Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
mumineq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 mar 2015, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kompost

Post »

Dzięki, wiaderko właśnie mam wykonane według metody jaką znalazłem na jednym blogu, wywiercone dziury na spodzie i po obwodzie w górnej części. Jest okrągłe co pozwala je turlać okazyjnie aby przewrócić kompost. Ze wszystkich instrukcji jakie znalazłem ta była najprostsza i najtańsza.

Dzisiaj wezmę pudełko tego "compost startera" do ręki w sklepie i zobaczę co oni tam nasypali, jak nie ma tam żadnej chemii to kupię.
Jak nie to będę się za EM-ami rozglądał. Mam 2 butelki tego bo używałem do bonsai ale wszystko zostało w Polsce :/
mumineq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Nie mogę chyba edytować postów więc dorzucam w kolejnym. Dosypałem tam trochę ziemi i proszek do robienia kompostu ze sklepu, jest to mieszanka minerałów przypominająca żwirek dla kotów.

Materiał na kompost z około 2 tygodni:

Obrazek

Kompostownik:

Obrazek
Awatar użytkownika
JAWiktor
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 11:17

Post »

Musisz więcej otworów nawiercić żeby powietrze dochodziło do niższych partii bo inaczej to może się zrobić naprawdę zwykły kubeł na śmieci.
Wracając do EM-ów i zagospodarowania odpadków, to miałem myśli coś w tym stylu KLIK.
Jak masz smykałkę do robót ręcznych to sam sobie takie coś zrobisz.
TUTAJ masz forumowy wątek o EM-ach.
Michał
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mumineq, zrobiłabym ciut inaczej. Na dno pocięte gałązki (może być niewiele, ale będą stanowiły coś w rodzaju drenażu). Nie dawałabym chleba, wszystkie obierki drobno kroiła, skorupki zgniatała. I nie zamykała pokrywy (chyba że musisz ze względu na zwierzaki). Wiem, że to najpierw wyschnie, ale nie będzie wydzielać nieprzyjemnej woni. I trzeba się uzbroić w ogromną cierpliwość.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Dodawaj do tego porwanych gazet codziennych lub tektury.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Najlepiej chyba dodawać tylko szarą tekturę. W gazetach jest farba drukarska.
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

To jeszcze trochę świeżej trawy, mniszka, pokrzywy. A gdy będzie całe wiadro zasypać wierzch ziemią i wsiać np. rzeżuchę. Mam wiadra 10 litrowe. Napiszę jesienią jak to się sprawdza.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale świeża trawa, mniszek, pokrzywa to są części "zielone", tak samo jak odpadki kuchenne (z tego co wiem, a przyznaję, że nie wiem zbyt wiele). Brakuje natomiast części "brązowych" (węgla) - to np. suche liście, siano, słoma, tektura, węgiel drzewny.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Ullak, jeśli wiadro nie byłoby zakryte, to delikatne źdźbła trawy, listki mniszku czy pokrzywy szybko wyschną. Widzę to u siebie. I chyba łatwiej o nie niż o słomę. A rozkład gałęzi trochę trwa. Ale wcale nie twierdzę, że mam rację. Jesienią będę mądrzejsza o tegoroczne doświadczenia.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tekturę jest łatwo, wystarczy zapytać w paru sklepach, najlepiej obuwniczych lub odzieżowych, bo tam mają dużo szarej i gładkiej.
USDA
mumineq
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Dzięki wszystkim za pomoc, patyki ma spód zdobędę, lisci tez trochę i nawierce wiecej dziur. Wegla dorzuce jak rozpoczne sezon za jakies 2 tygodnie.

Zaczalem od paru dni rozrdabniac dorzucane odpadki, chleba nie wrzucac mowicie?
Przepraszam ze bez pl znakow, pisanie na tablecie trwa wiecznosc...
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Post »

Gneralnie chleb można dawać do kompostownika.
Poczekajmy, może BozenkaA napisze, z jakich względów odradzała dawanie chleba (może ze względu na formę kompostowania w stosunkowo małym wiaderku??)
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

W wiadrze widać duże kawały pleśniejącego chleba. Chleb może moim zdaniem przyciągnąć jakieś zwierzaczki czy ptaki, a poza tym nie wiadomo, czy ta silnie rozwijająca się pleśń będzie korzystna dla procesu kompostowania. Ale to są tylko moje przemyślenia nie poparte żadnymi badaniami naukowymi.

Jeśli w domu zostanie chleb, można usmażyć kromki w takim gęstym cieście naleśnikowym. Pychotka. Można też chleb zamrażać i wyjmować tylko tyle kromek ile potrzebujemy. Chleb krojony szybko się rozmraża, taką funkcję ma również dużo najprostszych nawet tosterów.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”