Papryka w doniczce, na balkonie
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka w doniczce, na balkon
Ewa, ja hodowałam papryczki na balkonie, rozdałam też znajomym, u mnie jedna roślina miała swoją skrzynkę 40 cm, i doskonałą ziemię kompostową, u innych pozostały w doniczkach 3 litrowych - mój plon nieporównywalnie większy, na jesieni wstawiłam do mieszkania, bo jeszcze było sporo niedojrzałych. Aha, i dorosły gdzieś do 60 cm, też znacznie większe krzaczki niż te doniczkowe.
Basia
Tak, wszyscy mówią, że dla papryki większa doniczka równa się większy plon. Ale ta moja Sweet Pickle chyba sama z siebie jest małym krzaczkiem (zależnie od źródła dorasta do 25 lub 40 cm), więc nie ma co szaleć, tak mi się wydaje przynajmiej.
pozdrawiam
Ewa
Ewa
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Własnie o tym wspomniałem w ostatnim poście i o czym ta pani w filmie tez mówi
Jak jest mała odmiana to choćby skały s... to większa doniczka zbytnio nic nie da, mozna kilka sztuk w jedna wieksza wsadzić wtedy da - da fajny efekt wizualny
Jak jest mała odmiana to choćby skały s... to większa doniczka zbytnio nic nie da, mozna kilka sztuk w jedna wieksza wsadzić wtedy da - da fajny efekt wizualny
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marcin, powiedziałbym że to chloroza liści, czyli pewnie brak magnezu -> oprysk siarczanem magnezu. Ale niech się lepiej wypowiedzą osoby które mają poważne doświadczenie.
A czemu nie podajesz informacji w jakim podłożu wsadzone są te papryki ?. Uważasz to za nieważne ?.marcin31 pisze:czy ja coś robię nie tak?
Aaa.. przepraszam, papryka była posadzona do torfu odkwaszonego wymieszanego z perlitem i podlanego przed wysadzeniem florovitem do pelargonii w dawce 3ml\L wody. Później podlewana była już tylko czystą wodą i dopiero jakieś 2 tygodnie temu podlałem Bioflorinem w dawce 5ml\L.
Papryka jest generalnie niedożywiona. Wsadziłeś paprykę praktycznie do jałowego torfu . Podlanie florovitem do pelargonii tak dużej doniczki to jak mucha dla słonia. Podłoże osiągnie zawartość składników jaka znajduje się w 3 ml nawozu dopiero po zaaplikowaniu w podłoże ilości wody równej pojemności i wodnej tego podłoża. To jest praktycznie kilka podlań a roślina nie będzie czekać.
Popełniłeś błąd jaki się zdarza niejednemu nowicjuszowi. Nie wysadza się rozsady na miejsce stałe , które nie jest wstępnie nawiezione. Dlatego przy wysadzaniu na miejsce docelowe wszelkich upraw balkonowych powinno być użyte podłoże ze startową ilością nawozu. Tak samo jak gleba na działce musi być przed uprawą odpowiednio nawieziona.
Podaj mi objętość doniczki to podam Ci ile nawozu masz zaaplikować do każdej doniczki.
Popełniłeś błąd jaki się zdarza niejednemu nowicjuszowi. Nie wysadza się rozsady na miejsce stałe , które nie jest wstępnie nawiezione. Dlatego przy wysadzaniu na miejsce docelowe wszelkich upraw balkonowych powinno być użyte podłoże ze startową ilością nawozu. Tak samo jak gleba na działce musi być przed uprawą odpowiednio nawieziona.
Podaj mi objętość doniczki to podam Ci ile nawozu masz zaaplikować do każdej doniczki.
Marcin31 - torf nie zawiera żadnego nawozu ani mikroelementów - dałeś jej nowe mieszkanie (sterylne), dałeś raz śniadanko w postaci Florovitu, potem za jakiś czas kolację w postaci Bioflorinu, a czym ją żywiłeś w międzyczasie? Niczym - ona jest wygłodzona, do tego brakuje jej mikroelementów.
P.S. O widzę, że pisaliśmy z forumowicz w tym samym czasie i ten sam wniosek
P.S. O widzę, że pisaliśmy z forumowicz w tym samym czasie i ten sam wniosek
forumowicz doniczka ma pojemność 5 L
-- 29 kwi 2015, o 08:57 --
Wolski Dzięki za odpowiedź
-- 29 kwi 2015, o 08:57 --
Wolski Dzięki za odpowiedź
forumowicz Dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie przyczyny wyglądu mojej papryki i za wskazanie miejsca w którym popełniłem bląd w uprawie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam