Mój piękny ogród!! ale od czegoś najpierw trzeba zacząć :)
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój piękny ogród!! ale od czegoś najpierw trzeba zacząć :)
Moniko ja też na parapecie w wodzie i dość długo już są tam.Zaczynają dopiero im się pokazywać białe zalążki korzeni,ale nie na wszystkich niestety.Też mam tam średnio widno i pewnie jeszcze trochę sobie poczekam,ale mogę czekać byle by coś z tego wyszło.No i u mnie w tym pomieszczeniu nie jest jeszcze za ciepło ,dlatego to tak powoli wszystko wychodzi 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 paź 2014, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Pięknie pracujecie
Zazdroszczę domku, może kiedyś też będę miała.
Małymi krokami brnę do celu
Obecnie zagospodarowuję nabyty ogród działkowy i bardzo mnie on cieszy
Tylko zwierzątek brak. Każda żabka i ptaszek skupia moją uwagę.
Powodzenia i wiele zadowolenia
No i wrzucaj fotki bo ja tu będę zaglądać z ciekawością

Pięknie pracujecie

Zazdroszczę domku, może kiedyś też będę miała.
Małymi krokami brnę do celu

Obecnie zagospodarowuję nabyty ogród działkowy i bardzo mnie on cieszy

Tylko zwierzątek brak. Każda żabka i ptaszek skupia moją uwagę.
Powodzenia i wiele zadowolenia
No i wrzucaj fotki bo ja tu będę zaglądać z ciekawością

Pozdrawiam ogrodowo - Danka
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje patyczki hortensjowe stoją już dłuuugo na okiennym parapecie i coraz więcej z nich odpada...
Korzonków nie widać, więdną, chyba pozostałe włożę do ziemi tak jak są, bo do reszty wszystkie zmarnieją.
I niech się dzieje wola nieba...

Korzonków nie widać, więdną, chyba pozostałe włożę do ziemi tak jak są, bo do reszty wszystkie zmarnieją.
I niech się dzieje wola nieba...

oj szkoda.... ale może w ziemi bardziej im spasuje...
Ja niestety nie mam ręki do ukorzeniania, więc rzadko się za to biorę. O braku miejsca nie wspominając

Ja niestety nie mam ręki do ukorzeniania, więc rzadko się za to biorę. O braku miejsca nie wspominając

Sancia no my mamy ten komfort że dom już jest, ale masę pracy i wysiłku już za nami i końca nie widać
nie przejmuj się, nie zdążysz się obejrzeć a zwierzaki same pojawią się na Twojej działce i zadomowią, tak jak u mnie, nawet nie wiem kiedy nabyłam taką gromadę gadów
sweetdaisy z przykrością stwierdzam że u mnie też licho z hortensjami... jedynie jeden patyczek wypuścił malutki korzonek ale z reszty już raczej nic nie będzie... oby z różami poszło lepiej...
Szamanka no właśnie u mnie z miejscem też jest problem, a w "ogródku" zimowym też jest dość chłodno nocami
U mnie przez ten cały czas prace podwórkowe szły pełną parą, okiem obserwatora nie będzie to diametralna zmiana, ale dla nas to mnóstwo czasu roboty i poświęcenia... grunt że niechciane drzewa "znikają" z trawnika z każdym tygodniem
z tym że jeszcze dużo ich zostało... i w tym roku sami możemy sobie z tym nie poradzić ze względu na brak czasu
ale małymi kroczkami do przodu, ale spokojnie jesteśmy młodzi, piękni mamy czas
plan zagospodarowania placu jest, są i materiały do zrobienia pięknej altany , ogniskowego siedziska, niema tylko jednego!! czasu! a na wykonanie tych pięknych rzeczy potrzeba silnej męskiej ręki
ale moja silna męska ręka pracuje całymi dniami i projekty pewnie będą oddalone na przyszły rok....
już niebawem zamawiamy koparkę która zrówna ten stary brzydki plac z "ziemią"
nie mogę się doczekać efektów końcowych 

sweetdaisy z przykrością stwierdzam że u mnie też licho z hortensjami... jedynie jeden patyczek wypuścił malutki korzonek ale z reszty już raczej nic nie będzie... oby z różami poszło lepiej...

