Przycinanie pęcherznicy
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przycinanie pęcherznicy
Praszko,to zależy jak efekt chcesz uzyskać.Jeśli zależy Ci na dalszym zagęszczeniu,to znów możesz obciąć na taką samą wysokość ewentualnie trochę wyżej. Jeśli natomiast chciałabyś mieć kwiaty,to nie tnij teraz wcale ,bo one pojawiają się na pędach ubiegłorocznych.Wówczas obetniesz po przekwitnięciu .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Dziękuję za poradę, właśnie chcę żeby się zagęściły w następnym roku już nie będę podcinać, i wtedy pojawią się kwiaty?
Kiedy można się spodziewać pączków liści na pęcherznicy? Jesienią wsadziłam jedną i okryłam ją dość dobrze (kopczyk plus gałązki iglaste) ale mam wrażenie że gałązki są uschnięte. Wszystko w ogródku już ruszyło i ma zielone pączki a to nie. Czyżby trzeba było się jej pozbyć? Czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam Asia
Można powiedzieć że to cecha charakterystyczna pęcherznic. u mnie też tak jest. Lepiej żeby pączki tak szybko się nie pokazały, kto wie czy zima jeszcze nie przyjdzie albo przymrozki, jak tak się stanie to młode listki szlak trafi :/ A soki nawet do czerwca krążą w roślinie.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Asiu, sprawdziłam pączki swoich pęcherznic i zaobserwowałam,że te rosnące na słoneczku już się rozluźniają,w cieniu jeszcze nie,więc cierpliwie czekaj.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
A ja swoich w tym roku nie przycinam, cięłam w zeszłym roku wiosną i płakałam, że nie miały kwiatków.
Pęcherznice to rewelacyjne krzewy. W moim lesie pięknie rosną na piasku (no dobra, wsadziłam je do dobrej ziemi, ale jaka mają konkurencje dookoła), i, co najważniejsze, utrzymują kolor przez cały sezon, zarówno żółta jak i czerwona.
Za waszą radą, może utnę kilka sadzonek i spróbuję je ukorzenić.
Pęcherznice to rewelacyjne krzewy. W moim lesie pięknie rosną na piasku (no dobra, wsadziłam je do dobrej ziemi, ale jaka mają konkurencje dookoła), i, co najważniejsze, utrzymują kolor przez cały sezon, zarówno żółta jak i czerwona.
Za waszą radą, może utnę kilka sadzonek i spróbuję je ukorzenić.
Pozdrawiam
Magda
Magda
Witam
Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam. w sumie każdy przycina pęcherznicę wg własnego uznania
moje mają 4 lata
obecnie na dziś mają ok 2 metrów
i teraz nie wiem
przyciąc teraz czy już a późno i przyciać po kwitnieniu
Ja sama przycinałam na wiosnę i faktycznie miały mało kwiatów no i teraz już nie wiem co zrobić
Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam. w sumie każdy przycina pęcherznicę wg własnego uznania
moje mają 4 lata
obecnie na dziś mają ok 2 metrów
i teraz nie wiem
przyciąc teraz czy już a późno i przyciać po kwitnieniu
Ja sama przycinałam na wiosnę i faktycznie miały mało kwiatów no i teraz już nie wiem co zrobić
Pęcherznica traktowana jest raczej jako ozdobna z liści nie kwiatów, więc teraz można jeszcze dokonywać cięcia, bo nowe pędy mają cały sezon do wzrostu.Bordowa ładnie wygląda gdy kwitnie, ale najobficiej kwitną egzemplarze prawie nie cięte, z długimi przewieszającymi się łukowato gałęziami.Gdy będzie cięta, gałązki skracane, będzie się krzewić, ale nie będzie niestety tak ładnie kwitła.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
No więc
przyglądnę się dokładnie mojej czy mi pasuje w tym roku taki pokrój jaki ma czy nie.
Jak nie, to ciachnę.
Mniemam, że nic jej nie będzie bo nieźle sobie u mnie radzi
a jak mi się spodoba to zostawię i zobaczę jak będzie w tym roku,
Tak chyba zostawię i będę mieć porównanie do zeszłego roku ciętej i nie ciętej.
No więc
przyglądnę się dokładnie mojej czy mi pasuje w tym roku taki pokrój jaki ma czy nie.
Jak nie, to ciachnę.
Mniemam, że nic jej nie będzie bo nieźle sobie u mnie radzi
a jak mi się spodoba to zostawię i zobaczę jak będzie w tym roku,
Tak chyba zostawię i będę mieć porównanie do zeszłego roku ciętej i nie ciętej.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedna przyciąłem i zrobiłem sadzonki, a druga rośnie nie ruszana i będę miał porównanie
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem, że ligustr aby utrzymać zwarty żywopłot można ciąć nawet co 3 tygodnie, czy można robić też tak z pęcherznica czy jednak to jej zaszkodzi?
Witam,
czy teraz jeszcze można przyciąć starą zdrewniałą pęcherznicę diabolo. Na jaką wysokość? W tej chwili ma około 2 metrów
czy teraz jeszcze można przyciąć starą zdrewniałą pęcherznicę diabolo. Na jaką wysokość? W tej chwili ma około 2 metrów