Truskawki - cz.3
Re: Truskawki - cz.3
A co jeszcze pomoże?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam za lekką zmianę tematu, ale czy ktoś widział może Albion w jakiejś sieci handlowej?
Wincenty w Leroy Merlin. sprawdź dostępność http://www.leroymerlin.pl/rosliny-nasio ... l1890.html
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli malutka powierzchnia to są specjalne nawozy pod truskawki tez i do rozpuszczania,trzeba dac wiosenna dawkę nawozówgoleb pisze:A co jeszcze pomoże?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Przeprasza za pytanie laika, ale... czy truskawki tuż obok pomidorów albo ziemniaków to kompletnie poroniony pomysł? Mąż mnie straszy, że mogą złapac zarazę ziemniaczaną, czy coś, nie pamiętam co od pomidorów, a w tym roku robię nowy ogród i kombinuję - zostało mi trochę miejsca po obu stronach truskawek...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Posadziłam wczesną jesienią kilkadziesiąt sadzonek, wszystkie się przyjęły, ładnie przezimowały choć na razie są jeszcze malutkie. Najchętniej bym je teraz przesadziła w zupełnie inne miejsce, bo trochę się mi zmieniła koncepcja ogrodu. Czy taki zabieg wpłynie jakoś znacząco na owocowanie?
Pozdrawiam, Marta.
Ika2008 przesadzaj, ale kop dość głęboko, bo mogą mieć już duże korzenie.Dobrze by było jakbyś miała przygotowaną lepszą ziemię w nowym miejscu. Ja robię tak, że robię dziurę w ziemi, wlewam dużo wody, jak woda wsiąknie to dopiero idę wykopywać. Wsadzam z bryłą ziemi do tej mokrej dziury, zakrywam ziemią i już nie podlewam żeby korzeni nie naruszyć.
Truskawki w pierwszym roku i tak słabo owocują. Dopiero w drugim i w trzecim roku będzie mnóstwo owoców
Truskawki w pierwszym roku i tak słabo owocują. Dopiero w drugim i w trzecim roku będzie mnóstwo owoców
-
Tak samo przesadzam tylko pamiętaj aby sadzić głębiej byle nowo posadzona bryła nie była wyższa
Pozdrawiam Teresa
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Juda, Pelikano -bardzo dziękuję za dobre rady.
Dziś z przesadzania nici, bo wiatr niemiłosierny a poza tym ból rozsadza mi czaszkę.
Może jutro?
Dziś z przesadzania nici, bo wiatr niemiłosierny a poza tym ból rozsadza mi czaszkę.
Może jutro?
Pozdrawiam, Marta.
-
Ika2008 uważaj na siebie zdrowie ważniejsze a truskawki jeszcze posadzisz
Koło każdej przesadzonej dobrze przydeptaj.
Pozdrawiam Teresa
- kazko47
- 100p
- Od: 23 cze 2011, o 15:43
Witam. Mam 5-cio letnie truskawki, 13 rzędy 35-cio metrowe. Pora odmłodzić uprawę. Kiedyś rozmawiałem z producentem owoców truskawek i powiedział mi, że on na tym samym polu uprawia rośliny 10-12 lat. Po 4 latach sadzi nowe sadzonki w międzyrzędzia a rzędy kosi i wyoruje. Wg.niego rośliny rosną dobrze i nie odbija się to na plonowaniu.
Chcę zapytać,czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o takiej metodzie? Czy może sami praktykowaliście taki sposób uprawy?
Pozdrawiam.
Chcę zapytać,czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o takiej metodzie? Czy może sami praktykowaliście taki sposób uprawy?
Pozdrawiam.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
-
Jeszcze nie praktykowałam zawsze po 3-4 latach całkiem w nowe miejsce bo czysta odchwaszczona ziemia,ja nie mam dużego areału , nie pryskam na trawę truskawek a przy takiej wspomnianej metodzie musi być sporo chemii na chwasty
Pozdrawiam Teresa
Jak myślicie, czy od szarej pleśni można popryskać truskawki Topsinem?Niby na opakowaniu nic nie pisze o truskawkach ale środek jest na szarą pleśń.
Pozdrawiam Ewa