Ochrona jabłoni przed patogenami 2015
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ochrona jabłoni 2015
Jasne, silit to armata- zapisałam
Delan na All-go jest w 1 kg opakowaniu ale cena niestety nie dla mnie.
Znalazłam w necie ten środek: Thiram granuflo? 80 WG- Zawartość substancji czynnej: tiuram (związek z grupy ditiokarbaminianów) 80%
Niestety dla mnie te środki to wielka tajemnica więc proszę o opinię
Delan na All-go jest w 1 kg opakowaniu ale cena niestety nie dla mnie.
Znalazłam w necie ten środek: Thiram granuflo? 80 WG- Zawartość substancji czynnej: tiuram (związek z grupy ditiokarbaminianów) 80%
Niestety dla mnie te środki to wielka tajemnica więc proszę o opinię
Mancozeb Jakaś alternatywa na pewno coś zabezpieczy , Ja stosuje go w ostatnim etapie wzrostu owoców sierpień wrzesień gdy owoce już są mało wrażliwe na venturia inaequalis. Tak jak pisałem zabezpiecza tylko może częściej trzeba pryskać i zmywalność mniejsza, ale lepiej to niż sylit .
alfamixi spróbuję dzisiaj zrobić wieczorem ten oprysk.
No właśnie pąki nie są uszkodzone od mrozu. Niby był ale nic tak nie uszkodził.
No właśnie pąki nie są uszkodzone od mrozu. Niby był ale nic tak nie uszkodził.
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Mam zamiar pryskać jabłonie,grusze,czereśnie i wiśnie w czasie kwitnienia właśnie syllitem czy to zły pomysł ?
Czy dokładnie trzeba myć opryskiwać jeżeli następny oprysk będzie tym samym środkiem, powiedzmy tydzień czasu odstępu ?
Czy dokładnie trzeba myć opryskiwać jeżeli następny oprysk będzie tym samym środkiem, powiedzmy tydzień czasu odstępu ?
Neki Spokojnie z tym Sylitem , Jest wiele środków łagodniej działających i nie agresywnych Zostaw sobie ten Sylit jak pojawią się silna infekcja, czy też plamy parcha i trzeba go użyć w mechanizmie wyniszczającym . Jest Mythos Chorus Delan czy Kaptan które chronią od innych patogenów chociażby szarej pleśni na jabłoniach itd... . Ja pisze konkretne nazwy, ale w sklepach można szukać innych preparatów z tą samą substancją czynną . Mankozeb też może być tylko później , Lepiej się sprawdza na większych owocach , do kwitnienia trzeba delikatnie A w kwitnienie szczególnie .
W 3 ogrodniczych powiedzieli, że Kaptan został wycofany jeszcze jedynie na allegro można dostać chyba i już zamówiłam zapasalfamixi pisze: próbuj Kaptan lub coś z tej grupy. Jedynie co kojarzę to Tercel ( ditianon+karbaminian), ale myślę, że opakowań dla amatorów też będzie ciężko dostać .
-
- 100p
Więc co mam zastosować na gruszę,wiśnie i czereśnie ?
Bo tamte środki co wymieniłeś to na jabłoń malinę.
Może jeszcze raz podczas kwitnienia użyje miedzianu ?
Dla wiśni i czereśni to by był 2 oprysk miedzianem, a dla jabłoni i gruszy 3 raz to dużo ?
Niczym innym je nie pryskałem w tym sezonie
Bo tamte środki co wymieniłeś to na jabłoń malinę.
Może jeszcze raz podczas kwitnienia użyje miedzianu ?
Dla wiśni i czereśni to by był 2 oprysk miedzianem, a dla jabłoni i gruszy 3 raz to dużo ?
