kosiarka spalinowa do 2000m2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 sie 2012, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: kosiarka spalinowa do 2000m2
Widzę że chcesz wydać dużo kasy to może na tak dużym metrażu zainwestuj w Traktorek ogrodowy M95-66X MCCULLOCH 2000 m2 to w sam raz na taką maszynkę
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Myślałem o tym ale jak teren nie jest prostokątem to i tak bym musiał poprawiać kosiarką lub kosą w zakamarkach.
I nie ma gdzie go trzymać
I nie ma gdzie go trzymać
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 sie 2012, o 09:14
- Kontakt:
Jak dla mnie 2000m2 to kawał trawiszcza ,a patrzyłeś coś z Alko niemiecka firma dają 3 lata gwarancji, i naprawdę jest co wybrać , sprzęt robiony podobno w Austrii.
Ofertę usunięto, pomid.
Ofertę usunięto, pomid.
- radekcezar
- 100p
- Od: 28 mar 2014, o 23:24
E tam na pewno mają i nie ma bata. Muszą mieć, bo nie da się wykosić wszędzie traktorkiem.Rafal111 pisze:Ale ci profesjonaliści to mają traktorki lub kosy spalinowe. Z kosiarką to nie widziałem:)
A może taki sprzęt jak JOHN DEERE. Mają świetne sprzęty, choć bardzo drogie. Ale bym się na tym dobrze zastanowił. Np. model JS63VC. Akurat do 2000 m2
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
A propos tego co piszę radekcezar;
"Właśnie zaczął się sezon na pielęgnację zieleni. Zobaczysz gości w mieście, w parku, gdziekolwiek, co zajmują się tym zawodowo i się zapytaj... [...]"
U mojego brachola na osiedlu w zeszłym roku widziałem ludzi od pielęgnacji i w większości mieli Hondę i Solo. W tym roku już ktoś inny walczył z miejską zielenią i dwóch gości działało na Makicie.
"Właśnie zaczął się sezon na pielęgnację zieleni. Zobaczysz gości w mieście, w parku, gdziekolwiek, co zajmują się tym zawodowo i się zapytaj... [...]"
U mojego brachola na osiedlu w zeszłym roku widziałem ludzi od pielęgnacji i w większości mieli Hondę i Solo. W tym roku już ktoś inny walczył z miejską zielenią i dwóch gości działało na Makicie.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Katuję ósmy rok kosiarkę CastelGarden na silniku Hondy moc 6,5 KM, na dużych kołach. Powierzchnia koszenia 6.000 m2. Gdyby nie to, że żona raz wjechała na wystający kawałek, stalowego słupka ogrodzeniowego, przez co skrzywia wałek,nic jej nie jest. Moja działka to nie boisko- góry,doliny, kretowiska. Kosztowała 1.800,- (fakt, dawno temu. Dzisiaj nie wiem ile)
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 200p
- Kontakt:
Dziś polecano mi kosiarki Weibang a najlepiej model z silnikiem Keflera jak nie przekręciłem
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Pytanie kto jest ich dystrybutorem i jak długo będą do tego części.
-
- 200p
- Kontakt:
LC 351V LC 353VE LC 356V LC 356 AWD
Cena 3 429.- zł 2 919.- zł 2 669.- zł 3 639.- zł
Wstępnie wybrałem 353VE
Jako jedyna ma rozwiązanie wlotu trawy do kosza od góry ? prosze powiedzieć czy to dobre.
Według danych katalogowych jest najszybsza
Modele z silnikiem Hondy ( 356) są szersze ale nie są ocynkowane, nie mają łożysk w kołach ( wg danych ze strony)
Czy to dobry wybór?
Wstępnie wybrałem 353VE
Jako jedyna ma rozwiązanie wlotu trawy do kosza od góry ? prosze powiedzieć czy to dobre.
Modele z silnikiem Hondy ( 356) są szersze ale nie są ocynkowane, nie mają łożysk w kołach ( wg danych ze strony)
Czy to dobry wybór?
