Ananas - uprawa i rozmnażanie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ananas - uprawa i rozmnażanie
To spróbuj innej metody - wszystko znajdziesz w tym wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Niestety - moja pierwsza próba ukorzenienia ananasa skończyła się fiaskiem - zaczął gnić od środka.
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2015, o 17:42
Dzisiaj i u mnie pierwsze podejście.
Ja swojego dzisiaj przesadzałam do większej doniczki. Rośnie bardzo szybko . To jedyny, którego udało mi się ukorzenić, a prób było prawdę sporo.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ananas - jakie warunki uprawy?
A ja też posadziłem sobie ananasa w ten sposób i obciąłem mu końcówki liści bo były brązowe. Następnie posadziłem go do ziemi i codziennie te liście u rozety coraz bardziej brązowieją. Nie obcinam już tych końcówek a nawet liści. Nie wiem czy do czasu ukorzenienia cała sadzonka nie uschnie. Co robić? Dodatkowo nałożyłem na całą sadzonkę torbę foliową jako mini szklarnie.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
Ku mojemu zdziwieniu odkryłem że ananas będzie kwitł
https://farm6.staticflickr.com/5639/212 ... 36cd_c.jpg
[
https://farm6.staticflickr.com/5639/212 ... 36cd_c.jpg
[
- Tiamat
- 10p - Początkujący
- Od: 21 wrz 2015, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
sev: Gratulacje, obłędnie to wygląda:) Czekam na całą relację fotograficzną!
Ja jedynie mogę pochwalić się ananasami z nasion (z rozety wszystkie ananasy mi gniją:<)
Przed przesadzeniem:
I po przesadzeniu do nowej doniczki:
Roślinki wysiewane w marcu, wzeszły dopiero w czerwcu. Teraz mają 4 miesiące i około 2-3 cm szerokości. Wzeszły tylko dwie sztuki. Na pierwszym zdjęciu macie do porównania wielkości kuleczki styropianowe:)
Ja jedynie mogę pochwalić się ananasami z nasion (z rozety wszystkie ananasy mi gniją:<)
Przed przesadzeniem:
I po przesadzeniu do nowej doniczki:
Roślinki wysiewane w marcu, wzeszły dopiero w czerwcu. Teraz mają 4 miesiące i około 2-3 cm szerokości. Wzeszły tylko dwie sztuki. Na pierwszym zdjęciu macie do porównania wielkości kuleczki styropianowe:)
Dzięki,
Gratuluje wytrwałości przy hodowli z nasion.
Mi udało się ukorzeni rozetę za 4 podejściem, najlepiej próbować ze zdrową, zieloną rozetą ze świeżej dostawy. Ukorzeniona rozeta zakwita po ok 2 latach.
Gratuluje wytrwałości przy hodowli z nasion.
Mi udało się ukorzeni rozetę za 4 podejściem, najlepiej próbować ze zdrową, zieloną rozetą ze świeżej dostawy. Ukorzeniona rozeta zakwita po ok 2 latach.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
No... chyba, że nie zakwita.
Mój ukorzeniony z rozety ma co najmniej 10 lat. Nie kwitł i nie wypuścił ani jednej sadzonki. Jest ogromny, bo długość liścia to 120 - 130 cm.
Jak wytłumaczyć jego upór?
Mój ukorzeniony z rozety ma co najmniej 10 lat. Nie kwitł i nie wypuścił ani jednej sadzonki. Jest ogromny, bo długość liścia to 120 - 130 cm.
Jak wytłumaczyć jego upór?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
10 lat To niezły z niego uparciuch.
Na plantacji ananasy owocują po 18 miesiącach od wysadzenia sadzonek, ale sadzonki odziomkowe są na starcie dużo większe od rozet. Jak się teraz doliczyłem to mojemu zajęło to 2,5 roku.
Być może Twój nie kwitnie z powodu zbyt stabilnych warunków przez cały rok, małych różnic temperaturowych ,małej ilości światła, trudno powiedzieć. Mój spędzał całe lato na dworze.
Na plantacji ananasy owocują po 18 miesiącach od wysadzenia sadzonek, ale sadzonki odziomkowe są na starcie dużo większe od rozet. Jak się teraz doliczyłem to mojemu zajęło to 2,5 roku.
Być może Twój nie kwitnie z powodu zbyt stabilnych warunków przez cały rok, małych różnic temperaturowych ,małej ilości światła, trudno powiedzieć. Mój spędzał całe lato na dworze.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odświeżam temat.
Przy ukorzenianiu w wodzie ile stopka powinna być zanurzona? Cała czy tylko powinna dotykać gazy nasiąkniętej wodą? Jeśli cała, to po co w takim razie stosować gazę?
Przy ukorzenianiu w wodzie ile stopka powinna być zanurzona? Cała czy tylko powinna dotykać gazy nasiąkniętej wodą? Jeśli cała, to po co w takim razie stosować gazę?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 kwie 2017, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć!
Wczoraj kupiłem sobie ananasa. Odciąłem owoc od rozety z piętką ok 1 cm grubości, a potem obciąłem zaraz przy listkach. Oberwałem kilka warstw tych listków i zobaczyłem to:
Te korzonki bardzo mnie zaskoczyły! Przez noc tę rozetkę suszyłem na regale który widać w tle. Mam teraz do was pytanie:
Kiedy mogę go posadzić do ziemi? I do jakiej ziemi? Mam coś jeszcze z nim zrobić zanim go posadzę?
Pozdrawiam!
Wczoraj kupiłem sobie ananasa. Odciąłem owoc od rozety z piętką ok 1 cm grubości, a potem obciąłem zaraz przy listkach. Oberwałem kilka warstw tych listków i zobaczyłem to:
Te korzonki bardzo mnie zaskoczyły! Przez noc tę rozetkę suszyłem na regale który widać w tle. Mam teraz do was pytanie:
Kiedy mogę go posadzić do ziemi? I do jakiej ziemi? Mam coś jeszcze z nim zrobić zanim go posadzę?
Pozdrawiam!
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
A wątek wpierw poczytałeś? Była już omawiana kwestia podłoża i momentu sadzenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta