Starzec,Mrozy (Senecio cineraria )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2015, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mrozy, Starzec
Proszę o poradę;)
Moje mrozy przezimowały w doniczkach na tarasie, wyglądają na zwiędnięte ale może coś jeszcze z nich będzie? Niektórzy pisali, że przycinają swoje mrozy po zimie- przyciąć, teraz, już? Czy po prostu wyrzucić?
Moje mrozy przezimowały w doniczkach na tarasie, wyglądają na zwiędnięte ale może coś jeszcze z nich będzie? Niektórzy pisali, że przycinają swoje mrozy po zimie- przyciąć, teraz, już? Czy po prostu wyrzucić?
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Zanim ktoś Tobie odpowie, mrozy tak wyrosły w zwykłych korytkach?
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak, część z nich rosło w tych korytkach razem z lobelią i nierembergią (nie pamiętam nazwy), a część w tym samym składzie w koszach wiklinowych, płytkich, niewiele więcej ziemi tam miały (mam zdjęcia, mogę poszukać). Na jesień przesadziłam wszystkie z wrzosami do korytek.
A jeszcze może ktoś mi powie czy powinnam je podlać?
A jeszcze może ktoś mi powie czy powinnam je podlać?
Ja w zeszłym roku posiałam mrozy i całe lato i zimę cieszyły oczy ale ostatnio wyglądały tak samo jak Twoje. Więc przed świętami złapałam sekator i ciachnęłam te potforki teraz wyglądają już tak ( rosną w gruncie)kyoto pisze:Proszę o poradę;)
widać ze szybciej rosną niż siane teraz.To moje 4 sztuki tegoroczne
-
- 0p - Nowonarodzony
beattabo - nie mogłam się doczekać aż ktoś mi odpisze i poobrywałam wszystkie suche i żółte liście przed świętami. Ale może lepiej ściąć je na zero? Nad tymi zwiędniętymi liśćmi i na czubku pojawiają się małe listki więc nie wiem.. A z drugiej strony chciałabym żeby nie szły w górę tylko trochę się rozrosły.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kyoto Ogólnie starzec popielny jest półkrzewem czyli wieloletnią rośliną o drewniejących podstawach pędów, jednak w naszym klimacie przemarza. Nie zaszkodzi go ostro przyciąć i zobaczysz jak się zachowa. Jak puści z boku to super, potem już będzie rósł, a jeśli nie puści, to bynajmiej będziesz miała czyste sumienie, że zrobiłaś co mogłaś.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Kyoto, nic się nie martw
Moje starce przetrwały na działce już 2 zimy! Przycięłam je w połowie marca, bo zaczęły się pokazywać młode listeczki. Nie wygląda to może w tej chwili efektownie, ale mam nadzieję, że tak jak w ubiegłym sezonie, szybciutko zaczną rosnąć i za jakiś miesiąc już będą "wyglądały"
Moje starce przetrwały na działce już 2 zimy! Przycięłam je w połowie marca, bo zaczęły się pokazywać młode listeczki. Nie wygląda to może w tej chwili efektownie, ale mam nadzieję, że tak jak w ubiegłym sezonie, szybciutko zaczną rosnąć i za jakiś miesiąc już będą "wyglądały"
Pozdrawiam, Mila.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Czy mogę sadzonki starca wynieść do nieogrzewanego foliaka?
W związku z pikowaniem pomidorów i papryk, muszę trochę zrobić miejsca na parapetach
Sadzonki mają ok. 8 cm wys.
W związku z pikowaniem pomidorów i papryk, muszę trochę zrobić miejsca na parapetach
Sadzonki mają ok. 8 cm wys.
Pozdrawiam, Marta.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Zaryzykowałam: 10 sadzonek eksperymentalnie wsadziłam do gruntu, reszta siedzi w tunelu.asta6265 pisze:Ika do odważnych świat należy
Te wysadzone mają się całkiem dobrze, mimo że u mnie dość zimno.
Pozdrawiam, Marta.