Ochrona jabłoni przed patogenami 2015
Re: Ochrona jabłoni 2015
Można pryskać już kwitnące drzewka Miedzianem? Bo wczoraj z 3 godziny padało i większość drzew owocowych mocno ruszyła przez noc.
Miedzian reaktywuje się na liściu pod wpływem deszczu . Ciekawe ile upadało może nie trzeba powtarzać na miedzian trochę za późno . u mnie przez dwie godziny 1 l upadało
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie deszcz nie jest najgorszy od przyrostu lisci
Deszczomierz kupie przyda się dzis też troche pokropiło więc oprys sie znów zrobi za kilka dni jak bedzie słabo padać.
Zrobiłem przeglad i na razie brak oznak zaatakowania przez parcha widać opryski działają.
Deszczomierz kupie przyda się dzis też troche pokropiło więc oprys sie znów zrobi za kilka dni jak bedzie słabo padać.
Zrobiłem przeglad i na razie brak oznak zaatakowania przez parcha widać opryski działają.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w piątek/ sobotę spróbuję zastosować Syllit (interwencyjnie) wraz z Kaptanem. Podobno ma sporo padać i na dłuższą metę też zapowiadają takie prognozy z tym że temperatury rzędu 15-20 stopni więc walka z parchem może rozpocząć się na dobre.
Pozdrawiam Paweł
Jźeli dziś pada do soboty będziesz działał wyniszczając a nie interwencyjnie jak dasz radę po deszczu spróbuj coś zapobiegawczego chyba że masz daleko do działki . Ja robiłem Delanem i nie wiem czy dam radę w środę bo mam wyjazd więc czwartek na pewno interwencyjnie
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
No właśnie też chciałam zapytać... Oprysk zapobiegawczy robiłam w sobotę ale teraz pada intensywnie od 3 godzin. Podejrzewam, że doszło już do infekcji. Jutro będę na wsi i czy to czas na "armatę? czy wystarczy ten Thiram granuflo? 80 WG?
Poszukuję zrazów Campsura, Red Capa i Sandidge Superchief. Proszę o wiadomość na pw osób które posiadają:)
Swoją drogą fatalnie wieje, nie ma pryskania dziś...
Swoją drogą fatalnie wieje, nie ma pryskania dziś...
Storczyku wyzdrowiej!!:)
A jak wielki był opad. Ile litrów na m2 upadało deszczu?
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Adam, jeszcze nie dotarłam do sklepu z deszczomierzem
Padało naprawdę solidnie przez jakieś 4 godziny- wiem, że chciałbyś dokładnie ale nie odpowiem Ci.
Sprawdziłam dziś drzewa i w niektórych miejscach (bardziej osłoniętych) środek nie był dokładnie zmyty. Zastosowałam zapobiegawcze bo na piętek zapowiadają kolejne opady. Obecnie mam około 30% kwiatów.
Zaczynam powoli panikować- sylit miałam dziś dwa razy w ręku.
A przy okazji zaobserwowałam coś bardzo niepokojącego- w zeszłym roku w sadzie był spory hałas robiony przez pszczoły. Teraz ich widzę bardzo mało- pojedyncze sztuki
Padało naprawdę solidnie przez jakieś 4 godziny- wiem, że chciałbyś dokładnie ale nie odpowiem Ci.
Sprawdziłam dziś drzewa i w niektórych miejscach (bardziej osłoniętych) środek nie był dokładnie zmyty. Zastosowałam zapobiegawcze bo na piętek zapowiadają kolejne opady. Obecnie mam około 30% kwiatów.
Zaczynam powoli panikować- sylit miałam dziś dwa razy w ręku.
A przy okazji zaobserwowałam coś bardzo niepokojącego- w zeszłym roku w sadzie był spory hałas robiony przez pszczoły. Teraz ich widzę bardzo mało- pojedyncze sztuki
U mnie jest niska temperatura w granicy 3C ma spaść do -1 parch nie rozwija się, ale jutro trzeba było by zabezpieczyć przed deszczem . Sylit jak
pojawią się nikłe plamy parcha a teraz zapobiegawczo może być kaptan jak masz....nie wiem,lub coś co ma jakiś okres interwencyjnego działania delan chorus. Małgosiu Sylit to ostateczność
pojawią się nikłe plamy parcha a teraz zapobiegawczo może być kaptan jak masz....nie wiem,lub coś co ma jakiś okres interwencyjnego działania delan chorus. Małgosiu Sylit to ostateczność
Jesienią poprzedniego roku posadziłam kilka jabłonek na M26,takie pojedyncze okulanty.W marcu przycięłam i teraz widzę,że na kilku drzewkach są pączki kwiatowe.Czy to normalne ,że tak szybko kwitną??
Pozdrawiam Ewa
Normalne .Zerwij je niech cię nie wysilają . Prawidłowo prowadzona jabłoń (knip-boom)w pierwszym roku po posadzeniu powinna dać około 1kg , okulant w drugim A jak u wasz z z mrozem parcha trochę spowolnił , Jakieś uszkodzenia ? u mnie zatrzymało się na -0,8C czyli bez stresu .