Szamanka no właśnie u mnie z miejscem też jest problem, a w "ogródku" zimowym też jest dość chłodno nocami

U mnie przez ten cały czas prace podwórkowe szły pełną parą, okiem obserwatora nie będzie to diametralna zmiana, ale dla nas to mnóstwo czasu roboty i poświęcenia... grunt że niechciane drzewa "znikają" z trawnika z każdym tygodniem

- sweetdaisy
Moniko, moje patyczki trafiły do ziemi. Od tego czasu wypadł na razie jeden. Reszta wygląda ok, zobaczymy co z tego będzie.
Z prac koparkowych koniecznie porób foto i powrzucaj. Ciekawa jestem efektów
Z prac koparkowych koniecznie porób foto i powrzucaj. Ciekawa jestem efektów

bardzo mi się podobają migdałki, aczkolwiek nie mam u siebie 

sweetdaisy ja miałam już zakończyć przygodę z hortensjami bo nic ciekawego się z nimi nie działo poza tym zmieniła mi się koncepcja ogrodnicza dlatego też niekoniecznie by pasowały do nowego projektu, ale zobaczyłam fajną inspiracje hortenskową i postanowiłam jeszcze powalczyć zwłaszcza że zauważyłam że jeden zaczyna kwitnąć!

na sobotę umówiliśmy gościa na równanie placu, także kupę roboty będziemy mieli zwłaszcza że wymarzyła nam się murawa...
Szamanka migdałowce są przepiękne tylko dlaczego tak krótko kwitną?
zaczęliśmy odnawiać także ziemiankę , będzie piękna

na sobotę umówiliśmy gościa na równanie placu, także kupę roboty będziemy mieli zwłaszcza że wymarzyła nam się murawa...

Szamanka migdałowce są przepiękne tylko dlaczego tak krótko kwitną?

zaczęliśmy odnawiać także ziemiankę , będzie piękna

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Moniczka gratuluję sukcesów hortensjowych,mi w tamtym roku wszystkie patyczki padły
Uwielbiam migdałki ,w ogóle podoba mi się wiele roślin ,które krótko kwitną ,ale nie narzekam tylko cieszę się ich ulotnym pięknem 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- sweetdaisy
U mnie z kilku patyczków z trzech rodzai hortensji, jeden rodzaj wypadł całkiem, z drugiego został jeden patyczek, a z trzeciego na razie cztery patyczki, ale chyba jeden już marnieje.
Ja nie umiem ukorzeniać niczego...
aaa...sorry, ukradzione od Teściowej listki fiołka wsadzone w doniczkę i trochę zapomniane - żyją i puszczają następne
Migdałki są piękne, szkoda, że tak krótko można nimi cieszyć oczy. Tak samo zachwycają mnie magnolie, ale z tego, co widzę po okolicy - już coraz mniej kwiatów na nich, a zaczynają przeważać liście.
no, ale nadchodzą kolejne roślinki, więc będzie się czym pozachwycać

Migdałki są piękne, szkoda, że tak krótko można nimi cieszyć oczy. Tak samo zachwycają mnie magnolie, ale z tego, co widzę po okolicy - już coraz mniej kwiatów na nich, a zaczynają przeważać liście.
no, ale nadchodzą kolejne roślinki, więc będzie się czym pozachwycać

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Pięknie puściły Ci te patyczki Hortensjowe . 

opuściłam się w postach bo mamy ogrom pracy na podwórku i w domu, jeszcze w trakcie wyniknęły "gówniane" problemy a dokładniej problemy kanalizacyjne które przesunęły prace na placu.
Teraz zgłaszam się z wielkim zapytaniem do was i prosiłabym o sprawdzone opinie bo jednak trawnik zakładam na lata więc chce żeby wyglądał pięknie. Wiem że wiele mieszanek a zwłaszcza uniwersalnych ma w składzie dużo chwastów i nasion 2 letnich co mnie nie urządza , chciałabym mieć ładną cienką trawkę na lata. O trawie sportowej jak i gazonowej słyszałam dobre rzeczy i złe. Mieszanki są niby najlepsze ale też ryzykowne. zaznaczam że mam wariackie psiaki które będą bardzo dużo użytkowały nowy trawnik wiec musi też być w miare wytrzymały. Plac jest duży więc trawa z najwyższej pułki też nie wchodzi w grę bo zbankrutuje. Wiem że oczekuje wiele ale może ktoś z was jakims cudem potrafi doradzić mi jaką trawę kupić najlepiej????
Teraz zgłaszam się z wielkim zapytaniem do was i prosiłabym o sprawdzone opinie bo jednak trawnik zakładam na lata więc chce żeby wyglądał pięknie. Wiem że wiele mieszanek a zwłaszcza uniwersalnych ma w składzie dużo chwastów i nasion 2 letnich co mnie nie urządza , chciałabym mieć ładną cienką trawkę na lata. O trawie sportowej jak i gazonowej słyszałam dobre rzeczy i złe. Mieszanki są niby najlepsze ale też ryzykowne. zaznaczam że mam wariackie psiaki które będą bardzo dużo użytkowały nowy trawnik wiec musi też być w miare wytrzymały. Plac jest duży więc trawa z najwyższej pułki też nie wchodzi w grę bo zbankrutuje. Wiem że oczekuje wiele ale może ktoś z was jakims cudem potrafi doradzić mi jaką trawę kupić najlepiej????