Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Czyli mam rozumieć , że te więdnące krzaki i liście opadające to wynik zbyt obfitego podlewania? Ok. Będę podlewać mniej i sprawdzę, czy się ogarną. A Jeśli chodzi o to wystawianie na słońce to tak na pełne słońce na balkon? Do 13 jest tam pełne słońce i bardzo ciepło, wręcz gorąco, gdy temperatura jest powyżej 20 stopni.
Oczywiście, że to nie jest wynik nadmiernego podlewania, tylko przenawożenia azotem . Przypatrz się uważnie, masz poskręcane liście , pęcherze na liściach , gruba łodyga, ciemnozielone liście, krótkie międzywęźla. Możesz umieścić te zdjęcia na jakimś portalu z podpisem : najbardziej typowe objawy przenawożenia azotem.
Inna sprawa, że prawdopodobnie to przenawożenie jest skutkiem braku światła, nie wiem dlaczego trzymasz pomidory na oknie północnym skoro możesz je trzymać na balkonie. Tylko trzeba osłonić folią odpowiednio wysoką , żeby ich nie ugotować, i nie od razu na cały dzień tylko stopniowo , najpierw na kilka godzin , ale musisz się liczyć że kilka liści i tak zżółknie.
Inna sprawa, że prawdopodobnie to przenawożenie jest skutkiem braku światła, nie wiem dlaczego trzymasz pomidory na oknie północnym skoro możesz je trzymać na balkonie. Tylko trzeba osłonić folią odpowiednio wysoką , żeby ich nie ugotować, i nie od razu na cały dzień tylko stopniowo , najpierw na kilka godzin , ale musisz się liczyć że kilka liści i tak zżółknie.
Większość osób za bardzo się przejmuje idealnym wyglądem swoich rozsad , przecież one i tak trafią do zupełnie innych warunków , innej gleby , nawożenia, temperatury, światła więc ta idealna rozsada będzie uzależniona od tego jaka akurat będzie pogoda, zamiast skupiać się na idealnej rozsadzie trzeba dać im spokojnie rosnąć, pomidory hoduje się dla owoców a nie dla idealnej rozsady.
Natomiast dobra rozsada - zdrowa, o prawidłowym systemie korzeniowym, zahartowana nawet w gorszych warunkach poradzi sobię lepiej niż przelane, zabiedzone i przemarznięte sadzonki. Czy nie tak?
Dzięki za odzew. Myślę, że to nie wina azotu. Liście nie są ciemnozielone, a właśnie jasnozielone, wcześniej były ciemniejsze. Choć to skręcanie mnie zastanawiało. No nic. dziś wystawiłam je na trochę na balkon, i tak będę robić od dziś. Plus uważne podlewanie, co by za dużo nie było. Powiedzcie jeszcze proszę, ile cm powinna mieć sadzonka wysadzana do gruntu? Mam wysokie St. Pierre, Pearshaped i karłowe Betalux. Te Betaluxy są najzdrowsze, ale mają zaledwie 7 cm. Czy te sadzonki urosną w ciągu 3 tygodni na tyle, ze będą się nadawać do wysadzenia?
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie moge nigdzie dostac florovitu tu U.S.A . Znalazlem cos podobnego w proporcjach 4-12-8 . Kilka tyg. temu probowalem podlewac rozcienczonym 18-24-20 ale pomidory zaczely mi zolknac wiec zaraz je przesadzilem do nowej ziemi . Od 3 tyg niczym nie zasilam i wszystko stoi w miejscu. Czy ktos moze mi powiedziec czy takie propotcje 4-12-8 beda sie nadawac.
Pozdrawiam Rafal
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
forumowicz . Moglbys sie wypowiedziec na moje pytanie ? Z gory dziekuje. Wczoraj podlalem moje rozsady wlasnie czyms takim. Mam nadzieje ze to ich pobudzi do zycia. Mam jeszcze jedno pytanie , jak przesadzamy drugi raz pomidory to usuwamy ziemie wokol korzeni czy tez raczej z zta sama ziemia do wiekszych pojemnikow . od kiedy zaczynac podlewac florovitem w jakie fazie wzrostu rosliny . Czy moge tez to stosowac do podlewania ogorkow?
