Szkodniki na storczykach
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szkodniki na storczykach
Słuchajcie dziewczyny. To co było na dendrobium po prostu przetarłam wilgotną scierką i na razie nic innego sie nie pojawiło. A to z drugiego zdjęcia chyba po prostu mi cos z dworu przyleciało było ich pięć.Teraz tez ich już nie widzę więc to chyba żadne storczykowe szkodniki nie były
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Ginucha, zdjęcie jest ciut przymałe by móc coś powiedzieć. Ale wpisz w wyszukiwarkę tarczniki, czy miseczniki. Dużo jest na ich temat na forum, a zdjęcia porównawcze możesz znaleźć i tu, oraz w necie.
A to zdjęcie tych robaczków - skoczogonków.
Natko, nie używałam oleju, nawet do głowy mi nie przyszło że i on jest skuteczny. Topiłam je dodając do wody odrobinkę płynu do naczyń. Doniczka nie miała z nią kontaktu, bo do nawilżenia używam dwóch podstawek różnej wielkości. Ale po kilku razach zaniechałam i postanowiłam zaopatrzyć się w nowe podłoże. Zdjęcie tak jak wcześniej pisałam nie jest zbyt wyraźne, ale co nie co da się zauważyć.
A to zdjęcie tych robaczków - skoczogonków.
Natko, nie używałam oleju, nawet do głowy mi nie przyszło że i on jest skuteczny. Topiłam je dodając do wody odrobinkę płynu do naczyń. Doniczka nie miała z nią kontaktu, bo do nawilżenia używam dwóch podstawek różnej wielkości. Ale po kilku razach zaniechałam i postanowiłam zaopatrzyć się w nowe podłoże. Zdjęcie tak jak wcześniej pisałam nie jest zbyt wyraźne, ale co nie co da się zauważyć.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- Emila707
- 500p
Asia7084, teraz okna można uchylać bo noce są coraz cieplejsze(u siebie otwieram już przy 15-18 stopniach). Przy zapalonym świetle różne robale wlatują, a to już ten okres. Szkodników na dendrobium, miej je na oku, bo szkodniki mogą być ukryte w bryle korzeniowej. Nie piszę tego by przestraszyć, czy coś w tym stylu. Owady gryząco-ssące roznoszą choroby. Nowe rośliny zawsze powinny przechodzić okres kwarantanny przynajmniej kilku miesięcznej, bo nigdy tak naprawdę nie wiadomo.. Mogły to być np. wciornastki , które składają jaja pod tkanką roślinną.
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Emilko topią się w bardzo szybkim tempie, a te które się nie topią i próbują wyjść to obmazują się olejem i podejrzewam, że z braku tlenu duszą Patrząc na twoje zdjęcia widzę, że twoje robaczki są podłużne. Moje są okrągłe i i czarne, skaczą jak pchły.
- Emila707
- 500p
W ubiegłym roku miałam wymieniać podłożę, ale wstrzymałam się o rok. No i się namnożyły przez ten czas. Próbowałam je wylewać, przelewać, ale nie na długo to pomogło i tak później wracały. Już ponad miesiąc od przesadzenia moich prawie wszystkich roślin. W tym też cytryn. Póki co nic nie pływa w podstawkach. No może czasem utopi się ziemiórka. Ale lepy porozstawiane i się łapią..
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
Moje "pchły" pojawiły się po wymianie podłoża o dziwo. Na razie zostawiam na dnie osłonki ten olej ale nie zauważyłam nowych skaczących wędrowców.
- niewielkazelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2014, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Te muszki to chyba ziemiórki.
- Emila707
- 500p
Najlepiej zaopatrz się w żółte lepy. Owady dorosłe ziemiórek są nie groźne, szkodę mogą zrobić tylko ich larwy w podłożu.
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- niewielkazelka
Dzięki za odp. Nie mogłam już patrzeć na tego kwiatka więc go umyłem dzisiaj i oderwalam zgnite korzenie.. Zostało niewiele... Czy cokolwiek z niego wzrośnie?;(((
- niewielkazelka
-
Przy odpowiedniej opiece i pod warunkiem, że nie ma szkodników- przeżyje. Poczytaj na temat uprawy i jak się zajmować chorym storczykiem.