Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Post »

U mnie popadało , nawet całkiem ładnie ale tego nie widać . :D Trawa teraz ruszy niestety . :D Robisz jakieś nowe rabaty czy ścieżki ? :lol:
fela07
50p
50p
Od: 20 kwie 2013, o 13:55

Post »

Witaj Bogusiu
Często zaglądam do Twego ogrodu, podziwiam piękne kwitnienia i ogrom pracy jaką wykonujesz. Na przedostatnim zdjęciu jest Szafirek Blue Spike udało mi się go kupić w sklepie ogrodniczym - na razie nie kwitnie (u mnie wiosna ze 2 tygodnie później) Tutaj opis w/w szafirka:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,113408 ... we,,2.html
Dużo zdrówka, wspaniałych kwitnień i obfitych plonów życzę
pozdrawiam serdecznie - Fela
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu u mnie już też piękna wiosna ;:215 Miło wyjść do ogródka i nacieszyć oczy ;:196
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witam wspaniałych gości w cudowny, poniedziałkowy poranek. Od rana słońce operuje nienagannie,ptaszki przekrzykują się w swoich cudownych trelach. Jaką ja mam różnorodność ptaków w swoim ogrodzie??? zatem koncert zjawiskowy. Kosy drepczą po trawniku , ze zdobyczami w dziobie i wcale nie przeszkadza im moja obecność. Gołębie grzywacze wiją gniazdo na najokazalszym/podgolonym ;:306 / świerku , blisko domu. Po prostu sielsko- anielsko Jedynie brakuje deszczu ale trawa nadaje się do koszenia, zielona, dorodna. W sobotę syn częściowo skosił, ale niestety nie wszystkie poletka ;:306
Tam gdzie kosiłam kosiarką , znowu trzeba wjechać, bo podlewanie moim kręciołkiem roślinek sprawia,ze zasięg zraszacza jest spory i podlewa tez trawę. No ale cóż" coś za coś" . Cieszy oko soczysta, gęsta murawa ;:108

Bogdanie miło mi Ciebie gościć. Ja fachowiec , ależ skąd...??? ;:306
Moje konwalie są tuż przed kwitnieniem. Rosną też w jednym miejscu i zajmują już sporą powierzchnię. Myślałam też o zmianie miejscówki, bo aktualna stała się zacieniona przez okazałe krzewy. Uczynię to, ale jesienią.Myślę,ze to dobry termin ;:108
Pawle! witam serdecznie, ja wieczorem podlewałam , dlatego deszcz mnie chyba ominął ;:306
Rabatki nowe zrobiłam, nasadzenia są / choć mało widoczne / bo to wszystko młodziutkie, nowe nasadzenia,ścieżki też zrobiłam , czekam na pomoc męża w zalaniu fundamentu pod murek. Wykop już czeka . Może do 1 Maja znajdzie trochę czasu, bo moja cierpliwość już się kończy ;:306 Nie, nie ...nie dlatego ,że nie chce, ale brakuje czasu, a są rzeczy ważniejsze i ważne .
Dzisiaj zrobię fotki swoich nowych rabatek/ właściwie to jest spora część ogrodu po warzywniku , zagospodarowana zupelnie inaczej.
Warzywnik przeniosłam w miejsce , gdzie sadziłam do tej pory ziemniaki / więcej się przy nich co roku narobiłam niż zebrałam/. Bo to ekologiczne, bez jakichkolwiek oprysków i nawozów chemicznych. W tym roku posadziłam cztery rządki, przykryte agrowłókniną , są już spore / oczywiście część nadziemna ;:306 /
Felu! sprawiłaś mi wielką radość odwiedzinami i wpisem. Zapraszam w każdej wolnej chwili. No właśnie ;:306 teraz przypomniałam , to szafirek Blue Spike - dziękuję kochana za podpowiedź. Nie muszę wertować swoich zapisków.
Zapraszam serdecznie!
Eluniu! no to super ;:138 Będziesz spedzała z uroczą Amelcią wspaniale chwile i podziwiała kwitnienia. Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