Niczym innym je nie pryskałem w tym sezonie
Głupota sprzedawców nie ma granic Kaptan ma rejestracje na ten rok ( Merpan , Kapłan , Kaptan zawiesinowy także )mapes pisze:W 3 ogrodniczych powiedzieli, że Kaptan został wycofany jeszcze jedynie na allegrooo można dostać chyba i już zamówiłam zapasalfamixi pisze: próbuj Kaptan lub coś z tej grupy. Jedynie co kojarzę to Tercel ( ditianon+karbaminian), ale myślę, że opakowań dla amatorów też będzie ciężko dostać .
Neki grusza podobnie jak jabłoń . Ja w tym roku stosowałem Copper Max (wodorotlenek miedzi) 4razy . Pogoda i fazy rozwojowe idealnie pasowały do miedzi , Na jabłonie miedź to już przeszłość w tym roku .
A od czego chcesz pryskać te czereśnie i wiśnie ?
Program ochrony pestkowych http://www.ochronasadu.pl/pliv/pestkowe.pdf nie wiem który to rok ale choroby i szkodniki te same są w każdym zmieniają się tylko preparaty
alfamixi pisze: Głupota sprzedawców nie ma granic Kaptan ma rejestracje na ten rok ( Merpan , Kapłan , Kaptan zawiesinowy także )
A byłam w 3 różnych sklepach w różnych częściach miasta i kiedy zapytałam o Kaptan zapobiegawczo na parcha to usłyszałam, że wycofany
Zapytałam co mają prewencyjnie na parcha - odpowiedzieli, że Miedzian tylko, no ale miedzian to ja jeszcze mam.. No i nie wiem co teraz bo począwszy od niedzieli ma zacząć padać deszcz i wg prognoz ma padać przez większość przyszłego tygodnia, a Kaptan przyjdzie pewnie dopiero po weekendzie. Czy psiknąć jeszcze tym miedzianem skoro świt/wieczorem (jak temperatura będzie niższa) w sobotę? Ma to sens? Czy czekać na ten Kaptan?
Miedzian w fazie różowego pąka może powodować poparzenia szczególnie przy wyższych temperaturach , Ryzyko należy do Ciebie , może się uda i nic nie będzie
W zeszłą niedzielę jeszcze nie było u mnie różowego pąka, było ledwie 'mysie ucho'. Być może coś się zmieniło - bo ten tydzień był bardzo ciepły i słoneczny - jednak u mnie tu na "dalekiej północy" wszystko ciut później się rozwija. No nic zobaczę w sobotę na jakim etapie są jabłonki i jak nie będzie za ciepło to pod wieczór może zaryzykuję
-
- 100p
alfamixi pisze:Głupota sprzedawców nie ma granic Kaptan ma rejestracje na ten rok ( Merpan , Kapłan , Kaptan zawiesinowy także )mapes pisze:W 3 ogrodniczych powiedzieli, że Kaptan został wycofany jeszcze jedynie na allegrooo można dostać chyba i już zamówiłam zapasalfamixi pisze: próbuj Kaptan lub coś z tej grupy. Jedynie co kojarzę to Tercel ( ditianon+karbaminian), ale myślę, że opakowań dla amatorów też będzie ciężko dostać .
Neki grusza podobnie jak jabłoń . Ja w tym roku stosowałem Copper Max (wodorotlenek miedzi) 4razy . Pogoda i fazy rozwojowe idealnie pasowały do miedzi , Na jabłonie miedź to już przeszłość w tym roku .
A od czego chcesz pryskać te czereśnie i wiśnie ?
Program ochrony pestkowych http://www.ochronasadu.pl/pliv/pestkowe.pdf nie wiem który to rok ale choroby i szkodniki te same są w każdym zmieniają się tylko preparaty
Czereśnie chce opryskać przeciwko rakowi bakteryjnemu a grusze przeciwko zarazie ogniowej i parcha
Neki otwórz link z mojego wcześniejszego postu wpisz sobie 44strone dokumentu i tam znajdziesz co zechcesz . Ja tutaj bardziej o ochronie jabłoni pisze , czereśnie wiśnie to produkt uboczny