Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Również Florovitem do pelargonii ferdyguję rozsadę ogórków.Dodam tylko,że nigdy nie miałem problemów stosując zalecenia forumowicz.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marginetka pisze:Podlewam wodą z dodatkiem bio-florinu
Na dłuższą metę ma on za mało fosforu. Na razie rośliny w razie większego zapotrzebowania mogą korzystać z zapasu owych 96 mg/l w które wywianował :D podłoże producent.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najważniejsze to chyba obserwować swoje krzaki i nie przesadzać ani z podlewaniem ani z nawożeniem. Ja stosuję bardzo skąpe nawożenie, krzaki rosną dobrze. W tamtym roku się cieszyłem, że mam soczyściutko zielone krzaki, a się okazało że to nadmiar wszystkiego co wcale nie jest korzystne. Polecam sadzić w duże doniczki podlewać co kilka dni, kiedy podłoże przeschnie, nawozić dopiero gdy jest już kilka liści, podlewać z umiarem z dodatkiem o dobrym bilansie składników. Co kto zastosuje, czy florovit, czy nawóż do pomidorów substrala czy własną miksturę nie ma takiego wielkiego znaczenia. Natomiast jeżeli, ktoś nie ma pojęcia lub nie chce mu się bawić w chemika (tak jak mnie) to najlepiej stosować właśnie gotowy nawóz i florovit do pelargonii uważam za dobry bo ma dobry stosunek NPK.
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Normalnie zgłupiałam już całkiem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Musisz zmienić florovit, na ten do pelargonii, podlewać z głową, dostarczyć jak najwięcej słońca i będzie dobrze. ;:333
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Na temat nawożenia rozsady można przeczytać poniżej
http://doradztwowarzywnicze.pl/przygoto ... egia-cz-3/
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

kaLo pisze:I po co to zamieszanie?.Kto czyta i rozumie ten wie,że ten konkretny florowit,do pelargonii,jest używany do fertygacji rozsady pomidorów i papryki a potem ich uprawy w donicach.Propozycja kupienia 3 kg nawozu który wystarczy na co najmniej 5000 litrów roztworu do fertygacji, przez kogoś,kto ma kilka krzaków w wiaderkach,wydaje się być ponurym żartem.
3kg kristalonu starczy na 3000 litrów wody-uważasz ze przez cały sezon nie pójdzie ci tyle wody nawet do 30 krzaków pomidora?
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

zlotko73 pisze:Normalnie zgłupiałam już całkiem.
Każdy ma swoje zdanie na temat nawożenia.Na dobra sprawę florovit do pelargoni może się i nadać ale jest jeden warunek.jako że ma mało czystych składników trzeba go stosować systematycznie a u Ciebie już czasu nie wrócimy i należy zwiększyć stężenie soli mineralnych w podłożu a tego już florovit nie zrobi.Należy dać nawóz wieloskładnikowy 1kg kristalon pomarańczowy + 0,32 kg saletry amonowej na 1000 litrów.Musisz sobie sama to przeważyć na 10 litrów.Jak już pH spadnie do 5,5 to zmniejsz ilość amonówki i dołóż calcinitu.
I podlewaj jak podłoże przeschnie.
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam ponownie,

Odnośnie moich wątpliwości co do florovitu oraz w ogóle sensu dedykowanych nawozów do pomidorów o składzie niepasującym do liczb granicznych muszę jeszcze się wstrzymać. Dopiero dziś bowiem wysłałem kilka maili z zapytaniami.

Mam natomiast problem, który poruszył bodajże ekopom lub Tadeusz48 w jednym z wątków. Otóż, jutro będę wkładał moje sadzonki do tunelu, w którym mam takie namiastki pierścieni. Wyczytałem tu, że po posadzeniu roślin do chłodnej gleby mają one problemy z pobieraniem fosforu. Stąd moje pytanie: czy zasadne jest je zasilić fosforem (jeżeli tak, to w jakiej formie - nawóz amatorski do kupienia detalicznie), czy też liczyć na to, iż jednak gleba w pierścieniu będzie na tyle ciepła, że problem okaże się marginalny ? Pod spodem dałem biały mulcz z folii ale to temat na inny wątek.

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja dzisiaj kupiłam Florowit do pelargonii i innych roślin kwitnących - koncentrat do sporządzenia 100 l roztworu do podlewania firmy Inco za 9 zł.NPK 4-6-8.
Wcześniej kupiłam Nawóz morze kwiatów z dużą zawartością potasu firmy Target też na 100 litrów wody NPK 5-7-9.
Na obydwóch pisze 10 ml na 1 litr wody,zastosuję 3 ml na 1 l wody.
Na pierwszy ogień pójdzie Florowit a potem ten drugi.
Sadzonek samych pomidorów jest około 200 szt.
Oczywiście,że nie mam zamiaru za bardzo dogadzać żeby nie przedobrzyć.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Maraga mi sie wydaje ze kupiłaś 2 razy to samo :) bo ten drugi musisz i tak trochę więcej rozcieńczyć żeby nie było niczego za dużo .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli myślę liczę to:
Skoro nawóz ma NPK 5:7:9, a wartości przeliczamy wg azotu, to należy go dać 2.4ml na litr wody, wtedy otrzymujemy odpowiednio:
N-120
P-168
K-216

A wartości graniczne wynoszą odpowiednio:
N-90-120
P-138-184
K-240-300

Czyli będzie za mało potasu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Maraga, może zmień kolejność i najpierw wykorzystaj te
morze kwiatów
, a dopiero później florovit. Jak zostanie florovit, to wykorzystasz go do uprawy w donicach, jeśli będziesz uprawiać. Bo tamten drugi, właśnie w porze owocowania ten jego niedobór potasu się może ukazać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”