Zioła w doniczkach!
Re: Zioła w doniczkach!
Rozmaryn jest z sadzonek. W tej doniczce są 4 sadzonki. Posadziłam w kwietniu ubiegłego roku. Wierzchołki ścinam jako przyprawę, więc dlatego pięknie się zagęszcza.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aina75, nie tylko rozmaryn masz przepiękny, ten grubosz obok też jest urodziwy i taki zadbany, gęściutki, brawo
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też kiedyś miałam rozmaryna w doniczce , ale nie tak gęstego jak Twój .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
A mi każdy rozmaryn padał liście tak jakby usychały i koniec
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 kwie 2015, o 09:32
Ładny rozmaryn, gęsty. U mnie niedawno posiany i ma dopiero 3 cm
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
też lubię rozmaryn, tylko nie bardzo wiem do czego pasuje, póki co dodaję go czasami do kurczaka i mielonej wieprzowiny. Z uprawą w tym roku czekam jeszcze ale zastanawiałam się jeszcze nad uprawą estragonu, czy ktoś ma, próbował jak się udaje?
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
Mi estragon w zeszlym roku z nasionek nie wykielkowal, kupilam sadzonke jedna, ale dalam do gruntu. Bez problemu przezimowal, pieknie ruszyl tej wiosny i nawet nie spodziewałam sie ze ma takie klaczą. Pol metra dalej wyszedl w melisie. Wykopalam 5 takich maluchów i wsadzilam do doniczki. Moze sie ukorzenia
Jak na razie w doniczkach mam bazylię, rute, trawę cytrynowa, szalwie muszkatalowa, ale pojda w wiekszosci do gruntu
Jak na razie w doniczkach mam bazylię, rute, trawę cytrynowa, szalwie muszkatalowa, ale pojda w wiekszosci do gruntu
Hodowla ziół w domu
Jestem zielona w uprawie ziół i mam w związku z tym pytanie. Jakie zioła mogę teraz zacząć hodować w domu w doniczkach?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A wszystkie zioła , posiej lubczyk , szczypiorek można sobie posadzić będzie cały czas zielony , masz duże pole do popisu
Bożena
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Benia85, większość ziół nadaje się do uprawy doniczkowej: tymianek, oregano, majeranek, bazylia, cząber, rozmaryn, melisa, szczypior, kolendra, pietruszka. Niemniej o tej porze roku rośliny mają ograniczony dostęp do światła słonecznego, więc jeśli planujesz siew z nasion, to wstrzymaj się z tym do wiosny. Nasiona co prawda wykiełkują, ale siewki będą bardzo słabe. Teraz lepiej kupić dorosłe rośliny w doniczkach.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Ja rozpoczęłam swoją przygodę z ziołami w doniczkach dosyć skromnie, bo od bazylii kupionej w supermarkecie, którą następnie przesadziłam do większej doniczki i rosła jak szalona na wschodnim parapecie, aż dopadły ją małe białe robaczki... Sąsiadka powiedziała mi, ze to mącznik czy coś takiego i nie umiałam się tego pozbyć, w końcu bazylię wyrzuciłam, ale chciałabym na nowo posadzić jakieś zioła, przeczytałam tutaj link do sklepu usunięto - reg./mod. że bazylia jest jednoroczna, a pietruszka dwuletnia i zastanawiam się czy mogę je posadzić w jednej większej doniczce czy lepiej osobno?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witaj.
Myśle że można spróbować w takiej doniczce, by jednak nie żyły w ścisku. Odniesienie jedno i dwuletnie, odnosi się do czasu w którym roślina kwitnie i wydaje nasiona, a nie ile dana roślina żyje ale sukcesywnie przycinane, będą odbudowywać mase zieloną, co troszkę przyhamuje pójście w kwiat.
Myśle że można spróbować w takiej doniczce, by jednak nie żyły w ścisku. Odniesienie jedno i dwuletnie, odnosi się do czasu w którym roślina kwitnie i wydaje nasiona, a nie ile dana roślina żyje ale sukcesywnie przycinane, będą odbudowywać mase zieloną, co troszkę przyhamuje pójście w kwiat.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będąc w Castoramie kupiliśmy jakieś tam ziółka z przeceny, m. in. tymianek. Ziółka powędrowały na parapet i fajnie. Nie minął tydzień a tymianek pokazowo usechł! Chciałem wyrzucić, ale moja pani ma niewyczerpane pokłady optymizmu jeśli chodzi o badyle, więc zawiozła na początku września na działkę i wsadziła między rozchodniki na skalniaku. Cały wrzesień straszyła sucha kępa. W październiku był w domu remont więc nie byliśmy na działce ani razu. W ostatnią sobotę wpadłem na działkę, a tu...piękna kępa zielonego tymianku! Dwa razy większa niż kupiona. A w domu usechł!