Rośliny - cieniolubne do mieszkania
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takiego fikusa, co ma pokrój krzaczasty i liście długie jak wierzba(nie pamietam nazwy) i stoi w kącie obok(!) pólnocnego okna już z 10 lat i wcale nie narzeka.
---------
Jest- tu z nr 1. Ficus binnendijkii alii
---------
Jest- tu z nr 1. Ficus binnendijkii alii
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Kupiłem kilka drzewek bonsai fikus benjamina. Ustawiłem w miejscach gdzie pasowały. Po kilku dniach zaczęły zrzucać liście więc postawiłem je przy oknie i jest OK. Teraz zaczynam zakupy od drugiej strony. Najpierw chciałbym zobaczyć co nadaje się na takie stanowisko. Miejsca mam bardzo dużo więc mogę poszaleć. Bardzo ciekawą propozycją jest Zamioculcas tylko czy może urosnąć w takich warunkach do ok 2 metrów bo takiej rośliny szukam.
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamiokulkas dwumetrowy to raczej nie będzie realne, chociaż widziałam ponad 1,5 metrowy okaz, ale to chyba wszystko na co go stać . Jeśli chodzi o benjaminka, to drzewko to może osiągać duże rozmiary, tylko pamiętaj, że bardzo nie lubi gdy mu się zmienia miejce, źle reaguje nawet na przekręcanie doniczki. Gdy już stanie w jednym miejscu i się przyzwyczai, to niech tak zostanie. Uwielbia za to częste (codzienne) zraszanie.
Co do dużej nietrującej roślinki, która stanęłaby w Twoim ciemnym pokoju to naprawdę nie mam pomysłu Nioech wypowiedzą się inni, ja nie chcę wprowadzać w błąd.
Rośliny które zamieszkują mój najciemniejszy pokój, to"cissus rombolistny, filodendron pnący bluszcz Hedera, Maranty i kalatea, mirt no i zamiokulkas
Pozdrawiam cieplutko
Co do dużej nietrującej roślinki, która stanęłaby w Twoim ciemnym pokoju to naprawdę nie mam pomysłu Nioech wypowiedzą się inni, ja nie chcę wprowadzać w błąd.
Rośliny które zamieszkują mój najciemniejszy pokój, to"cissus rombolistny, filodendron pnący bluszcz Hedera, Maranty i kalatea, mirt no i zamiokulkas
Pozdrawiam cieplutko
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Rośliny cieniolubne w pokoju
Szukam dużej, dorastającej chociaż do 1m. rośliny, która by mogła mieszkać 2-3 m od okna. Cieniolubne jakie znam są niższe, a moich książkach nic nie znalazłam .
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20