Annar - mój ogród.
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Annar - na razie szkółka...
Aniu masz piękną kolekcje pierwiosnków.
Podobają mi się te na wysokich łodyżkach , błękitne i fioletowe. Muszę się za takimi rozejrzeć.
Czy już kwitła Ci ta piwonia drzewiasta ? Jaki jest kolor jej kwiatów ?
Ostatnio widziałam w OBI takie z bordowymi listkami i tylko świadomość , że nie mam ogrodu z gumy
powstrzymała mnie od zakupu. A miały nawet już po jednym pąku. A może jednak jeszcze się skuszę.
Podobają mi się te na wysokich łodyżkach , błękitne i fioletowe. Muszę się za takimi rozejrzeć.
Czy już kwitła Ci ta piwonia drzewiasta ? Jaki jest kolor jej kwiatów ?
Ostatnio widziałam w OBI takie z bordowymi listkami i tylko świadomość , że nie mam ogrodu z gumy
powstrzymała mnie od zakupu. A miały nawet już po jednym pąku. A może jednak jeszcze się skuszę.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj czy rzadko, to nie wiem Zwłaszcza, że tyle nowych, ciekawych odmian się pojawiło, które wyglądają wspaniale w kompozycjach z hostami i innymi cieniolubnymi Ja mam więcej cienia niż słońca - zbyt dużo drzew zostało kiedyś posadzonych.sweetdaisy pisze:Piękniutkie okazy. Rzadko teraz można już spotkać paprocie w ogrodach, a dla mnie mają spory urok. Niestety u mnie cienia malutko, a ten co mam zagarnęły już hosty. Ale z chęcią będę podziwiać u Ciebie
Dziękuję Nic nie robię - wysiewają się same, zwłaszcza w miejscach zacienionych i wilgotnych. Teraz wysiałam kupne - kandelabrowe i omszone, ale czekam i nic.... Więc zobaczymy co z tego będzie Prymula pełna to Primula vulgaris 'Quacker's Bonett' inczej zwana 'Lilacina Plena'.Biedronka641 pisze:Aniu przecudna kolekcja pierwiosnków, Co robisz ,że Ci się wysiewają.?Ja nigdy nie doczekałam się siewki.Nawet te siane to albo nie wschodziły albo rosły byle jak.Pokazałaś taką pełną jasno biskupią z podpisem ULACENA. To jest jej nazwa ?Mam taką jako nn. Magnolia cudna. U mnie gwiaździsta tak nie była obsypana kwiatami.
U mnie też jeszcze dużo siedzi w ziemi, te ze zdjęcia były podpędzone ;), czyli wcześniej wsadzone do doniczek + ciepłe miejscewitch pisze:U nas też rośnie mnóstwo paproci ale jeszcze nie wyszły.
Super! jakie masz odmiany ?dorcia7 pisze:Ja też mam paprocie,są świetnym dodatkiem do cienistych zakątków,jesienią i wczesną wiosną dokupiłam 3 odmiany,teraz czekam na 3 kolejne
To niewątpliwa zaleta mieszkania w Wielkopolscea-dem pisze:aż spojrzałam skąd jesteś, bo u mnie na północy kraju to jeszcze muszę poczekać z 2 tygodnie na takie piękne widoki
piękny ogród
Dziękuję! Ja mam na razie tylko dwie drzewiaste, w przyszłym roku dokupię sobie jeszcze kilka. Obie już puściły listkianabuko1 pisze:U ciebie wszystko szybciej i większe Moja piwonia drzewiasta jeszcze nie pokazała listków Ależ masz tych pierwiosnków .a wszystkie ładne
Dziękuję Wszystkie pierwiosnki są śliczne! Ta ze zdjęcia to fioletowa - odmiany nie znam. Kupiłam ją z pączkiem jako NN (za ok. 20zł) i kwitła tylko pierwszy rok, w zeszłym roku nie kwitła, w tym pewnie też nie. Ale tak to jest z drzewiastymi, one muszą się zaaklimatyzować z 2-3 sezony.Ignis05 pisze:Aniu masz piękną kolekcje pierwiosnków. Podobają mi się te na wysokich łodyżkach , błękitne i fioletowe. Muszę się za takimi rozejrzeć. Czy już kwitła Ci ta piwonia drzewiasta ? Jaki jest kolor jej kwiatów ? Ostatnio widziałam w OBI takie z bordowymi listkami i tylko świadomość , że nie mam ogrodu z gumy powstrzymała mnie od zakupu. A miały nawet już po jednym pąku. A może jednak jeszcze się skuszę.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Trafiłem tu przypadkiem szukając informacji o pierwiosnkach - i nie żałuję piękne rośliny
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja moją kupiłam jako Quacker's Bonett'
- Annar13
- 1000p
Dziękuję - tak to bardzo piękne, wiosenne rośliny.sauromatum pisze:Trafiłem tu przypadkiem szukając informacji o pierwiosnkach - i nie żałuję piękne rośliny
A ja mam teraz dwie ;) Nie sprawdziłam, że to ta sama odmiana i ma 3 nazwydorcia7 pisze:Ja moją kupiłam jako Quacker's Bonett'
I dzisiejsze zdjęcia:
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
O,widzę fiołeczki pełne?czy się mylę?
- Annar13
- 1000p
Tak, masz rację - to najpiękniejszy fiołek! jakiego posiadam.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ale dajesz kolorami po oczach
- Annar13
- 1000p
Fotogeniczna magnolia!!!
Primula dendiculata oraz różowa siewka
Hepatica nobilis Pink
Epimedium perralchicum 'Frohnleiten oraz Erythronium ?Pagoda?
Hiacynty
Pulsatilla vulgaris "Papageno"
Siewka po "Violette Glocke"
Paeonia tenuifolia 'flora pleno' i Paeonia 'Early Scout'
i rzodkiewka do przerwania Mniam!!!
Primula dendiculata oraz różowa siewka
Hepatica nobilis Pink
Epimedium perralchicum 'Frohnleiten oraz Erythronium ?Pagoda?
Hiacynty
Pulsatilla vulgaris "Papageno"
Siewka po "Violette Glocke"
Paeonia tenuifolia 'flora pleno' i Paeonia 'Early Scout'
i rzodkiewka do przerwania Mniam!!!
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ugh..., teraz to już nie zasnę...
- Annar13
- 1000p
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniałości pokazujesz, spacer po takim ogrodzie to sama przyjemność