Ogrodzenie tymczasowe ,tanie, z odzysku

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
PannaD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 gru 2009, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowe ogrodzenie najlepiej - z odzysku

Post »

w ogóle ogrodzenie domu nie jest zbyt tanie. Ja teraz jestem właśnie na tym etapie i szukam jakiejś porządnej firmy, która robi porządne siatki lub panele.
prolis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 19:23

tanie ogrodzenie z siatki lesnej - okolice Poznania

Post »

Witam,
chcialbym ogrodzic swoja dzialke, lacznie min. 120mb ogrodzenia (z jednej strony sie dolacze
do siatki lesnej sasiada), Ma to byc ogrodzenie tymczasowe, ale musi wytrzymac z 7lat (lepiej podac wiecej niz mniej). Główny cel: ochrona przed ewentualnymi zlodziejami nasadzen (nowo powstajace osiedle domow willowych, obawiam sie, ze nasadzenia moga sie komus spodobac i bez ogrodzenia znikna - aczkolwiek na razie u sasiadow to sie nie dzieje, ale wole nie ryzykowac). Nie ukrywam,
ze chciałbym sie zmiescic w rozsadnych pieniadzach. Myśle o siatce lesnej na slupkach od dolu zabezpieczonych lepikiem) Jaki moze byc koszt wykonania takiego ogrodzenia przez firme specjalizujaca sie w/w pracach? Czy ktoś moze polecic jakams firme z Poznania lub okolic (zachodni Poznan, działka znajduje sie 25km od ratusza), ktora jest solidna i ma uczciwe ceny?
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: tanie ogrodzenie z siatki lesnej - okolice Poznania

Post »

Po co od razu firma? ;) W ubiegłym roku robiliśmy z ojcem takie ogrodzenie. Też się trochę bałem, że będzie ciężko, ale zeszło w sumie tydzień robiąc tylko popołudniami. Co prawda nasze ma tylko 90 mb, ale te 30 dodatkowo nie byłoby problemem.
Siatkę i słupki (oprócz narożnych) zamówiłem w sieci (nie chcę robić reklamy, link mogę podać na PW). Słupki narożne "home made", obetonowana rura. Do kupnych słupków (rury z zatyczkami) dospawałem od dołu po około 0,7 metra kątownika. Słupki te są nabite w ziemię naokoło 1 metr, narożne zabetonowane. Furtka zespawana z pręta żebrówki, wypełniona siatką.
Kupne słupki dodatkowo zabezpieczyłem farbą podkładową.
Koszt: słupki, siatka (100 mb) i materiał kosztował w granicach 350 zł.
Do estetyki można byłoby mieć pewne zastrzeżenia (czasem słupek jest minimalnie odchylony od piony, ale trudno zachować pion, kiedy nabija się go młotem z drabiny ;)), ale nie o wygląd tu chodzi.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
prolis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 19:23

Post »

znalazlem ogloszenie za 20,5zł mb
za:
-slupki okorowane 9-10cm z drzew lisciastych co maksymalnie 3,5m w zaleznosci od podloza
-od dołu zabezpieczone lepikiem,
-siatka gr drutu 1,7/2,2mm, wysokosc 1,6m
-cala reszta
slupki kopane na glebokosci 50-60cm

co o tym myslicie?
postawienie z wlasnych sił raczej wykluczam, za duza odeleglosc, zla ziemia do kopania, brak narzedzi, czasu.
pozdrawiam,
Bartosz
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Słupki moim zdaniem za płytko kopane. 3,5 metra to chyba za blisko, 5-6 metrów wystarczy.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2013, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogrodzenie tymczasowe,najlepiej z odzysku

Post »

Witam serdecznie.
Chciałbym zrobić ogrodzenie na swojej działce którą dzierżawie od miasta, nie chciałbym się wykosztowywać ponieważ często działki są okradane a zatem wymyśliłem ogrodzenie gdzie za słupki posłużą rury plastikowe od kanalizacji o średnicy 5cm a także plastikowa siatka. Byłoby to najtańsze rozwiązanie a zarazem może i najtrwalsze.
Co o tym myślicie?
Czy ktoś wykonywał może podobne ogrodzenie?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Ogrodzenie z wykorzystaniem plastikowych rur kanalizacyjnych

Post »

To już lepiej kupić drewniane słupki pod drzewa i siatkę leśną... będzie to dużo lepiej wyglądało i będzie trwałe, nie wspominając o wyglądzie. Cena ta sama.
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Po pierwsze rurki tańsze już wyceniałem, drewno długo nie postoi bo już robiłem. Zastanawia mnie na ile słupki będą sztywne, czy zalewać je dodatkowo no i na pewno rurki będę malował aby plastik się nie utleniał. Dodatkowo opcje będę miał taką że kielichy rurek będą zatykane wieczkami a po zdjęciu wieczek będę mógł tam wkładać lampki ogrodowe solarne i fajnie to może wyglądać.
Dodam jeszcze że siatka będzie miała wysokość 80cm, a rurki wbijane będą 50cm w ziemie.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Zasyp je od środka ziemią/piaskiem. Będą stabilniejsze.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Bastianos pisze: Dodam jeszcze że siatka będzie miała wysokość 80cm, a rurki wbijane będą 50cm w ziemie.

To o takie ogrodzenie chodzi... czyli o płotek. Ja bym po wkopaniu zalał betonem środek i zrobił na dole stopę z betonu. Będzie trwałe na lata.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Kup trzy deski, drut na zbrojenie i odlej słupki betonowe.
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

PiotrekP pisze:
Bastianos pisze: Dodam jeszcze że siatka będzie miała wysokość 80cm, a rurki wbijane będą 50cm w ziemie.

To o takie ogrodzenie chodzi... czyli o płotek. Ja bym po wkopaniu zalał betonem środek i zrobił na dole stopę z betonu. Będzie trwałe na lata.

właśnie o to mi chodziło!

-- 29 kwi 2015, o 20:15 --
mirzan pisze:Kup trzy deski, drut na zbrojenie i odlej słupki betonowe.
Za dużo roboty i wydatków.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Przeczytałem wątek i dochodzę do wniosku, że ten płotek jest zbędny. Teren nie Twój, złodzieje i tak kradną, sam piszesz, że każde trochę sensowniejsze ogrodzenie to "za dużo roboty i wydatków". Wysokość 80 cm to się przechodzi krokiem defiladowym. Albo zrób otwarty ogród bez płotu, albo jakiś mały żywopłot. Bo to co zamierzasz zrobić nie będzie ani zdobiło, ani chroniło. To jaką ma pełnić rolę?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”