Galeria.Dalie Stanisława cz.4
Re: Dalie Stanisława cz.4
Nie ma sprawy Będę dbać i dokarmiać, żeby duża rosła. W ten weekend przygotuję im miejsce, a w przyszły sadzę - no chyba, że coś w ten mi się już uda posadzić
Dziękuję Kasiu.
Może uda mi się jeszcze dostać sadzonkę od Stanisława. Myślałam, że już dawno nie ma tej odmiany, ale on to zawsze coś zachomikuje...
Może uda mi się jeszcze dostać sadzonkę od Stanisława. Myślałam, że już dawno nie ma tej odmiany, ale on to zawsze coś zachomikuje...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basia kiedyś pytała o moje poczynania z daliami na parapecie. Zrobiłem więc kilka fotek sadzonek zielnych:
sadzonki przebywają w "inkubatorze" ale już go nie podgrzewam:
pojedyncza sadzonka z ładnie wykształconymi listkami:
na tej fotce widać jak ładnie już się niektóre przekorzeniły:
i jedna z karp, która posłużyła jako matecznik:
te karpy oczywiście tak samo idą do gruntu i kwitną jak pozostałe.
sadzonki przebywają w "inkubatorze" ale już go nie podgrzewam:
pojedyncza sadzonka z ładnie wykształconymi listkami:
na tej fotce widać jak ładnie już się niektóre przekorzeniły:
i jedna z karp, która posłużyła jako matecznik:
te karpy oczywiście tak samo idą do gruntu i kwitną jak pozostałe.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Ja tak robię od kilku lat- zwłaszcza gdy kupie małą karpę- wtedy namnażam... Teraz namnażam Show'n Tell i Mingus Joshua...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Panie Stanisławie proszę o pomoc w rozszyfrowaniu nr 248 i 454
Pozdrawiam, Magda
Jacku,
podziwiam efekty sadzonkowania. Chyba tak dobre jak Stanisława...
Takie fotki powinny niejednego miłośnika dalii zachęcić do podobnych prób. Można szybko uzyskać parę egzemplarzy ulubionej odmiany i mieć choćby na prezenty dla przyjaciół i znajomych.
Dziękuję Jacku za świetna lekcje poglądową.
Magdo - jeśli chodzi o numer 248 to niestety nie wiem co kryje, natomiast 454 to powinna być odmiana Witteman's Best - pięknie czerwona, półkaktusowa, śr. kwiatu ok. 18-20 cm
podziwiam efekty sadzonkowania. Chyba tak dobre jak Stanisława...
Takie fotki powinny niejednego miłośnika dalii zachęcić do podobnych prób. Można szybko uzyskać parę egzemplarzy ulubionej odmiany i mieć choćby na prezenty dla przyjaciół i znajomych.
Dziękuję Jacku za świetna lekcje poglądową.
Magdo - jeśli chodzi o numer 248 to niestety nie wiem co kryje, natomiast 454 to powinna być odmiana Witteman's Best - pięknie czerwona, półkaktusowa, śr. kwiatu ok. 18-20 cm
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
A jeszcze jedno mam pytanie. Troche zatarty jest numer i nie jestem pewna czy to numer 500 czy 900. Zamawiałam 500, więc by pasowało. A czy jest coś pod 900?
Kasiu,
pewnie jest 500 (Vassio Meggos), bo nr 900 u Stanisława nie ma - jeszcze...
pewnie jest 500 (Vassio Meggos), bo nr 900 u Stanisława nie ma - jeszcze...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Dzięki Basiu
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Czy jest sposób, aby przyspieszyć pojawianie się pąków (oczek) na bulwach zanim zostaną wsadzone do ziemi? Nie widzę na żadnej karpie ani jednego oczka, mimo, że zraszam je i mają dostęp do światła. Nie chcę wsadzać ich do doniczek. Wolałabym poczekać jeszcze do przyszłego tygodnia i wsadzić już do gruntu, ale nie mam pewności czy faktycznie coś z nich będzie. Co radzicie?
Polej o czasu do czasu i uzbrój się w cierpliwość Przyjrzyj się im przez lupę, na pewno widoczne już są drobne zgrubienia - zalążki łodyg... Wiele razy sadziłam do gruntu takie karpy bez widocznych oczek. Troszkę dłużej trwało zanim pojawiły się kiełki - one potem nadganiają czas i kwitną pięknie jak zawsze
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Dziękuję Barbaro Bulwy są jędrne i zdrowe, tylko ja się niecierpliwię i to chyba jest największy problem. Chciałabym, żeby już startowały. Nie ma rady, muszę czekać i ciągle uczyć się cierpliwości.