U mnie było koszone kilka dni temu a dziś taka trawa , że szok i jak mi rabatki zarosły. :roll:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu, u mnie dzisiaj upał był niesamowity. Zapowiadali opady, ale na razie nie spadła żadna kropla. Napracowałam się dzisiaj po same uszy ;:108 Radość moja wielka , bo mężuś przygotował dzisiaj szalunek do wylania fundamentów pod mój wymarzony , fikuśny murek. Koncepcja zmieniona , w przyszłości przy murku stanie też wędzarnia z ciągiem kulinarnych przygotowań/ blat , zlewozmywak ;:108 /. Takie cudeńko widzieliśmy dzisiaj w Sulechowie , przy odrestaurowanym zameczku. No powiedzmy,że u mnie będą ruiny zameczku ;:306 ;:306 Chwaściorom nie przeszkadza susza.
Dzisiaj doprowadziłam do perfekcji warzywnik. Jutro zamierzamy przygotować podłoże pod pomidory w tunelu foliowym / wapnowanie, kompostowanie i przekopanie/. W środę lub w czwartek sadzenie pomidorków ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bardzo ambitne plany:) Warzywniak sobie obiecałam w tym roku i znów plany spełzną na niczym, bo absolutny brak możliwosci przygotowania ziemi pod warzywka :( Czasem mnie to wszystko już wkurza, bo tylko praca i praca, a wolałabym choć trochę mieć tej pracy dla przyjemności (ogród), a nie tylko pracę z obowiązku.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Moja trawa też prosi o kosiarke, ale jeszcze musi poczekać do wekendu
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Pięknie ukazana wiosna - ogród pełen kolorowych barw - bardzo podoba mi się te kamienna ścieżka ;:215
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolciu! Koncepcja postawienia wędzarni zrodziła się nie dawno. Mąż uznał ,ze przy murku , który wymyśliłam będzie ekstra komponowało się. Warzywniak i tunel foliowy był u mnie zawsze , to była podstawa mojej zabawy w ogrodnictwo.
Co roku kompostujemy ziemię pod warzywka. Jesienią siejemy poplon: łubin lub gorczycę/ przemiennie/. W ubiegłym roku / od ponad 10 lat /wzbogaciliśmy obornikiem od krów. Pod warzywa nie stosujemy nawozów sztucznych.
Mariolciu, ja jestem już w tej dobrej sytuacji,ze praca w ogrodzie to czysta przyjemność. Nie jestem już ograniczona , związana pracą zawodową. Pracę zawodową miałam bardzo absorbującą i praktycznie nie zawsze z normowanym czasem pracy, dlatego ogród też traktowałam po łebkach. Od 3 lat lat moje życie kręci się wokół rodziny ,ogrodu i podróżowania.
Niestety czasu brakuje na należyte realizowanie innych pasji . Jednakże znajduję czas na kontakty towarzyskie, teatr , filharmonię ;:108
Aniu! witam serdecznie! Po nocnych opadach, moja trawa tez rośnie w oczach. Syn załamany, nie zdążył skosić do końca w sobotę ,a znowu trzeba będzie przejechać całość.Na weekend wybieramy się rodzinnie / ze starszym synem , synową i wnuczką - szlakami zamków dolnośląskich / kontynuacja/ , młodszy z synową, jedzie na 5 dni. do Krakowa.
Aniu!/asta/ milo mi Ciebie gościć. Jestem zachwycona kolorami w ogrodzie. Szkoda,ze tak szybko to wszystko się dzieje.
Czekam na spektakl letnich kwitnień . Mam sporo różnych jednorocznych , zapowiada się "kolorowy zawrót głowy' ;:306
Ścieżki kamienne to moje dzieło, moze nie idealne , ale egzamin zdają i nadają ogrodowi tajemniczości. Zapraszam ponownie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Wędzarnia, a w zasadzie opis całości, bardzo interesujący :)
Czekam z niecierpliwością.
Jednak popadało u Ciebie - u nas dalej upały i wody nie widać :(
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Właściwie u mnie to samo :) Praca bardzo absorbująca i nienormowana... No i dzieci, które ciągle wymagają wiele uwagi, zwłaszcza pomocy przy lekcjach. Jednakże bardzo się cieszę kiedy mogę coś podłubać w ogrodzie :) To dla mnie absolutny relaks :D No i jestem bardzo szczęśliwa po takiej pracy :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Bogusiu podziwiam Cię , twój zapał do prac ogrodowych.
Już teraz masz pięknie a co dopiero za miesiąc i do jesieni ;:138
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, tajemniczy murek będzie powstawał niebawem , ale wędzarnia to plany bardziej odległe ;:108 / ze względu na brak czasu, a to męska sprawa ;:108 /
Mąż pochłonięty pracami remontowymi mieszkania syna. Na szczęście bliżej zakończenia , niż dalej. Miał dosyć mojego marudzenia i w końcu zdecydował się wylać fundament...ale to nie tak hop- siup ;:306 Trzeba przygotować zbrojenie / kratownicę z prętów, pospawać itd/ Zmokliśmy niesamowicie a i tak nie zakończona praca. Mąż oznajmił delikatnie,ze ostatni raz dał się namówić na takie moje zachcianki. Przyzwyczaiłam się już, przez 40 lat bycia razem, do takich tekstów ;:306
Nadal pada ;:108
Mariolu!
Przyjdzie czas ,ze będziesz mogła więcej czasu poświęcać pracom ogrodowym.
Uwielbiam pracę w ogrodzie , dodatkowy plus ,ze mam go niemal w zasięgu ręki. Lubię raniutko wstać, wykonać prace domowe, podszykować obiadek , poranna kawka i do ogrodu . Jeszcze lepiej gdy pogoda pozwala na obiadek z grilla / karkóweczka, boczek i tonysurówek ;:108
Jadzieńkowczoraj wzięłam ostatni zastrzyk , no i power we mnie wstąpił ;:306 ;:306 ;:306
Dobrze,ze nie cierpię teraz na bezsenność, przesypiam całe noce to i nie planuję na razie nic.
Sama jestem ciekawa widoków tego lata, bo mam sporo nowych ,jednorocznych do posadzenia a także przybyło mi sporo nowego areału pod kwieciste. ;:168
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dzisiaj pokażę Wam mój warzywnik , przygotowania do wylania murku oraz miejsca, które najmniej pokazuję - bo zagospodarowywanie ich trwa dopiero od jesieni ubiegłego roku . Nie ma tu nic na razie ciekawego , ale ogrom pracy wykonanej.Dla okrasy kwitnące jabłonie i wiśnie, moje ukochane brzozy i ogólny rzut na część ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na zdjęciu niewiele ,ale ogólnie około 9 m fundamentu,z tajemniczym wejściem do ogrodu ;:306
oczywiście w trakcie wylewania fundamentu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”