Czereśnia - cięcie
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - cięcie
Na Summicie widziałem takie coś w celu ograniczenia takiego wzrostu pędów, trochę drastyczne ale:
łamanie gałązek
łamanie gałązek
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy łamanie nie jest ułatwieniem dla infekcji i chorób ?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Jest. Ja bym tego nie polecał.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Nawet na pewno jest, ale w sadach mogą na to sobie pozwolić ze względu na częste opryski.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Witam
Mam na działce dwie czereśnie posadzone jesienią 2013r. Wuj mówił mi, żebym jeszcze ich nie przycinał i poczekał z rok ale nie jestem pewien czy warto czekać. Więc mam prośbę czy ktoś z was mógłby na podstawie zdjęć powiedzieć mi co i jak mam przyciąć?
Czereśnia buttnera czerwona:
Van:
P.S. sorry za jakość zdjęć, ale nie dość, że aparat słaby to i wiatr silny.
Mam na działce dwie czereśnie posadzone jesienią 2013r. Wuj mówił mi, żebym jeszcze ich nie przycinał i poczekał z rok ale nie jestem pewien czy warto czekać. Więc mam prośbę czy ktoś z was mógłby na podstawie zdjęć powiedzieć mi co i jak mam przyciąć?
Czereśnia buttnera czerwona:
Van:
P.S. sorry za jakość zdjęć, ale nie dość, że aparat słaby to i wiatr silny.
Dosyć ładne koronki. Ja bym nie przycinał. Możesz jeszcze raka wywołać. U góry widać więcej pędów. Możesz zrezygnować z któryś pędów.
Na pewno pędy przyginaj. Młode przełom maj/ czerwiec klamerkami , ale krótko. Te większe pędy przyginaj sznurkami przywiązanymi np. do kołków ziemi, ewentualnie do pnia drzewka. Możesz już od czerwca. Tu możesz dłużej trzymać.
Na pewno pędy przyginaj. Młode przełom maj/ czerwiec klamerkami , ale krótko. Te większe pędy przyginaj sznurkami przywiązanymi np. do kołków ziemi, ewentualnie do pnia drzewka. Możesz już od czerwca. Tu możesz dłużej trzymać.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Ale w sensie jak dokładnie mam je przygiąć?
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Czy oprysk podczas kwitnienia środkiem syllit 65 WP szkodzie pszczołom ?
Bo chciałem wykonać taki oprysk przeciw rakowi bakteryjnemu
Bo chciałem wykonać taki oprysk przeciw rakowi bakteryjnemu
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
WItajcie, chciałam Wam pokazać może trochę ku przestrodze moją czereśnię Sylvia (uwaga!) kolumnową, którą kupiłam kilka lat temu przez allegro z odbiorem osobistym. Byłam w tej szkółce pod Poznaniem i pani mówiła mi, żebym zostawiła drzewko tak jak jest i wcale jej nie cięła. I tak ona wygląda po kilku latach. Nie zapowiada się przy tym na drzewko karłowe, jak obiecywał sprzedawca. Teraz drzewo ma chyba z 5 m. Chyba jednak powinnam ją trochę poodginać na boki, bo na typowe drzewo kolumnowe chyba nie mam co liczyć, prawda? Moja koleżanka też kupiła taką samą czereśnię, ale cięła ją od początku i ma teraz zwykłe drzewo ładnym o pokroju. A moja wygląda tak:
Proszę o ewentualne sugestie, co jeszcze mogłabym poprawić?
Dobrze chociaż, że owoce ma smaczne.
Proszę o ewentualne sugestie, co jeszcze mogłabym poprawić?
Dobrze chociaż, że owoce ma smaczne.
- ERNRUD
Wiesz co? Główne rozgałęzienie składa się ze zbyt wielu ostrych gałęzi. Radzę zostawić jedną.
W przeciwnym razie będzie się tam gromadzić wilgoć, tworzyć zakorek i w efekcie albo wejdzie rak bakteryjny albo się rozłamie.
W przeciwnym razie będzie się tam gromadzić wilgoć, tworzyć zakorek i w efekcie albo wejdzie rak bakteryjny albo się rozłamie.
- Ketmia
Dzięki, Ernest, a mógłbyś mi to bardziej obrazowo wytłumaczyć, bo ja nie do końca zrozumiałam . Które to jest główne rozgałęzienie? Czy chodzi o to, że na drugim piętrze licząc od dołu jest aż 5 albo 6 gałęzi? I mam je pousuwać? CZy chodzi o trzecie piętro, gdzie każda gałąź rozwidla się na trzy mniejsze? Przyznam, że jest to dla mnie dosyć trudne, bo nie jestem fachowcem. Myślałam, że jak poodginam, te gałęzie to będzie lepiej, a tak to nie bardzo wiem, co ciąć .
- ERNRUD
Ketmia pisze:Czy chodzi o to, że na drugim piętrze licząc od dołu jest aż 5 albo 6 gałęzi? I mam je pousuwać? .
Tak. Chodzi o to. I są tam dwie najgrubsze, konkurujące ze sobą. Jedną z nich radzę w całości usunąć. Reszta tych drobniejszych może zostać.
- Ketmia
Obeszłam drzewo o 90° aby je sfotografować na tle nieba. Zaznaczyłam czerwonymi kreskami pionową gałąź do wycięcia. Ta gałąź zaznaczona strzałką jest dosyć mocna, nie da się jej tak łatwo odgiąć. Może rosnąć pod tym kątem? Dziękuję za pomoc