Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? Zdjąć łupinę przed sianiem??pelikano11 pisze:Jedną spróbuj, siej bez łupiny i potem podgon sadzonkę.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Poprzednia część wątku jest tutaj Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Pozdrawiam Agnieszka
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Tak, sposób sprawdzony. Obcinasz nożyczkami (do paznokci) brzeg suchego nasiona - bez czubatej końcówki (tam wychodzi kiełek, z tego miejsca lepiej potem zsunąć łupinę niż ciąć, bo można uszkodzić). Suche nasiono wkładasz do szklanki z wodą na ok godzinę i zdejmujesz łupinę z nasiona. Ja daję od razu do ziemi do 0,5 l kubków pod woreczek foliowy i w ciepłe miejsce. Kiełek ok 2 cm jest po dobie.
Czy rozstawa dyni ambar podawana przez producenta 0.7 x 1 nie jest zbyt gęsta? Uprawiałem w tamtym roku w rozstawie 1mx1m i przyznam, że było naprawdę ok. Jednak w tym roku chciałbym większy plon, tylko czym grozi większe zagęszczenie?
Nie mogę znaleźć info w sieci, ale pamiętam, że w opisie dyni Ambar napisali, że pędy ma krótkie a dopiero w lipcu (czy pod koniec lipca) zaczyna wyraźnie wydłużać pędy. Ale jak długie rosną?? ja jej nie uprawiałem. Ja bym siał wg zaleceń, aż takiej wielkiej różnicy w rozstawie nie ma wg mnie.
Moja Ambar była krzaczasta, ale wypuścila po 2 m pędzie , rosła na kompostowniku. Owoce były blisko głównego krzaka. Uciełam pęd tam gdzie nie było owoców.
Aga
Dzięki Samsu, teraz już wiadomo o co codzi
Jak chcesz mieć większe plony to zostaje Ci nawadnianie i nawożenie.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
orlik755
Marcoo16
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Dyniowej obfitości Ja jutro sieję tą o którą pytałem oraz hokkaido
Marcoo16
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Dyniowej obfitości Ja jutro sieję tą o którą pytałem oraz hokkaido
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję i wzajemnie U mnie w tym roku będą jednak królować dynie olbrzymie Atlantic Giant
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
pelikano11 - Dziękuję za odpowiedź. Moja cukinia leży na waciku już tydzień i nic. Obcięłam ją Twoim sposobem. Może to pomoże jej puścić kiełka. Z drugiej strony, dynia bezłupinowa posadzona do ziemi też nie schodzi już kilka dni.
Pozdrawiam Agnieszka
Wyjęłam z łupinki. nasionka wydają się być zdrowe. Cukinia była z akcji wymiany: okrągła. 2 nasionka zgniły w ziemi. Pozostałe 3 były na waciku żebym mogła je obserwować. Więcej nie mam nasionek. Jak nie zejdą to będę musiała jakieś znaleźć w sklepie, ale pewnie inne.
Pozdrawiam Agnieszka
No to trzymaj w ciepłym miejscu, powodzenia. A ta okrągła jest z nasion oryginalnych?
W razie czego polecam jednak cukinię podłuzną
W razie czego polecam jednak cukinię podłuzną