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Ocynk i łożyska... Myślisz, że kosiarka wytrzyma 40 lat jak stare poczciwe Volvo ? Ocynk zbędny, bo i tak mechanizmy szybciej padną. To samo z łożyskami w kółkach. Takie tanie chwyty marketingowe. Po 8-10 latach i tak wymienisz na nową. Będą już samodzielne roboty ze stacjami dokującymi. Trzeba patrzeć do przodu.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
-
- 200p
- Kontakt:
ale ta bez ocynku po roku będzie zardzewiała
Jeśli się już zdecydowałeś to ok. Nie wybrałeś maszyn, które Ci się rozejdą po roku czy dwóch. Jednak wziąłeś maszyny ze standardowej półki, niczym nie wyróżniające się a ceny masz maszyn prawie profesjonalnych. Przykład?Rafal111 pisze:LC 351V LC 353VE LC 356V LC 356 AWD
Wstępnie wybrałem 353VE
Ariens LM21S lub LM21SW są w okolicach tej ceny a są wielokrotnie (powtórzę, WIELOKROTNIE...) lepiej skonstruowane niż te Husqi. Mają napęd disc-O-matic i płynną regulację prędkości... Ariens jest technicznie na tyle bezawaryjny, że ludzie są w stanie przeżyć stosunkowo drogie części zamienne. Husqvarna jest lżejsza o słabszej konstrukcji a jej części są sporo droższe. Uwierz mi lub sprawdź to sam - sporo droższe!
Ja bym na Twoim miejscu wziął TORO. Są modele do których jak odrobinę jeszcze dołożysz to będziesz miał maszynę, którą zostawisz w spadku wnukom. Których największy półgłówek koszący zieleń nie jest w stanie zniszczyć od tak.
Jest Viking, którego wykonanie wyprzedza Husqvarne o długie lata, jest Stiga, która w kwocie powyżej 3 tyś zł ma kosiarki ze sprzęgłem noża i takimi cudami, że tylko kotletów nie bije i nie smaży. Są kosiarki Honda, którymi klienci fruwają po takich terenach, że głowa mała... Husqvarna? Super! To jakby kupić fiata w cenie Audi Też dobry ale dlaczego za takie pieniądze. ...no ale jak chcesz Ja Cię odwodzić od tego pomysłu nie będę :P
Wylot do kosza od góry jest ze wszech miar nielogiczny. Trawa musi podnieść się do góry i wlecieć do kosza. Przy wilgotnej trawie prosty wylot się zapycha bo trawa jest ciężka i oblepia kanał wlotowy. Wiesz co się będzie działo w tym Husqvarnowskim kolanku? Idealnie, będziesz zachwycony przy małym odroście i na suchej trawie ale każda maszyna przy małym odroście i suchej trawie pracuje idealnie. Jak chwyci wilgoć to od razu nauczysz się kilka słów złości, których jak dotąd nie słyszałeś ;)Rafal111 pisze: Jako jedyna ma rozwiązanie wlotu trawy do kosza od góry ? prosze powiedzieć czy to dobre.
Paliwo się wlewa, filtry się zmienia, paski przegląda, nóż ostrzy, kółka smaruje a dek tnący czyści Jak nie będziesz tego robił poszczególne elementy będą się psuć i całą maszynę szlag trafi. Na wielu trawnikach nóż podnosi taką ilość piasku do góry, że żadna rdza tam nie siada a ocynk utrzymuje się tylko przez kilka dni Problem pojawi się jak na dłuższy czas zostawisz gnijącą trawę przylepioną do spodu deku tnącego.Rafal111 pisze:ale ta bez ocynku po roku będzie zardzewiała
Jak chcesz być spokojniejszy to kup maszynę Vikinga. Tam masz dek tnący z twardego kompozytu. Jest przez to dodatkowo cichsza, rdza jej nie bierze a do tego twarda jak mało która maszyna. Nic się nie wyrabia i nie odgina.
-
- 200p
- Kontakt:
Tak na szybko sprawdziłem te Ariens to sa 500zł droższe
co do reszty nie podałeś konkretnych modeli i nie umiem porównać.
Vikinga nie znalazłem w tej kwocie z taką szerokością koszenia.
TORO 20958 BBC KOSIARKA SPALINOWA ZE SPRZĘGŁEM NOŻA wygląda ciekawie.
Honda nie wiem gdzie kupić
Jak możesz podać konkretne model to porównam.
co do reszty nie podałeś konkretnych modeli i nie umiem porównać.
Vikinga nie znalazłem w tej kwocie z taką szerokością koszenia.
TORO 20958 BBC KOSIARKA SPALINOWA ZE SPRZĘGŁEM NOŻA wygląda ciekawie.
Honda nie wiem gdzie kupić
Jak możesz podać konkretne model to porównam.