Azalia - problemy w uprawie w gruncie,choroby,szkodniki
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
To super i zyczę im zdrowia nadal
Dzięki,że odpisałeś jak się "trzymają"
Dzięki,że odpisałeś jak się "trzymają"
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mieszkam w USA, i tutaj te objawy sa spowodowane kiedy Rh jest na ostrym sloncu a nie maja wystarczajaco wilgoci w korzeniu. To jest objaw ze Rh byl podsmazany jak kurczak na rożnie.
Rh jest bardzo twarda roslina, ale jeśli jest przypiekana na słońcu lub w goraczce, to wtedy Rh poswieca niektore liscie, albo czesc lisci by zachowac wilgoc w pozostalych częsciach rosliny.
Rhododendrons maja bardzo plytkie korzenie (zadko siegajace do 30 cm), zatem nie maja mozliwosci by pobierac wode z wiekszej glebokosci, tak jak to robia drzewa, czy marchewka w ogrodzie.
Rh jest bardzo twarda roslina, ale jeśli jest przypiekana na słońcu lub w goraczce, to wtedy Rh poswieca niektore liscie, albo czesc lisci by zachowac wilgoc w pozostalych częsciach rosliny.
Rhododendrons maja bardzo plytkie korzenie (zadko siegajace do 30 cm), zatem nie maja mozliwosci by pobierac wode z wiekszej glebokosci, tak jak to robia drzewa, czy marchewka w ogrodzie.
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
J/w.lila31 pisze:W "mądrej książce" pisze, iż obumieranie brzegów liści świadczy o niedoborze potasu.
Przelanie daje objawy odkorzeniowe.
Żółknięcie, a potem zrzucanie liści najstarszych, od dołu.
Poparzenie - na wybrzuszeniach wierzchnich liści ( młodych i starych), a nie tylko na starych. Pierwsze liofilizują się najmłodsze, bo skórka najcieńsza.
- herbata68
- 100p
- Od: 19 lip 2008, o 10:50
Mączniak prawdziwy
Nie jestem w stanie wymienić nazw grzybów , które atakują Rh ale w Polsce takie istnieją i mają się dobrze a wynika to z warunków w których nasze rh rosną . Pozdrawiam.
To mączniak prawdziwy :
To mączniak prawdziwy :
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
Azalia - zmiany na liściach,kwiatach
Witam.mam pytanie w sprawie azalii japońskiej szczepionej na pniu w doniczce.mam ją od zimy w domu na werandzie.latem bedzie tu chyba dla niej za cieplo.czy powinnam przesadzić do ogrodu? A jesienią znowu wykopać i przenieść do domu? Takie przenoszenie nie zniszczy korzeni? A może po prostu zostawić w doniczce
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Re: azalia z doniczki dołować?
Ja bym zostawiła w doniczce, każde takie przenosiny są dla roślinki męczące i hamują wzrost.
A ja też nie bardzo wiem jak postępować z moją Azalią
Ma zawiązane pąki kwiatowe , ale coś w ogóle nie chce zakwitnąć Czy ona w tym okresie wymaga niższych temperatur? czy kiedy
?. Na razie dałam ją do piwnicy tam jest chłodniej, i dzień jest krótki(podobno to roślina fotoperiodyczna- dnia krótkiego).
Wcześniej stała w łazience, bo tam tez jest troszkę chłodniej i wilgotność większa. Ale była na parapecie, chodź słońca z tamtej strony nie ma, jednak okno było czasami otwierane a podobno nie lubi przeciągów.
Proszę o rade, co zrobić by w końcu zakwitła................
Ma zawiązane pąki kwiatowe , ale coś w ogóle nie chce zakwitnąć Czy ona w tym okresie wymaga niższych temperatur? czy kiedy
?. Na razie dałam ją do piwnicy tam jest chłodniej, i dzień jest krótki(podobno to roślina fotoperiodyczna- dnia krótkiego).
Wcześniej stała w łazience, bo tam tez jest troszkę chłodniej i wilgotność większa. Ale była na parapecie, chodź słońca z tamtej strony nie ma, jednak okno było czasami otwierane a podobno nie lubi przeciągów.
Proszę o rade, co zrobić by w końcu zakwitła................
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłam azalie w doniczkach kwitnące w lutym tego roku. W maju posadziłam je do ziemi w cieniu rododendronów i kwitną ponownie. W ziemi jednak zawsze najlepiej. Tylko teraz się martwię jak ja je jesienią wytargam do doniczek i do domku na parapet
No właśnie w tym widzę problem.co roku przesadzać na lato do ziemi i przed zimą znów przesadzać do doniczki?