Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- Hrynika
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2015, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Zostawię na tych kwiatki,na drugich egzemplarzach poobrywam (mam jalapeno jeszcze dwa w tym jeden oglowiony, a explosive ember jeszcze jeden ogłowiny).
Te rosną w biurze w pracy od południa i te krzaczki tam będą rosły cały czas.
Te co na balkon będę obrywać poza tym muszę się nacieszyć .
Te rosną w biurze w pracy od południa i te krzaczki tam będą rosły cały czas.
Te co na balkon będę obrywać poza tym muszę się nacieszyć .
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa - Julian Tuwim
pozdrawiam,
Hrynika
pozdrawiam,
Hrynika
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku papryki wysiałem ze 2-3 tyg za wcześnie. Niektóre odmiany jeszcze w doniczkach zaczęły kwitnąć, masakra. Obrywałem kwiatki nawet po przesadzeniu docelowym. Jest lepiej, jednak właściwie jest ją wysiać i wysadzić w już ciepłych nocach i dniach. Plon gwarantowany nawet w gruncie. Nie ma co się spieszyć lub spiesz się powoli
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja dzisiaj u swoich papryczek chili też zobaczyłam pąki kwiatowe ,mam je wszystkie oberwać ?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pewno należy oberwać pąki na pierwszym rozwidleniu. A pozostałe w/g uznania. Ja nie obrywam,chyba ze jest ich za gęsto.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Krynkajuż miałam napisać ,że moje nie mają żadnego rozwidlenia,ale poszłam sprawdzić i są .Dziękuje za pomoc ,myślałam że, to obrywanie dotyczy papryk słodkich.Jeszcze takie pytanie obrywacie wszystko co do rozwidlenia wyrosło w kącikach listków?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obrywam wszystko z kątów liści nie tylko do rozwidlenia ,ale potem też.Tak jak wilki u pomidorów.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 kwie 2015, o 11:19
Złamana sadzonka papryki
Witajcie,
Bardzo proszę o radę czy można uratować złamaną sadzonkę papryki. Nie miałam w planach sadzić papryki ale wczoraj w ogrodniczym sadzonki tak ładnie się do mnie uśmiechały więc wzięłam jedną do domu. Niestety w samochodzie sadzonka mi się złamała, jedna część to łodyga z korzeniem, druga - łodyga i liście. Czytałam, że czasami "sklejaliście" złamane rośliny, które potrafiły się zrosnąć. Tu jednak nic mi na włosku nie wisiało. Na chwilę obecną łodygę z liśćmi moczę w wodzie, bryłę z korzeniem traktuję jak całą sadzonkę.
Czy ktoś próbował ratować takie coś, w jaki sposób i z jakim skutkiem?
Będę wdzięczna za rady
Sylwia
Bardzo proszę o radę czy można uratować złamaną sadzonkę papryki. Nie miałam w planach sadzić papryki ale wczoraj w ogrodniczym sadzonki tak ładnie się do mnie uśmiechały więc wzięłam jedną do domu. Niestety w samochodzie sadzonka mi się złamała, jedna część to łodyga z korzeniem, druga - łodyga i liście. Czytałam, że czasami "sklejaliście" złamane rośliny, które potrafiły się zrosnąć. Tu jednak nic mi na włosku nie wisiało. Na chwilę obecną łodygę z liśćmi moczę w wodzie, bryłę z korzeniem traktuję jak całą sadzonkę.
Czy ktoś próbował ratować takie coś, w jaki sposób i z jakim skutkiem?
Będę wdzięczna za rady
Sylwia
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Złamana sadzonka papryki
Złamaną paprykę traktuję tak jak pomidory.
Wsadzam w mokrą ziemię , stawiam na jasnym miejscu i rano oraz wieczorem spryskuję liście.
W tym roku już 2 papryki tak ukorzeniałem.
Wsadzam w mokrą ziemię , stawiam na jasnym miejscu i rano oraz wieczorem spryskuję liście.
W tym roku już 2 papryki tak ukorzeniałem.
Pozdrawiam Wojtek
Witam miłośników papryczek
W tym roku mam możliwość zagospodarowania kawałka działki u dziadków i postanowiłam zasadzić sobie papryczki chilli wybrałam pierwsze lepsze w sklepie cayenne i dzwonki, na wacik wyłożyłam początkiem kwietnia - wiem że trochę późno ale nie liczę w tym roku na jakieś mega zbiory, a raczej w ramach przygotowania pod przyszły sezon Niestety lejąc wode niechcacy przelałam i nasionka sie pomieszały ale widze teraz ze niektóre maja ciemniejsze łodyzki tylko nie wiem które to które Za płytko też zakopałam kiełki i w paru przypadkach pozostały mi skorupki i zastanawiam sie czy je ściągać i jak, bo papryczki wypuszczają już liście właściwe.. próbowałam woda ale za mocno trzymają, więc chyba dam spokój.
Zdjęcia z wczoraj.
W tym roku mam możliwość zagospodarowania kawałka działki u dziadków i postanowiłam zasadzić sobie papryczki chilli wybrałam pierwsze lepsze w sklepie cayenne i dzwonki, na wacik wyłożyłam początkiem kwietnia - wiem że trochę późno ale nie liczę w tym roku na jakieś mega zbiory, a raczej w ramach przygotowania pod przyszły sezon Niestety lejąc wode niechcacy przelałam i nasionka sie pomieszały ale widze teraz ze niektóre maja ciemniejsze łodyzki tylko nie wiem które to które Za płytko też zakopałam kiełki i w paru przypadkach pozostały mi skorupki i zastanawiam sie czy je ściągać i jak, bo papryczki wypuszczają już liście właściwe.. próbowałam woda ale za mocno trzymają, więc chyba dam spokój.
Zdjęcia z wczoraj.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nakładaj na skorupki krople wody, tak by się na nich utrzymywały. Powtórz to kilka razy i wtedy delikatnie pensetą sciskaj z obu stron łączenie łupiny i delikatnie ciągnij. Powinny zejść bez problemu.
Co do odmian to nie pomogę.
Co do odmian to nie pomogę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2015, o 08:33
Witam, w tym roku podobnie jak rok temu hoduje papryczki chili. Chciałbym już je poprzesadzać i umieścić na balkonie w skrzynkach balkonowych ale mam wątpliwości czy nie jest jeszcze na to zbyt wcześnie.
Na niektórych zaczęły sie pojawiać już kwiaty. Urywać je czy pozwolić im już rosnąć?
Poniżej zdjęcia, prosiłbym też o ewentualne rady co do uprawy. Odmiany to cayenne red/yellow, cherry, habanero i chyba peperoni.
Na niektórych zaczęły sie pojawiać już kwiaty. Urywać je czy pozwolić im już rosnąć?
Poniżej zdjęcia, prosiłbym też o ewentualne rady co do uprawy. Odmiany to cayenne red/yellow, cherry, habanero i chyba peperoni.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Te z pudełek przesadź do osobnych kubków.Na balkon jednak trochę za wcześnie.