełazi mimo plastikowych obwódek.

Obrazek

'Pink Fantasy'

Obrazek

A między nimi róża 'Bouquet Parfait'

Obrazek

Jest jeszcze mały clematis z Carrefoura 'Warszawska Nike'

Obrazek

Rododendrony z Biedronki 'Roseum Elegans'

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to stali bywalcy, że się tak wyrażę :wink: .

Trzmielina na wiosnę zyskała śliczne zielone przyrosty.

Obrazek

Fiołki w tym miejscu były dla mnie niespodzianką. Nie pamiętałam, że je przesadziłam.

Obrazek

Nareszcie wychodzą lilie. W tym roku jakoś nie mogłam się ich doczekać.

Obrazek

Pierwsza z moich borówek wysokich.

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zaszczepiłam moje wrzosowate mikoryzą. Oczywiście oczekuję powalających efektów :heja Mam tylko nadzieję, że nie przedobrzyłam jak zwykle i że się zbytnio nie pośpieszyłam. Po fakcie doczytałam, że ziemia ma mieć ok. 10°C, a teraz w nocy temperatura jednak spada niżej, ale mam nadzieję, że mimo to wszystko będzie dobrze. Wykorzystałam okazję, bo przesadzałam 'Eskimo', więc zaaplikowałam mu mikoryzę bezpośrednio w korzenie, no i później musiałam zużyć resztę tego środka. A następnie zrobiłam zdjęcia, bo mam zamiar porównać potem, czy to w ogóle działa.

Obrazek

'Helsinki Universilty' i przesadzony 'Eskimo'

Grupa roślin z moim największym różanecznikiem 'Blutopia' oraz nowo posadzoną różą 'Elmshorn'. Blutopia dostała szczepionkę w 3 miejsca. Jestem ciekawa, czy to pomoże. Jeśli nie, będą ją musiała przesadzić w podłoże bardziej organiczne.

Obrazek

A to malutka bida NN, którą kupiłam dość dawno na festynie w ogrodzie botanicznym. Trochę przemarzła, nie chce rosnąć w tym miejscu.

Obrazek
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”