Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
Będzie, ale to coś już nie tak i z nich nasion nie zbierać. U mnie się w zeszłym roku trafiła sadzonka (wprawdzie pomidora) taka co miała tylko liścienie - nie rosła więcej. Tak jak te 3-listne jakieś uszkodzenie genetyczne. Owoce z nich były normalne, chociaż na jednej sadzonce zdarzyło się iż nagle sama z siebie zakończyła wzrost i miała aż 1 owoc.
W tym roku jeszcze żadnej z 3 liścieniami nie miałam. Warto ją posadzić gdzieś osobno i zobaczyć jak będzie.
W tym roku jeszcze żadnej z 3 liścieniami nie miałam. Warto ją posadzić gdzieś osobno i zobaczyć jak będzie.
Pewnie z czystej ciekawości gdzieś ją posadzę
. Wygląda zdrowo, już nawet zaczątki listków ma. Ogólnie w tym roku pomimo, że na początku było mało słońca to ładnie u mnie kiełkują. 14 z 20 już wyszło a dopiero półtora tygodnia minęło. Chyba będę musiał coś rozdać bo miejsca mam zaplanowane tak na 12 sztuk i jak je gęściej posadzę to się pewnie na kondycji odbije.

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie kiełki pokazały tylko 2
A jeszcze z tego sadzonki utrzymać 

Dobrze widzę, że tam już mały, nieotwarty kwiatek widać? W normalnych warunkach tykwa kwitnie dużo później. Ta szybkie pojawienie się kwiatów może oznaczać, że miała ciężkie warunki. Pamiętam, że ktoś w zeszłym roku to tu na forum przerabiał. Jak je uprawiałaś?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Czy można tykwę uprawiać w takich workach już docelowo, bez dalszego przesadzania??
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje wszystkie odmiany wyszły oprócz Martin Hause a namoczyłam wszystkie kilkadziesiąt sztuk tak więc Elu chuchaj i dmuchaj na te sadzonkę co by w przyszłym roku mieć dla nas duuuuuuużo nasionek.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
@grazka100 - nie próbowałem nigdy ale mam pewne podejrzenia. W zeszłym roku eksperymentowałem z przykrywaniem ziemi agrowłókniną żeby nie wysychała tak szybko i tykwy źle to zniosły. Obawiam się, że takie zamknięcie w worku może zadziałać podobnie, dostęp powietrza do korzeni jest ograniczony w porównaniu do uprawy w ogrodzie czy nawet odkrytej donicy.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę próbowała .. jedną zostawię w worku .. z kokosem .. kolejne dam do gruntu .. jak nie spróbuję to się nie dowiem.. a lubię eksperymentowaćgrazka100 pisze:Czy można tykwę uprawiać w takich workach już docelowo, bez dalszego przesadzania??

Ma się rozumieć, Violunia! Moje tykwy stoją od trzech dni w nowym tunelu podgrzewanym i rosną jak szalone. Mają tam widno, a w nocy 15 stopni.Violunia pisze:Moje wszystkie odmiany wyszły oprócz Martin Hause a namoczyłam wszystkie kilkadziesiąt sztuk tak więc Elu chuchaj i dmuchaj na te sadzonkę co by w przyszłym roku mieć dla nas duuuuuuużo nasionek.
Termowentylator chodzi całą noc non stop, do tego cały tunel ociepliliśmy dziś folią bąblową. Tykwy muszą się udać.
Wczoraj pokopałam trochę wykałaczką w miniszklarence, w której

Może tak być, że łupina za gruba. Mnie kilka wyrosło z "zakleszczonymi" liścieniami w łupinie i musiałem ręcznie zdejmować. Jedna miała tak zduszone, że końcówki zżółkły jakby i przy próbie usunięcia łupiny się odłamały. Ale na szczęście to tylko same końcówki były, reszta rośliny wygląda zdrowo i już zaczątki listków wychodzą.
Tak właśnie może być, bo dwie Martin House wzeszły z zakleszczonymi łupinkami i jedna jaszcze ją ma. Boję się ją zdjąć, bo trzyma się jak rak torby 

Witam ponownie starych i nowych hodowców tykw
. Większość tykw pewnie już wysiana, u mnie w tym roku będą: Martin House, Cannonball Gourd, Corsican Flat, Birdhouse i butelkowa. Z racji tego, że mam tylko 3 pergole, odmiany okrągłe będą się płożyć po ziemi. Jestem ciekaw, co z tego wyjdzie, bo zawsze sadziłem tykwy pod podporami.

"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super, że pojawiają się coraz to różniejsze odmiany tykw na naszym forum bo takim sposobem można się(mam nadzieję) wymieniać. Ja przynajmniej bardzo dużą część porozdawałam chociaż w ubiegłym sezonie uprawiałam te bardziej pospolite jak Cobra, Birthouse i Snake a w tym mam powiększoną "hodowle" o inne odmiany aaaaa i nareszcie jedna Martin House obudziła się i puściła listki
.

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Gratulacje!!!. Od razu lżej mi na sercu. Chyba trzeba to oblać, w końcu majówka trwa