Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Podpisuję sie pod tym, co napisał poprzednik : jak najszybciej!
Ja, na tym etapie, pikowałabym w literę *u*, bo siewki są już dość wysokie i wyciągnięte
Ja, na tym etapie, pikowałabym w literę *u*, bo siewki są już dość wysokie i wyciągnięte
Pozdrawiam, Marta.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hym to w takim wypadku jak się ma wybiegnięte pomidory to i w polu można posadzić je w literkę L? Gdzies na forum widziałam, że były sadzone do rowka i ewidentnie były sadzone poziomo. Część nadziemna się potem spionizuje?
Pozdrawiam Jola
kama_80, nie w literę L, bo byś go złamała , tylko tak jak piszesz, robi się rowek, prostopadle do niego układa się pomidory, bryłę korzeniową wkłada się do rowka i 3/4 przysypuje ziemią. Część naziemna pomidora sama się wyprostuje do słońca.
Pozdrawiam - Waldemar
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mam podobną miniszklarenkę i pojemność jednej komórki, to połowa skorupki jajka.Te pomidorki mają może po 15 cm( może 20 ) i kubek 200 ml do napojów na start będzie wystarczający.Można je troszkę przesuszyć przed pikowaniem,wtedy będą wiotkie i można będzie łatwiej zginać.Zotti pisze:eded jak najszybciej przesadź je do kubków po śmietanie, jogurcie lub kefirze min. 0,4 l. tak by liścienie (pierwsze od dołu podłużne listki) były ok. 0,5-1 cm nad ziemią. Możesz również poobrywać im trochę korzonki, wtedy skupią się na budowie bryły korzeniowej, zamiast na wzroście.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też muszę już przesadzić pomidory i tu pojawia się problem ,córka dokupiła mi ziemi i w niej jest 1,2/m3 nawozu .Normalnie to dokupiłabym torf odkwaszony ,wymieszała ,ale problem w tym ,że u nas w 3 ogrodniczych nie ma torfu,czy ktoś wie jak rozrobic tą ziemię ,bo sadzić do niej to chyba nie za bardzo.Ziemia z firmy Kronnen do warzyw.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Czyli za dużo nawozu? Może pomieszać pół na pół z piaskiem, lub inną ziemią bez dodatków??
Też kupiłam tą ziemię i mam zamiar pikować. Przyda się podpowiedź, lub potwierdzenie mojego pomysłu.
Też kupiłam tą ziemię i mam zamiar pikować. Przyda się podpowiedź, lub potwierdzenie mojego pomysłu.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Podpowie mi ktoś jakim nawozem podlewać pomidory?Taki gotowy ze sklepu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na etapie rozsady, Florovit do pelargonii 4:6:8 w dawce 3ml na litr wody.
Dziękuję,muszę moje pomidorki czymś dokarmić bo trochę wątłe są.A czy do papryki też może być ten nawóz?Moja papryka ma jasnożółte środki i nie wiem czego jej może brakować?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak, może być również do papryki. Pomidor i papryka mają podobne zapotrzebowania.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jeżeli jest to pierwsze pikowanie siewek, to bezwzględnie trzeba obniżyć zawartość nawozu w ziemi - np. mieszając z piaskiem, perlitem, odkwaszonym torfem. Natomiast ja do drugiego pikowania w 0,5l kubki użyłam ziemi uniwersalnej wymieszanej z kompostem, z dodatkiem perlitu. Najpierw zrobiłam tak z paprykami (tutaj był dodatek 1/3 ziemi do siewu) a teraz z pomidorami (wczoraj przepikowywałam). Sadzonki są bardzo ładne . Całe towarzystwo stoi na balkonie.
Regulamin forum
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
http://images54.fotosik.pl/696/27d1255626210f65.jpg
http://images52.fotosik.pl/697/233945cfc074c8e9.jpg
Regulamin forum
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Moderator- jokaer.
http://images54.fotosik.pl/696/27d1255626210f65.jpg
http://images52.fotosik.pl/697/233945cfc074c8e9.jpg
Na pikowanie to one są już stanowczo za duże.