Skrętnik Streptocarpus Wendlandii
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skrętnik Streptocarpus Wendlandii
Na początku kwietnia zobaczyłem na Łódzkiej Giełdzie Kwiatów ciekawą roślinę - Skrętnik .zaszalałem ,kupiłem ,niech mam .
Długo szukałem na jego temat informacji -u nas na forum nic nie znalazłem ,a w necie tylko nazwę i nic konkretnego .
Miał kilka pędów kwiatowych i kwitł obficie -sama radość .W czerwcu kwitnienie drastycznie zmalało ,może za dużo słońca .Wynagrodził mnie pojawieniem się listków u nasady pędów kwiatowych
Pędy kwiatowe zamarły ,a jeden listek zaczął szybko rosnąć .Lubię eksperymenty ,a może się uda
Odgrzebałem ziemie ,korzonków listka nie widać -lupa na oko ,skalpel i odciąłem . Miejsce po odcięciu posypałem zmielonym węglem drzewnym -podobno zapobiega gniciu i grzybkom .Wsadziłem do ziemi z cocogruntem .Codziennie kilka kropel wody -zwiędnięty ,ale nie usycha . .Po dwóch tygodniach ożył -musi wypuścił korzonki -podrósł .
Reszta listków rosła dalej aż zaczęły wypuszczać własne pędy kwiatowe
Zdjecia nie mam ,niechcący wykasowałem
Tak jak poprzednio -skalpel i do ziemi -niestety po trzech tygodniach nadal zwiędnięte . A może do wody .Po tygodniu ożyły
A u jednego pojawiają się korzonki
Mama skrętniczka jeszcze żyje i wypuszcza nowe liski
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym skrętnikiem byłbym wdzięczny za pomoc w wychowaniu przedszkolaczków
Długo szukałem na jego temat informacji -u nas na forum nic nie znalazłem ,a w necie tylko nazwę i nic konkretnego .
Miał kilka pędów kwiatowych i kwitł obficie -sama radość .W czerwcu kwitnienie drastycznie zmalało ,może za dużo słońca .Wynagrodził mnie pojawieniem się listków u nasady pędów kwiatowych
Pędy kwiatowe zamarły ,a jeden listek zaczął szybko rosnąć .Lubię eksperymenty ,a może się uda
Odgrzebałem ziemie ,korzonków listka nie widać -lupa na oko ,skalpel i odciąłem . Miejsce po odcięciu posypałem zmielonym węglem drzewnym -podobno zapobiega gniciu i grzybkom .Wsadziłem do ziemi z cocogruntem .Codziennie kilka kropel wody -zwiędnięty ,ale nie usycha . .Po dwóch tygodniach ożył -musi wypuścił korzonki -podrósł .
Reszta listków rosła dalej aż zaczęły wypuszczać własne pędy kwiatowe
Zdjecia nie mam ,niechcący wykasowałem
Tak jak poprzednio -skalpel i do ziemi -niestety po trzech tygodniach nadal zwiędnięte . A może do wody .Po tygodniu ożyły
A u jednego pojawiają się korzonki
Mama skrętniczka jeszcze żyje i wypuszcza nowe liski
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym skrętnikiem byłbym wdzięczny za pomoc w wychowaniu przedszkolaczków
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skrętnik Streptocarpus Wendlandii
Tym listkom co się ukorzeniają obetnij te pędy kwiatowe, będą miały większą szansę na ukorzenienie.
Kiedyś dostałam takiego małego odrosta od Wenlandii, rósł, wielki już był, traktowałam jak inne skrętniki.
Zimą niestety zmarniał i szybko odszedł.Możliwe,że przelałam bo w chłodnym miejscu stał.
Kiedyś dostałam takiego małego odrosta od Wenlandii, rósł, wielki już był, traktowałam jak inne skrętniki.
Zimą niestety zmarniał i szybko odszedł.Możliwe,że przelałam bo w chłodnym miejscu stał.
- aleksanderk
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
Długo czekałeś na korzonki?
- aleksanderk
Edyto ponad miesiąc ,ale może by wcześniej wypuściły gdybym nie wsadził ich do ziemi .Prawie trzy tygodnie siedziały w ziemi ,a jak wsadziłem do wody to po tygodniu było widać małe cieniutkie korzonki .
