W LM były dziś w sprzedaży takie doniczkowe krzaczki papryk.
Niestety, nie dopatrzyłam jakie to odmiany.
Pomidorki też niczego sobie.
Wszystko akuratne na parapet.
Marcin, powiedziałbym że to chloroza liści, czyli pewnie brak magnezu -> oprysk siarczanem magnezu. Ale niech się lepiej wypowiedzą osoby które mają poważne doświadczenie.
Aaa.. przepraszam, papryka była posadzona do torfu odkwaszonego wymieszanego z perlitem i podlanego przed wysadzeniem florovitem do pelargonii w dawce 3ml\L wody. Później podlewana była już tylko czystą wodą i dopiero jakieś 2 tygodnie temu podlałem Bioflorinem w dawce 5ml\L.
Papryka jest generalnie niedożywiona. Wsadziłeś paprykę praktycznie do jałowego torfu . Podlanie florovitem do pelargonii tak dużej doniczki to jak mucha dla słonia. Podłoże osiągnie zawartość składników jaka znajduje się w 3 ml nawozu dopiero po zaaplikowaniu w podłoże ilości wody równej pojemności i wodnej tego podłoża. To jest praktycznie kilka podlań a roślina nie będzie czekać.
Popełniłeś błąd jaki się zdarza niejednemu nowicjuszowi. Nie wysadza się rozsady na miejsce stałe , które nie jest wstępnie nawiezione. Dlatego przy wysadzaniu na miejsce docelowe wszelkich upraw balkonowych powinno być użyte podłoże ze startową ilością nawozu. Tak samo jak gleba na działce musi być przed uprawą odpowiednio nawieziona.
Podaj mi objętość doniczki to podam Ci ile nawozu masz zaaplikować do każdej doniczki.
Marcin31 - torf nie zawiera żadnego nawozu ani mikroelementów - dałeś jej nowe mieszkanie (sterylne), dałeś raz śniadanko w postaci Florovitu, potem za jakiś czas kolację w postaci Bioflorinu, a czym ją żywiłeś w międzyczasie? Niczym - ona jest wygłodzona, do tego brakuje jej mikroelementów.
P.S. O widzę, że pisaliśmy z forumowicz w tym samym czasie i ten sam wniosek
Witam, odświeżam temat - podarowałam chłopakowi w doniczce młodą paprykę Cayenne, ale dzisiaj mnie natchnęło, czy ona będzie owocować, jeśli będzie stała samotnie w ogrodzie? Jeśli jest samopylna, to może da radę?
Kwiaty jednej rośliny mogą się zapylać nawzajem, robiłem taką wymianę pyłku od lutego na mojej doniczkowej habanero i wiąże.
Dla chętnych do poczytania: Papryka w doniczce, na balkon.
forumowicz dzięki twojej pomocy moja papryka ma się chyba dobrze, tylko pytanie czym ją teraz ewentualnie nawozić? czy twój nowy nawóz do fertygacji nada się też do papryk?