Klon to chwast pod tym względem, podobnie czarny bez, którego ja mam plagę u siebie. Na całe szczęście mam też winobluszcz zakupiony przede wszystkim w celu porośnięcia krzaków bzu. Walka z bzem to horror i ja sobie odpuściłem. Postanowiłem ozdobić niepożądane krzaki winobluszczem Sam winobluszcz nie będzie musiał mieć sztucznych podpórek, bo oprze się na krzakach, a i to jak dla mnie lepiej wygląda gdy roślina porasta inną roślinę Na bzie mi nie zależy, tzn. nie na tych konkretnych krzakach, więc mogą nawet uschnąć przysłonięte winobluszczem, ale wątpię by tak się stało.
Mam kolejne pytanie w temacie Z trzech kupionych w tym roku sadzonek winobluszczu, dwóch pięciolistkowych i jednego trójklapowego, tylko dwie rozwijają w tej chwili liście i nowe pędy. Jeden pięciolistkowy (odmiana "yellow wall") stoi w miejscu. Nie ma ani pąków, ani nowych pędów, niczego, suchy patyk przywiązany do innego suchego patyka z bambusa Mało tego - przy dotyku zdrewniałych pędów czuć różnicę. Te u "żywych" są twardsze i tylko miejscami dają się delikatnie zgnieść (nie gniotę mocno), a u trzeciego są mięciutkie od korzenia po czubek Tak się w związku z tym zastanawiam czy tamte dwa były wcześniej, ponad miesiąc temu zanim je kupiłem, trzymane w cieplejszym pomieszczeniu i dlatego zdążyły rozwinąć pąki? Przyjechały do mnie z pąkami właśnie. Po wkopaniu w ziemię z racji niezbyt sprzyjających temperatur stały w miejscu przez miesiąc, a teraz ruszyły. Trzeci nie ruszył. Przyjechał bez pąków i taki pozostał do dzisiaj. Wstyd się o to pytać, bo lata temu miałem winobluszcz, ale już zapomniałem jak on wyglądał po zimie i czy też był taki "zdechły" jak ten jeden bez pąków... Raczej mało prawdopodobne by szkółka cenionego w świecie pnączy człowieka wysłała mi uschniętą roślinę, ale na taką on teraz wygląda. Porównuję go z tamtymi dwoma i może to jest błąd, bo winobluszcz winobluszczowi nierówny, a i nie wiem w jakich warunkach i która sadzonka była trzymana w zimie Ale wiem jedno, że dwa już ruszyły do podboju okolicy, a ten jesienią przebarwiający się na żółto, na którym nie ukrywam zależy mi najbardziej, jest zdechlakiem. Wasze rosnące w ziemi od lat też są jeszcze zdechłe czy już nie? Zapomniało mi się jak i kiedy winobluszcz powraca do życia
Oczywiście będę cierpliwie czekał i obserwował, ale zapytać zawsze można
Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne
Drzewa ozdobne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2015, o 18:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ODPOWIEDZ
-
Strona 16 z 16
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”
Przejdź do
- REGULAMINY, Konkursy, Informacje -
- ↳ REGULAMINY, ogłoszenia, konkursy, FAQ
- ↳ Pierwsze kroki na Forum. Informatory. Tutoriale.
- ↳ Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -
- ↳ WIZYTÓWKI ogrodowe Forumowiczów
- ↳ Spisy treści wątków Forumowiczów.
- ↳ Zapytaj ekspertów MAROLEX. Pytania i porady techniczne.
- Rośliny w OGRODZIE i na Działce -
- ↳ Rośliny CEBULOWE i jednoroczne
- ↳ BYLINY, trawy, zioła
- ↳ Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza
- ↳ Drzewa i krzewy OWOCOWE
- ↳ Uprawy WARZYWNICZE
- Sekcje gatunkowe -
- ↳ Róże
- ↳ Moje róże !
- ↳ Rhododendrony i azalie
- ↳ Powojniki
- ↳ Hosty
- PORADY Ogrodnicze i Działkowe -
- ↳ CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO
- ↳ OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne
- ↳ Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO
- ↳ Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI
- ↳ NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu
- ↳ Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne
- Rośliny w DOMU, na Balkonie i Tarasie -
- ↳ ORCHIDARIUM. Storczyki
- ↳ Moje storczyki !
- ↳ KAKTUSY i inne sukulenty
- ↳ Moje kaktusy i inne sukulenty !
- ↳ Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady
- Społeczność Forum. Bazy Wiedzy. Zdjęcia. -
- ↳ Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW
- ↳ Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.
- ↳ Off topic. Codzienność w naszej Ojczyźnie i inne tematy.
- ↳ Personalne wątki i życzenia, spotkania grupowe, sprawy do...
- ↳ Ogrody Serc Naszych - [ OSN ]
- ↳ Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród
- ↳ WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej
- ↳ Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia
- Pozostałe -
- ↳ PYTANIA do Ekipy Moderującej. Techniczne. Archiwalne KONKURSY