Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Re: Thuje - to choroba ?
Raczej kwitną, a im więcej będziesz pryskał, tym szybciej padną.
czyli te końcówki brzydkie to nie jest zadna choroba ??
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie to nie choroba.To kwiatostany.Bedzie rosła w domu czy tylko tak do zdjęcia?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Nie choroba , w ogole z thujami jest tak, że dziwnie zazwyczaj się zachowują, np. niektore na zimę robią się srebrne
Napoleon pisze:Nie to nie choroba.To kwiatostany.Bedzie rosła w domu czy tylko tak do zdjęcia?
nie nie na działce mam reszte to tylko jedną przywiozłem zeby zdjęcia zrobić
No to całe szczęscie już myślałem że szlak to trafi heh , dziękuje za pomoc a kupilem 100 thuji (maluitkich ) i na działce je wkopałem w paczkach troche do ziemi , zeby lepiej trzymały wilgoć , i przykryłem je małą warstwą kory , i dałem do Cienia ;) zeby sie przyjeły na razie po przesadzeniu
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 cze 2008, o 13:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tuja szmaragd - szyszki?
Witam ponownie.
Chciałam podzielić się moim doświadczeniem w sprawie obfitego szyszkowania szmaragdów. Otóż jesienią zeszłego roku oberwałam szyszki (bardzo żmudna praca), zasiliłam tuje nawozem jesiennym do iglaków w połowie zalecanej przez producenta dawki, na wiosnę podsypałam kompostem i azofoską, uzupełniłam korę sosnową i jak do tej pory nie widzę nowych tworów w postaci szyszek a jedynie soczyście zielone przyrosty . Mam nadzieje, że to pomogło a moje tuje były po prostu niedopieszczone
Chciałam podzielić się moim doświadczeniem w sprawie obfitego szyszkowania szmaragdów. Otóż jesienią zeszłego roku oberwałam szyszki (bardzo żmudna praca), zasiliłam tuje nawozem jesiennym do iglaków w połowie zalecanej przez producenta dawki, na wiosnę podsypałam kompostem i azofoską, uzupełniłam korę sosnową i jak do tej pory nie widzę nowych tworów w postaci szyszek a jedynie soczyście zielone przyrosty . Mam nadzieje, że to pomogło a moje tuje były po prostu niedopieszczone
Szyszki na tujach
Witam na moich tujach pojawiły się dziwne mało estetyczne szyszki, obawiam się, że może być to jakiś szkodnik. Czy ktoś mógłby mi poradzić czy mam te szyszki zerwać, czy może czymś opryskać moje tuje. Bardzo proszę o pomoc
Maksymalny dozwolony rozmiar zdjęć to 900/600, poprawione. /moder
Maksymalny dozwolony rozmiar zdjęć to 900/600, poprawione. /moder
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: dziwne szyszki na tujach
Nie sądzę, żeby to były szkodniki . Moim zdaniem Twoje tuje najzwyczajniej na świecie "zaowocowały" . Możesz je oberwać ... ale po co ? Prędzej, czy później same odpadną, a może rozsieją się i coś z nich wykiełkuje .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2015, o 14:12
Tuja szmaragd - czerwone kulki?
Witam,
Rok temu wsadziłam tuje (sztuk 8) na działce. Po zimie pojawiły się niepokojące czerwone kuleczki, nie mam pojęcia co to jest i jak z tym walczyć. Tylko 4 rośliny wyglądają na zdrowe. Wrzucam też zdjęcia, może da się je jeszcze jakoś uratować? Z góry dziękuję za pomoc!
Rok temu wsadziłam tuje (sztuk 8) na działce. Po zimie pojawiły się niepokojące czerwone kuleczki, nie mam pojęcia co to jest i jak z tym walczyć. Tylko 4 rośliny wyglądają na zdrowe. Wrzucam też zdjęcia, może da się je jeszcze jakoś uratować? Z góry dziękuję za pomoc!
Magdalena
Re: Tuja szmaragd - czerwone kulki?
Bzyyyk wygląda na to, że wsadziłeś nie thuje, a cyprysiki, a te czerwone kuleczki to kwiatostany męskie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2015, o 14:12
Ładnie mnie w sklepie oszukali w takim razie . Niewiedzę jestem w stanie usprawiedliwić jedynie tym, że dostałam niespodziewanie działkę 'w spadku', więc przygodę z roślinami dopiero zaczynam.
Dzięki za odp;)
Dzięki za odp;)
Magdalena
Nie pierwszy i nie ostatni raz . Chyba każdy z nas ma na swoim koncie takie niespodzianki, a cyprysiki też są ładne .