- aleksanderk
Mam nadzieję że ktoś kto ma takiego skrętnika i podzieli się swoimi doświadczeniami .
Chyba to nie jest popularny skrętnik i trudno znaleźć o nim wiadomości .
----8 lis 2013, o 20:49---
Od końca września minęło trochę czasu ,a na temat mojego skrętnika niczego się nie dowiedziałem-trudno
Stary liść powoli zasycha ,ale ciągle wydaje potomstwo . Ukorzeniam trzy następne listki .
Najdziwniejsze że na grzbiecie starego liścia w miejscu skąd wyrastały pędy kwiatowe pojawiła się rozetka liściowa .Listki zdecydowanie inne -nie zaokrąglone i wyrasta jeden z drugiego .
Listki ukorzenione pod koniec września dzielnie rosną , już ponad dwa razy większe od momentu ukorzeniania .Jeden utracił pędzik kwiatowy i rośnie szybciej od tego z pędem . Najszybciej rośnie liść który nie miał pędu .
Ciekawe jak przetrzymają zimę i czy na wiosnę zakwitną .
A jeszcze ciekawsze co wyrośnie z listków na grzbiecie starego liścia .
---21 lis 2013, o 11:00---
Stary liść zamarł ,a dwa ostatnie listki po oddzieleniu umieściłem w wodzie
Poprzednio oddzielone listki po 20 dniach puszczają korzonki .
Teraz pójdą do ziemi i mam nadzieję że się przyjmą i urosną a może kiedyś puszczą pędy kwiatowe .
Chyba to nie jest popularny skrętnik i trudno znaleźć o nim wiadomości .
----8 lis 2013, o 20:49---
Od końca września minęło trochę czasu ,a na temat mojego skrętnika niczego się nie dowiedziałem-trudno
Stary liść powoli zasycha ,ale ciągle wydaje potomstwo . Ukorzeniam trzy następne listki .
Najdziwniejsze że na grzbiecie starego liścia w miejscu skąd wyrastały pędy kwiatowe pojawiła się rozetka liściowa .Listki zdecydowanie inne -nie zaokrąglone i wyrasta jeden z drugiego .
Listki ukorzenione pod koniec września dzielnie rosną , już ponad dwa razy większe od momentu ukorzeniania .Jeden utracił pędzik kwiatowy i rośnie szybciej od tego z pędem . Najszybciej rośnie liść który nie miał pędu .
Ciekawe jak przetrzymają zimę i czy na wiosnę zakwitną .
A jeszcze ciekawsze co wyrośnie z listków na grzbiecie starego liścia .
---21 lis 2013, o 11:00---
Stary liść zamarł ,a dwa ostatnie listki po oddzieleniu umieściłem w wodzie
Poprzednio oddzielone listki po 20 dniach puszczają korzonki .
Teraz pójdą do ziemi i mam nadzieję że się przyjmą i urosną a może kiedyś puszczą pędy kwiatowe .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2015, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam i gratuluję wytrwałości Wątek zapomniany, ale bardzo jestem ciekawa ciągu dalszego jeśli oczywiście nadal rozmnażasz skrętnika.Postanowiłam uprawiać tą roślinkę i bardzo jestem ciekawa wszelkich wiadomości o niej.
- aleksanderk
Niestety ,drugie pokolenie ummie zmarniało ,ale moja sadzonka u koleżanki nawet zakwitła
-
- 10p - Początkujący
A dlaczego zmarniało?Wyglądają na takie roslinki które łatwo romnożyć.
- aleksanderk
Mnie się nie udało .Poszukaj kup i rozmnażaj - powodzenia .
To ciekawa , śliczna i mało znana roślinka .
To ciekawa , śliczna i mało znana roślinka .
-
- 10p - Początkujący
Szkoda,ze nie uchowały się.Znalazłam,zakupiłam i zaczynam przygodę skrętnikową.Ciekawa jestem czy uda mi się któregoś rozmnożyć
- aleksanderk
Trzymam ciuki uda się na bank.
Ja czekałem aż nowe listki miały około 3 cm .
Ja czekałem aż nowe listki miały około 3 cm .
-
- 10p - Początkujący
Dzięki,póki co strasznie zimno jak na koniec kwietnia więc nie bedę jeszcze się rwać z rozmnażaniem,poczekam.Ale powiem wprost,że korci mnie bardzo