MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Witam wszystkich moje pszczółki też już zaczynają latać (morele u sąsiada na całego kwitną).

Na moje czereśnie w sam raz będą gotowe do pracy. ;:3

Obrazek

Dzisiaj dołożyłem trochę rurek do domku.

Obrazek
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie od 3 dni masowo sie samce wygryzaja ;) teraz czekac tylko na samice i sezon mozna rozpoczać ;)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Witajcie.
A u mnie juz samice nawet powoli zaczeły się wygryzać, powoli pąki czereśni i brzoskwiń zaczeły kwitnąć
:)
Rado
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2014, o 19:29

Post »

A ja mam pytanie do bardziej doświadczonych. :wit W sobotę wygryzły się u mnie pierwsze murarki, jak zauważyłem tylko z tych najmniejszych kokonów (samce?). Te z większych kokonów jeszcze nie. Niestety nigdzie nie widzę wygryzionych pszczół! Czy jest możliwe, że samce po nieodnalezieniu samic odleciały w ich poszukiwaniu? I czy wrócą? Niestety kokonów mam bardzo mało, bo własnymi siłami staram się zwabić lokalne murarki. Zacząłem rok temu i to mój pierwszy sezon, na początku którego mam już kokony; stąd wynikła niewiedza. :oops:
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

alfamixi pisze:sparks25 Twoje Pszczółki w 100% wygryzły się, latają , tylko muszę trzciny dostawić . Gratulować materiału .
alfamixiczy swoje murarki wykorzystujesz w szklarni lub ocieplanym tunelu foliowym? , jeśli tak to jaka średnia dobowa temperatura tam panuje i kiedy wstawiałeś tam kokony? ciekawe jaki jest czas od wygryzienia się pierwszych samczyków do wygryzienia ostatnich samic?
U mnie z rurek wygryzają się na razie tylko samce a w innym miejscu z wystawionych kokonów samiczki można policzyć na palcach jednej ręki, tak było wczoraj a dziś zimniej i wietrzniej to postępu nie widać.
Rado Zasadniczo i najczęściej samce są mniejsze od samic ( reguła obowiązuje przy rurkach o takiej samej średnicy wewnętrznej) , gdy w poprzednim sezonie duża samiczka zebrała do komórki więcej pyłku i komórka zamurowana była większych rozmiarów to larwa rosła większa i po przepoczwarzeniu może być samiec większy od niejednej samiczki z mniejszych rurek.
Murarki-samce po wygryzieniu nie zawsze wracają nocować do swoich rurek ( z których się wygryzły) czy pustych po wygryzieniu kokonów. Korzystają z przygotowanych dla samic nowych rurek, wchodzą głębiej i mają cieplej , mogą zakopywać się między kokony lub korzystać z innych ciepłych miejsc w bliskiej okolicy ale w pogodny dzień patrolują swoje miejsce urodzenia w oczekiwaniu na samiczkę. Przyciągają je tam substancje zapachowe-feromony, dlatego nie warto czyścić pojemników na kokony , ścianek skrzynek ,hoteliku czy uliku zaplamionymi po pierwszym opróżnieniu się,(biało-szare zabrudzenia) dopóki nie wygryzie się wszysko to co z murarek ma się wygryźć :wit
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Pierwsze 2 doby po wyjęciu z chłodni były w temperaturze pokojowej potem trafiłem na ciepło i latają . Reszta w chłodni jeszcze jest i będzie pewnie do środy . u mnie latają na wolności i zapylają jabłonie w sadzie :wink:
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41

Post »

U mnie samce założyły sobie gniazdo w drzwiach od szopy.

Generalnie to wygląda tak stare drzwi, stare dechy - są w nich dziury. Widziałem jak siedzą w tych dziurach ale myślałem że to pojedynczo. A dzisiaj stałem pół godziny jak słońce zaczęło nagrzewać mocno i zaczęły wychodzić z dziur. I jedna z tych dziur musi być wielka i siedzi ich tam cała gromada, na ścisk, przytuleni do siebie. Z zewnątrz wydaje się, że to mały otwór ale to tylko wejście jest małe, w środku dechy musi być spory otwór...6 wyleciało, a tam w środku nadal wiele główek było widać. Na początku jak było zimno było widać tylko dwie głowy. Bo otwór wejściowy jest niewielki. Czyli ta reszta tam siedzi nawet bez dostępu tlenu czy jak ? Na zewnątrz tylko dwie pszczoły na raz mogą mieć wystawione głowy. A reszta siedzi w ciemnościach w ścisku.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Witajcie
Zaczynam się martwić o pszczółki , pogoda za 2 dni znów się popsuje i o kolejne dni przedłuży wygryzanie się i tak już umęczonych pszczół..
Niestety zauważyłam już że niektóre już w trakcie wygryzania, padają....zbyt długo zimno trzyma, co nie przedłuża życia bo one żyją swoim rytmem i zaczną padać i nie będą żyły dłużej tylko w "zwykłym " czasie np samice około czerwca, tak mi się przynajmniej wydaje.
:)
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

A tak wygląda ostatnia partia po kąpieli . A w niedzielę na wolność i do pracy .
Obrazek
lukasz0
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2015, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po jakiej kąpieli kolego?
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Może być takie https: http://www.youtube.com/watch?v=eMQGy7VnwAs , ale tez czytałem o roztworze proszku do prania, sody kaustycznej oraz chloru. Anglicy i pochodni mają różne metody czyszczenia kokonów co nam wydaje się dziwne a jednak działa :D .
Pozdrawiam

zmod,pomid.
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

A nie zaszkodzi to kokonom. Pszczółki się nie podtopią :(
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Ale na co działa? Poprawia zdrowotność, odpędza pasożyty?
ania1590
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”