Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w doniczce, na balkon

Post »

Ewa, ja hodowałam papryczki na balkonie, rozdałam też znajomym, u mnie jedna roślina miała swoją skrzynkę 40 cm, i doskonałą ziemię kompostową, u innych pozostały w doniczkach 3 litrowych - mój plon nieporównywalnie większy, na jesieni wstawiłam do mieszkania, bo jeszcze było sporo niedojrzałych. Aha, i dorosły gdzieś do 60 cm, też znacznie większe krzaczki niż te doniczkowe.
Basia
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Tak, wszyscy mówią, że dla papryki większa doniczka równa się większy plon. Ale ta moja Sweet Pickle chyba sama z siebie jest małym krzaczkiem (zależnie od źródła dorasta do 25 lub 40 cm), więc nie ma co szaleć, tak mi się wydaje przynajmiej.
pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Własnie o tym wspomniałem w ostatnim poście i o czym ta pani w filmie tez mówi :)
Jak jest mała odmiana to choćby skały s... to większa doniczka zbytnio nic nie da, mozna kilka sztuk w jedna wieksza wsadzić wtedy da - da fajny efekt wizualny :wink:
marcin31
100p
100p
Od: 7 mar 2012, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit posiadam paprykę cyklon, która jest na etapie kwitnienia, od wysadzenia do 5 litrowej doniczki była zasilana 1 raz bioflorinem. Dolne liście bledną i co jakiś czas odpadają, czy papryka tak ma? czy ja coś robię nie tak?

Pozdrawiam Obrazek Obrazek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

W LM były dziś w sprzedaży takie doniczkowe krzaczki papryk.
Niestety, nie dopatrzyłam jakie to odmiany.
Pomidorki też niczego sobie.
Wszystko akuratne na parapet. Obrazek Obrazek Obrazek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Marcin, powiedziałbym że to chloroza liści, czyli pewnie brak magnezu -> oprysk siarczanem magnezu. Ale niech się lepiej wypowiedzą osoby które mają poważne doświadczenie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

marcin31 pisze:czy ja coś robię nie tak?
A czemu nie podajesz informacji w jakim podłożu wsadzone są te papryki ?. Uważasz to za nieważne ?.
marcin31
100p
100p

Post »

Aaa.. przepraszam, papryka była posadzona do torfu odkwaszonego wymieszanego z perlitem i podlanego przed wysadzeniem florovitem do pelargonii w dawce 3ml\L wody. Później podlewana była już tylko czystą wodą i dopiero jakieś 2 tygodnie temu podlałem Bioflorinem w dawce 5ml\L.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Papryka jest generalnie niedożywiona. Wsadziłeś paprykę praktycznie do jałowego torfu . Podlanie florovitem do pelargonii tak dużej doniczki to jak mucha dla słonia. Podłoże osiągnie zawartość składników jaka znajduje się w 3 ml nawozu dopiero po zaaplikowaniu w podłoże ilości wody równej pojemności i wodnej tego podłoża. To jest praktycznie kilka podlań a roślina nie będzie czekać.
Popełniłeś błąd jaki się zdarza niejednemu nowicjuszowi. Nie wysadza się rozsady na miejsce stałe , które nie jest wstępnie nawiezione. Dlatego przy wysadzaniu na miejsce docelowe wszelkich upraw balkonowych powinno być użyte podłoże ze startową ilością nawozu. Tak samo jak gleba na działce musi być przed uprawą odpowiednio nawieziona.

Podaj mi objętość doniczki to podam Ci ile nawozu masz zaaplikować do każdej doniczki.
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lut 2011, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marcin31 - torf nie zawiera żadnego nawozu ani mikroelementów - dałeś jej nowe mieszkanie (sterylne), dałeś raz śniadanko w postaci Florovitu, potem za jakiś czas kolację w postaci Bioflorinu, a czym ją żywiłeś w międzyczasie? Niczym - ona jest wygłodzona, do tego brakuje jej mikroelementów.

P.S. O widzę, że pisaliśmy z forumowicz w tym samym czasie i ten sam wniosek :wink:
marcin31
100p
100p

Post »

forumowicz doniczka ma pojemność 5 L

-- 29 kwi 2015, o 08:57 --

Wolski Dzięki za odpowiedź ;:136
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Moje papryki od tygodnia na balkonie już docelowo,choć dzisiejszą noc spędziły w domu. Obrazek Obrazek
Te papryki hartują się na balkonie z przeznaczeniem do gruntu.
Obrazek
marcin31
100p
100p

Post »

forumowicz Dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie przyczyny wyglądu mojej papryki i za wskazanie miejsca w którym popełniłem bląd w uprawie. ;:180

Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”