Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Często takie skrzyneczki sprzedawcy warzyw i owoców dostają jako opakowania bezzwrotne i po opróżnieniu wyrzucają. Wystarczy przejść się na targ czy do osiedlowego sklepiku jak się zwijają i popytać
.

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Takie solidniejsze to trzeba jednak kupić: https://www.google.pl/search?q=skrzynka ... CAYQ_AUoAQ
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Grania Stecu Dzięki za wyjaśnienie, faktycznie mogło by dojść do tragedii 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ziemia sterlux na chwilę obecną i patrząc na 3 lata upraw rozsady, jest najgorszym podłożem jakie miałam. Też myślałam że popaliłam przy szybie pomidory. Przesadziłam je do zwykłej ziemi uniwersalnej i po kilku dniach nabrały zdrowej zieleni i przestały być zdechlakami.
Inną sprawą jest to, że ziemię kupiłam zimą i była w niej gruda lodu. Może ziemia złapała przez to jakiejś pleśni. Ogólnie więcej nie kupię.
Inną sprawą jest to, że ziemię kupiłam zimą i była w niej gruda lodu. Może ziemia złapała przez to jakiejś pleśni. Ogólnie więcej nie kupię.
Pozdrawiam Jola
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
Osobiście wypróbowałem różnych podłoży do wysiewu od marketowych do markowych np. westlanda i powiem, że w moim odczuciu najlepsza jest właśnie z firmy hollas. Ze sterluxem lub aurą jestem już nierozłącznie związany ze względu na wspaniałe rezultaty. Dobra struktura a i cena bdb
Przyczyna niepowodzenia może być jak pisałaś w tym zlodowaceniu, nie wiem nie jestem ekspertem jak to może wpłynąć na koncentrację nawozów tam zawartych.

eded jak najszybciej przesadź je do kubków po śmietanie, jogurcie lub kefirze min. 0,4 l. tak by liścienie (pierwsze od dołu podłużne listki) były ok. 0,5-1 cm nad ziemią. Możesz również poobrywać im trochę korzonki, wtedy skupią się na budowie bryły korzeniowej, zamiast na wzroście.
Pozdrawiam - Waldemar
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podpisuję sie pod tym, co napisał poprzednik : jak najszybciej!
Ja, na tym etapie, pikowałabym w literę *u*, bo siewki są już dość wysokie i wyciągnięte
Ja, na tym etapie, pikowałabym w literę *u*, bo siewki są już dość wysokie i wyciągnięte
Pozdrawiam, Marta.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Hym to w takim wypadku jak się ma wybiegnięte pomidory to i w polu można posadzić je w literkę L? Gdzies na forum widziałam, że były sadzone do rowka i ewidentnie były sadzone poziomo. Część nadziemna się potem spionizuje?
Pozdrawiam Jola
kama_80, nie w literę L, bo byś go złamała
, tylko tak jak piszesz, robi się rowek, prostopadle do niego układa się pomidory, bryłę korzeniową wkłada się do rowka i 3/4 przysypuje ziemią. Część naziemna pomidora sama się wyprostuje do słońca.

Pozdrawiam - Waldemar
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mam podobną miniszklarenkę i pojemność jednej komórki, to połowa skorupki jajka.Te pomidorki mają może po 15 cm(Zotti pisze:eded jak najszybciej przesadź je do kubków po śmietanie, jogurcie lub kefirze min. 0,4 l. tak by liścienie (pierwsze od dołu podłużne listki) były ok. 0,5-1 cm nad ziemią. Możesz również poobrywać im trochę korzonki, wtedy skupią się na budowie bryły korzeniowej, zamiast na wzroście.

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też muszę już przesadzić pomidory i tu pojawia się problem ,córka dokupiła mi ziemi i w niej jest 1,2/m3 nawozu .Normalnie to dokupiłabym torf odkwaszony ,wymieszała ,ale problem w tym ,że u nas w 3 ogrodniczych nie ma torfu,czy ktoś wie jak rozrobic tą ziemię ,bo sadzić do niej to chyba nie za bardzo.Ziemia z firmy Kronnen do warzyw.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Czyli za dużo nawozu? Może pomieszać pół na pół z piaskiem, lub inną ziemią bez dodatków??
Też kupiłam tą ziemię i mam zamiar pikować. Przyda się podpowiedź, lub potwierdzenie mojego pomysłu.
Też kupiłam tą ziemię i mam zamiar pikować. Przyda się podpowiedź, lub potwierdzenie mojego pomysłu.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Podpowie mi ktoś jakim nawozem podlewać pomidory?Taki gotowy ze sklepu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Na etapie rozsady, Florovit do pelargonii 4:6:8 w dawce 3ml na litr wody.