Pozdrawiam Rafal
Izaszka
Jeśli liście byly jasnozielone to miały mało światła, poszukaj w necie zdjęć czy opisów przenawożenia, sama wyrobisz sobie opinię.
A co do wysadzania to nieważne jak duże są sadzonki tylko jaka jest pogoda, nie mogą zmarznąć tzn wszystko poniżej zera niszczy pomidora a w dzień to z 15 stopni minimum powinno być, więc zależy jakie masz warunki, folia, szklarnia , ogrzewane czy nie. sadzonki powinnaś tak planować, żeby przed kwitnieniem poszły do docelowej ziemi
i nie sadz więcej betaluxa bo to badziew straszny, owszem jest wczesny ale na tym lista jego zalet się kończy jest sporo lepszych, wczesnych, pomidorów
Jeśli liście byly jasnozielone to miały mało światła, poszukaj w necie zdjęć czy opisów przenawożenia, sama wyrobisz sobie opinię.
A co do wysadzania to nieważne jak duże są sadzonki tylko jaka jest pogoda, nie mogą zmarznąć tzn wszystko poniżej zera niszczy pomidora a w dzień to z 15 stopni minimum powinno być, więc zależy jakie masz warunki, folia, szklarnia , ogrzewane czy nie. sadzonki powinnaś tak planować, żeby przed kwitnieniem poszły do docelowej ziemi
i nie sadz więcej betaluxa bo to badziew straszny, owszem jest wczesny ale na tym lista jego zalet się kończy jest sporo lepszych, wczesnych, pomidorów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dyrydyry7
Jakie znasz odmiany pomidorów równie wczesne jak Betalux, bo od dawna jestem zainteresowana tym tematem - nie chodzi mi o pomidory koktajlowe tylko o nadające się na położenie w plastrach na kanapce.
Jakie znasz odmiany pomidorów równie wczesne jak Betalux, bo od dawna jestem zainteresowana tym tematem - nie chodzi mi o pomidory koktajlowe tylko o nadające się na położenie w plastrach na kanapce.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Niestety im wcześniejsze tym łączny zbiór mniejszy dlatego ja wychodzę z założenia, że lepiej zaczekać kilka dni i mieć pomidory w miarę wczesne ale takie , które ładnie owocują przez cały czas niż kilka bardzo wczesnych, z których póżniej żaden pożytek.
Dziękuję za radę. Myślę że winowajcy to nadmiar wody i mało światła. Postaram się poprawić i zobaczymy co z nich wyrośnie za dwa tygodnie lub trzy. Pomidory będę uprawiać w gruncie, ponieważ mój nowy tunel zeszłoroczny nie przerwał sezonu i wylądował na śmietniku. Macie może jakieś doświadczenia z preparatem Humus-Active? Zakupiłam go i mam zamiar użyć zamiast zwykłego obornika. Czy to wystarczy, czy może posypać jeszcze np Azofoską pod ogorki i pomidory?
Ja posadziłam kilka bardzo wczesnych Sub arctic planty, potrzebują tylko 54 dni od wysadzenia na miejsce stałe. Zobaczę co z tego będzie, ale nawet gdyby miały mniej owoców niż te późniejsze, to i tak warto cieszyć się wcześniej swoimi pomidorkami. W końcu mam jeszcze ponad 100 krzaków innych odmian
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pytanie co prawda nie do mnie ale jeśli mogę coś podpowiedzieć, to jestem chętna.ostatnia szansa pisze:dyrydyry7
Nie miałam Betaluxa, więc nie mam porównania ale u mnie jako pierwszy owocował Stupice. Dziś wysadziłam go do foliaka i ma już kwiatki.
Z akcji mam Najwcześniejszy od Bioy i również poszedł dziś do tunelu, więc będę miała porównanie. Dodam jeszcze, że Anna Russian również kwitnie, wiięc pewnie jest w miarę wczesna.
Pozdrawiam, Marta.