Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Moje subiektywne typy to
- piżmowa do zup, najbardziej aromatyczna;
- hokkaido do pieczenia, np. na frytki, pure, w smaku jest lekko słodka, trochę jak bataty;
- makaronowa warszawska do zapiekania z nadzieniem, np. mięsnym. Wnętrze dyni łatwo oddzielić, rzeczywiście odchodzi w formie makaronu, a przy tym skóra jest mocna i bezpiecznie trzyma farsz.
- piżmowa do zup, najbardziej aromatyczna;
- hokkaido do pieczenia, np. na frytki, pure, w smaku jest lekko słodka, trochę jak bataty;
- makaronowa warszawska do zapiekania z nadzieniem, np. mięsnym. Wnętrze dyni łatwo oddzielić, rzeczywiście odchodzi w formie makaronu, a przy tym skóra jest mocna i bezpiecznie trzyma farsz.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3228
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
A dynia piżmowa nadaje się na zupę na mleku.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- BozenkaA
- 1000p
- Posty: 1138
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Artur, kiedyś też bym tak napisała.
Jesienią dostaliśmy od cioci olbrzymią dynię. Trochę dodaliśmy do ziemniaków, by zrobić placki, ale pozostało jej jeszcze dużo. Więc uparowałam ją i włożyłam do słoiczków. Potem dwukrotnie zapasteryzowałam. (2 razy, bo niczego nie dodawałam) Gdy dodałam teraz dyni z takiego słoiczka do zupy mlecznej, to po prostu palce lizać. A naleśniki z jej dodatkiem żółciutkie, jakbym z 6 jaj wbiła. Chociaż ciasto jest ciut bardziej kruche i trochę gorzej je się odwraca przy smażeniu. Wujo chwali też pączki, ale tego nie sprawdzałam.
Jesienią dostaliśmy od cioci olbrzymią dynię. Trochę dodaliśmy do ziemniaków, by zrobić placki, ale pozostało jej jeszcze dużo. Więc uparowałam ją i włożyłam do słoiczków. Potem dwukrotnie zapasteryzowałam. (2 razy, bo niczego nie dodawałam) Gdy dodałam teraz dyni z takiego słoiczka do zupy mlecznej, to po prostu palce lizać. A naleśniki z jej dodatkiem żółciutkie, jakbym z 6 jaj wbiła. Chociaż ciasto jest ciut bardziej kruche i trochę gorzej je się odwraca przy smażeniu. Wujo chwali też pączki, ale tego nie sprawdzałam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 28 kwie 2015, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
O matko, nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów dyń! Ja kupowałam w markecie do tej pory i nie patrzyłam na odmiany. A zupka dyniowa taka dobra! Jeszcze z imbirem i curry! Pycha. A robił ktoś już dżem dyniowy? Jadłam ostatnio dżem z biedronki lub lidla dyniowy i tak mi posmakował...Niestety już nie ma i chyba sama się zabiorę za robotę home-made:) Czy jak dodam do tego przepisu imbir i pomarańczę , to będzie pasować
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Można dodać pomarańcze. Robiłam dżem z dyni i pomarańczy i bardzo nam smakuje. Jest bardziej pomarańczowy niż dyniowy, ale to zależy od ilości pomarańczy w stosunku do dyni. Z dyni można zrobić też krem czekoladowy Nutellopodobny, jest zdrowszy bo nie ma tylu ulepszaczy. Ja zrobiłam mniej słodki i bardziej kakaowy .
Pozdrawiam , Bożenka.
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Moja ulubiona dynia to Hokkaido, przede wszystkim za smak, wielkość - bo jest mała i można ją od razu zużyć oraz dlatego, że można ją kroić ze skórą.
W tym roku z AWN otrzymałam nasiona dyni Vitaminaja i jest ona bardzo fajna i też jej skóra nie jest gruba i jest bardzo plenna jak Hokkaido.
Jednak pod względem ilości dyniek na jednym krzaku w tym roku wygrała Muscat zielona mam około 20 sztuk dyniek.
Jednak pod względem smaku i konsystencji polecam dynię Lunga di Napoli, jeżeli zdobędziecie nasionka polecam, jak dla mnie królowa dyniowa. Doskonała do przetworów - robię przepyszną sałatkę na zimę do słoików i na prawdę ścieranie na tarce tej odmiany dyni to przyjemność.
Jeśli jest ktoś chętny na przepis na sałatkę dyniową mogę podać.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka1234
W tym roku z AWN otrzymałam nasiona dyni Vitaminaja i jest ona bardzo fajna i też jej skóra nie jest gruba i jest bardzo plenna jak Hokkaido.
Jednak pod względem ilości dyniek na jednym krzaku w tym roku wygrała Muscat zielona mam około 20 sztuk dyniek.
Jednak pod względem smaku i konsystencji polecam dynię Lunga di Napoli, jeżeli zdobędziecie nasionka polecam, jak dla mnie królowa dyniowa. Doskonała do przetworów - robię przepyszną sałatkę na zimę do słoików i na prawdę ścieranie na tarce tej odmiany dyni to przyjemność.
Jeśli jest ktoś chętny na przepis na sałatkę dyniową mogę podać.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka1234
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Przepraszam, to nie mnie pytacie o przepis, a Agnieszkę, ale podzielę się swoim sposobem
U nas w domu robi się surówkę do obiadu z surowej, tartej na tarce o dużych oczkach dyni. Dynia musi być dość twarda, najlepiej słodka i o pomarańczowym miąższu. Surówka jest w zasadzie bardzo prosta do wykonania i można robić wiele jej wariantów. Nam najbardziej smakuje taka z tartym jabłkiem, surowym tartym selerem i oliwą z oliwek, trochę soku z cytryny, odrobiną soli. Taka surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i pasuje do mięs i ziemniaków Można zamiast oliwy dać np jogurt z odrobiną majonezu, czy np z poszatkowaną kapustą pekińską
U nas w domu robi się surówkę do obiadu z surowej, tartej na tarce o dużych oczkach dyni. Dynia musi być dość twarda, najlepiej słodka i o pomarańczowym miąższu. Surówka jest w zasadzie bardzo prosta do wykonania i można robić wiele jej wariantów. Nam najbardziej smakuje taka z tartym jabłkiem, surowym tartym selerem i oliwą z oliwek, trochę soku z cytryny, odrobiną soli. Taka surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i pasuje do mięs i ziemniaków Można zamiast oliwy dać np jogurt z odrobiną majonezu, czy np z poszatkowaną kapustą pekińską
Klaudia