Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Witaj witch . Wiesz dzięki za te kciuki, wystarczy u jednej ręki :wink: . A co do bukietówek to z tego co wiem to większość z nich jest biała/kremowa i przebarwia się po czasie na mocniejszy bądź słabszy róż a nawet czerwień. Jeszcze nie mam żadnej ale czekam na zamówienie i będę miała kilka bukietówek. Poczytaj o tych odmianach bardziej karłowych- np Bobo ale ona jest biała a potem dopiero różowieje. Nie wiem czy to Cie satysfakcjonuje ? Bobo jest niska , taka kompaktowa odmiana i nie zajmuje dużo miejsca. Pozostałe bukietówki rosną nawet do 2 - 2,5 m więc zajmują sporo miejsca . Wszystko zależy od odmiany .
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Dzisiaj poprzesadzałam do doniczek moje ukorzenione w słoiku patyczki bukietówki.Tak wyglądały korzonki. Obrazek
Halina
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

U mnie z ok 30 patyków ukorzenił się 1 . Kilka jeszcze stoi w wodzie ,mają zielone listki ale nie liczę , że coś z nich będzie .
To ta jedyna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ślicznie wyrosła, ja mam 6 patyczków z czego 2 już odpadają z gry (chociaż jeszcze jeden próbuje od dołu ożywać), reszta walczy ale jak na razie korzonków niet.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

ewelkacha88 pisze:Poczytaj o tych odmianach bardziej karłowych- np Bobo ale ona jest biała a potem dopiero różowieje. Nie wiem czy to Cie satysfakcjonuje ? Bobo jest niska , taka kompaktowa odmiana i nie zajmuje dużo miejsca. Pozostałe bukietówki rosną nawet do 2 - 2,5 m więc zajmują sporo miejsca . Wszystko zależy od odmiany .
Taka odpowiadałaby mi najbardziej, dzięki za radę. Poszukam.
Co do ukorzeniania patyków to jak to się robi? Patyczek do ziemi i już?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Trzeba nałożyć na pojemniczek worek foliowy (aby miały wilgotne podłoże i powietrze, ale nie zapominając o wietrzeniu bo będzie pleśnieć ;:108 ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Pod koniec lutego dostałam od Mewy ok 25 patyczków rożnych odmian. Każdą odmianę miałam w osobnym słoiku. Odmiana Dolli po miesiącu padła mi w całości 5 szt. Nie wiem czy ta odmiana tak ma, czy woda w słoiku była nie ta , albo ja zrobiłam błąd. Coś jej zaszkodziło. Reszta puściła korzenie i już mam je drugi tydzień w doniczce w ziemi. Sądzę, ze będę miała jeszcze parę wypadów, bo niektóre mimo , że miały korzenie końce patyczków miały ciemne. Ale to będę wiedziała za miesiąc. Wody przez cały czas nie wymieniałam tylko dolewałam. aha! jeszcze 4 walczy o życie, bo postawiłam doniczki pod jabłonką, zapomniałam, że jabłonka nie ma liści i przypiekłam je. :oops:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Emalia nie wyrzucaj tych co miały korzenie a patyczki zbrązowiały .Zadoluj w ogrodzie w cieniu i zostaw do przyszlego roku bo może zbudować kalus z ktorego wypusci pęd.A dlaczego Dolly wypadla nie wiem bo ona dosc ladnie si3 ukorzenia :wit
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Post »

;:7 Ja również w tym roku próbuję swoich sił w rozmnażaniu hortensji :) Większość patyczków mam od super Forumki. Część włożyłam do wody przegotowanej, część z dodatkiem pokruszonego węgla drzewnego i parę potraktowałam ukorzeniaczem i włożyłam do ziemi. Z tych włożonych do ziemi przyjęła się tylko ogrodowa - 3:3. Jeśli chodzi o te w wodzie to był czas, że większość puściła liście, bądź widać było żywe zielonkawe oczka... Ale większość zielonych gałązek/liści zwiędło.. uschło... chyba w dwóch słoikach /z ośmiu/ woda jakiś czas temu zaczęła zalatywać więc wymieniłam, patyczki opłukałam zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi w tym wątku. Natomiast obecnie z wodą nic raczej się nie dzieje. Ale i patyczki nie puszczają korzonków /oprócz jednego, co to ma jeden korzonek długości ok 6 mm/. Większość ma te białe wypustki ale oprócz tego nic.... Co dalej??? Wciąż trzymać je w wodzie, czy może lepiej przenieść już do ziemi? Czy jest jeszcze szansa na sukces :?: :?: :?:
Pozdrawiam
Ania
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie,no ja wszystkie wsadziłam do doniczek i póki co rosną, liście są zielone nic nie więdnie. Jednak jeszcze nie mogę odtrąbić zwycięstwa, bo kilka ma własnie te brązowe końce, za miesiąc będzie wiadomo. Ale i tak wynik zapowiada się bardzo dobry.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Udało się - kilka patyków ma w końcu korzenie , poczekam jeszcze trochę i przesadzę je do doniczek. Jakiś czas temu postanowiłam spróbować ukorzenić takie mini sadzonki zielne , które urosły z tych patyków , taki pomysł kiedyś podpowiedziała na forum Mewa. O dziwo udało mi się to zrobić - dwie mini sadzonki zielne maja korzonki. Trzymałam je w ziemi w wilgotnym podłożu przykryte tak na wpół woreczkiem foliowym aby była jakaś cyrkulacja powietrza . Nie wiem tylko jak z nimi teraz postępować - one mają niecałe 5 cm wysokości :;230 . No ale zobaczymy mam nadzieje, że podrosną i przynajmniej będzie coś z jednej ;:224 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Oto moje hortensjowe przedszkole. Na razie 5 sztuk dostało doniczki a reszta jeszcze ma za małe korzonki . Nie wiem co teraz z nimi robić - czy mogę hartować je i zostawiać w cieniu w ogródku ??Czy może poczekać aż zakorzenią się w doniczkach i dopiero później ?? Prosze o radę bo to mój pierwszy raz i nie chcę ich stracić . Pozdrawiam :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ja bym hartowała ,ale nie na słońcu i oczywiście trzeba śledzić pogodę.
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Jak tam Wasze patyczki ?? Coś cicho w wątku więc może pochwalicie się swoimi maluszkami. Mam wrażenie , że te z zielnych lepiej rosną a te patyczki jakby stoją w miejscu. Mam nadzieje, że mi nie padną. Moje wyglądają tak :
Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maje w większości już wysadzone do gruntu. Z 24 mam 15. Teraz mam problem czy należy je uszczykiwać, by się krzewiły czy zostawić. Nie rosną teraz. Stoją w miejscu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”