Pomidory po posadzeniu - chorują

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sie 2012, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomidory po posadzeniu - chorują

Post »

Witam mam problem z pomidorkami, kupiłam w poniedziałek (20.04) na targu pomidorki i tego dnia wsadziłam je do szklarni a teraz wyglądają jak wyglądają na załączonych zdjęciach powiedzcie czy to jakaś choroba , niedobory czy coś źle zrobiłam?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: pomidory

Post »

Zgotowałaś zbyt duży szok, bo przypuszczam, że nie było kilkanaście stopni ciepła w nocy, a w dzień było bardzo słonecznie. Także nic nie piszesz, czy przypadkiem czymś nie zasilałaś dolistnie w czasie sadzenia.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niczym nie zasilałam tylko posadziłam i podlałam wodą. W szklarni było ok 30 stopni, a na dworze słonecznie, ale chłodno. ale czy po takim szoku coś jeszcze z nich będzie? Czy już się mam nastawiać, żeby kupić nowe, bo tego bym nie chciała.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli teraz ich nie utopisz przez podlewanie, a ziemia jest prawidłowo przygotowana, to się odbudują, chyba, że zaatakuje je choroba, bo jednak są bardzo osłabione. Też zwróć uwagę na temperaturę, aby w nocy było powyżej 12 °C.
jagusia111

Post »

A nie było przypadkiem nocnych przymrozków? Pomidory to wrażliwe bestie. Ja swoje w tunelu foliowym okrywam na noc bo nad ranem codziennie mrozi.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mrozów nie ma choć zapowiadają na przyszły tydzień. A ja je podlewam dwa razy dziennie rano i po południu, to chyba je w tym momencie topię.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

ika08, rozśmieszyłaś mnie tym podlewaniem, nawet nie przypuszczałem, że tak można mocno podlewać.
Po posadzeniu podlewamy każdy krzak mniej niż 1 litrem wody i następne podlewanie dopiero za kilka dni, aby korzenie mogły rosnąć w poszukiwaniu wody. Jeśli będziemy często na początku podlewać, to gdy przyjdą upały, to krzak z braku rozbudowanych korzeni, będzie więdnąć. A takie zatopienie korzeni niszczymy korzenie i potrzeba dużo czasu na ich odbudowę. Warto teraz zrobić profilaktyczny oprysk np. gwarantem plus do niego florowit uniwersalny lub bio-algen, ewentualne asahi.
jagusia111

Post »

Ja bym na razie żadnym nawozem nie zasilała dopóki się trochę nie odbudują bo można jeszcze pogorszyć sytuację.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ten 0,1% dodatek bio-algenu zrównoważy szkody stosowania środka chemicznego i zarazem pobudzi regenerację liści.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ten Bio - Algeen rozumie ale po co gwarant ? przecież to środek grzybobójczy. a moje pomidorki chore nie są nie wystarczy tylko bio- Algeen podać? wydaje mi się naturalny i najbardziej przydatny w tej sytuacji.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bo na obumarłych częściach liści może rozwinąć się choroba grzybowa, a jak nie chcesz chemii, to może chociaż polyversum, bo jednak istnieje duże prawdopodobieństwo ze odchorują.
ika08
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam środek grzybobójczy i do wzrostu innych producentów bo tych podanych nie było ale teraz pytanie jak to mam podać ? dziś grzybobójczy a jutro na wzrost czy wymieszać oba równocześnie ?
justynna232
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 09:41

Re: Pomidory po posadzeniu - chorują

Post »

Pierwszy raz urawiam pomidory malinowe w foliaku, kilka dni temu je tam wsadziłam, podlewam tylko woda co 2 dzień.
Liście zrobiły się jakieś ciemniejsze, mają jakieś żółte plany, gdzie niegdzie brązowe.
Co się dzieje? jak im pomóc?

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”