Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

barbra może to i nienormalne zjawisko ale ja bym się tym nie przejmował. Zajmuj się nim jak każdym innym hippeastrum. Producent pewnie "zrobił mu za dobrze" :wink:
Dojdzie z czasem do siebie ;:333
Michał
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za słowa otuchy. Nie mam szczęścia do białych hipeastrum, pięknie kwitną, a potem ;:118 . A inne dobrze się mają, za chwilę rozkwitnie mi po raz drugi w tym roku ( kalendarzowym) Minerwa :tan
Pozdrawiam
Basia
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Solaya :) dziękuję za wskazówkę :) Poobserwuję w internecie, może w grafikach skojarzy sie też bardziej zielona odmiana.

Co do tego pędu to przecież to jest dość popularne zjawisko? Weźmy bliźniacze jabłka, podwójne pąki róż, narcyzów. Ja bym cebuli na straty nie spisywała. Raczej na pewno kolejne pędy powinny być normalne.
Solaya
50p
50p
Od: 24 wrz 2013, o 11:33

Post »

Dwa lata temu kupiłem hippeastrum i dwa trzy kwiaty miały po trzy płatki, w ubiegłym roku zakwitł już normalnie ;)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

barbra13 - z takiego okazu to trzeba się tylko cieszyć :wink: U roślin takie takie podwojone organy nie są niczym złym. Najlepiej uświadomić sobie w jaki sposób rosną rośliny aby to zrozumieć - w tym przypadku każdy pęd kwiatowy powstaje z innego merystemu, który na początku składa się z kilku komórek intensywnie dzielących się i ulegających specjalizacji. Jeśli zatem jakaś komórka zamiast na 2 potomne podzieli się przypadkiem na 4, to w ten sposób kolejne komórki dzieląc się już normalnie podwajają poniekąd dany organ. Nie jest to żadna wada rozwojowa ponieważ ona nie zakłóca w żaden sposób rozwoju rośliny, może się zdarzyć, że dany okaz będzie miał tendencje do takich kwiatów ale może to być też zupełnie losowy przypadek i kolejne pędy będą już kwitły tak, jak zaprogramowane ma kod genetyczny :wink:

Nenesa - ten Twój zielonkawo kwitnący okaz chyba nie ma jakiejś specjalnej nazwy odmianowej lub jeszcze nie udało mi się jej nigdzie znaleźć a mam podobne Hippeastrum choć z większą ilością czerownego. Ono przypomina trochę 'Ambiance' ale jest zielonkawe podczas gdy 'Ambiance' jest białe. Mój zielonkawy kwitł tak:
Obrazek
Oznaczony był jako 'Royal Red' (choć kupując go wiedziałem, że nie jest tą odmianą - pączki kwiatowe się nie zgadzały kolorystycznie - i w sumie tylko dlatego go kupiłem :wink: )
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Dzięki za fachowe wyjaśnienia, pozostaje mi tylko cieszyć się widokiem kwiatów i napawać wonią (pachnie!).
Pozdrawiam
Basia
x-N-a
---

Post »

No mój też miał etykietkę Royal Red ale tam było wiecej czerwonego niż zielonego :)
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

:wit
Właśnie jestem po zakupie Hippeastrum o odmianie Royal Red. Powiedzcie mi teraz jak mam go podlewać? Nie chce stracić tej cebuli.

Pozdrawiam,
Katarzyna Górnicka
pozdrawiam
Kasia
x-N-a
---

Post »

Umiarkowanie ;)
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

A jak będzie okres jesienny to doprowadzając cebule w okres spoczynku to mogę ją zasuszyć i przykryć np papierowym ręcznikiem i odstawić na bok do ok grudnia/stycznia??
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Możesz tak zrobić choć papierowy ręcznik raczej zbędny. Wskazane byłoby przechowywać je w chłodniejszym i ciemniejszym miejscu, na sucho.
Liście same się zasuszą a przynajmniej powinny (u mnie nie wszystkie zasuszyły).
Można również (po zaschnięciu liści) wyjąć z doniczek i tak przechowywać w chłodzie np. w pudełku.
Michał
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Nie mam zabardzo gdzie wsadzić nawet luzem chociażby do lodówki w papierowym ręczniku bo mieszkam u przyszłych teściów. Dlatego się pytam czy wystarczy cebule przykryć papierowym ręcznikiem i nie podlewać zostawiając w doniczce?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p

Post »

Możesz zostawić w doniczce, przykrywać ręcznikiem nie musisz.
Michał
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”