Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozchodnik okazały ( Sedum spectabile )

Post »

Piotrze podobnie jak Ty lubię rozchodniki w większych kępach.
Robiłam tak na szybko przed świętami przegląd swoich ... ruszają ale powoli a najbardziej leniwy 'Stardust' .
Mam nadzieje, że ruszy.
Piotrze czy zdarza Ci się w odmianach z liśćmi dwukolorowymi mieć pędy zielone ?
W ub roku Sedum 'Elsie' ELSIE'S GOLD prawie straciłam przez te pędy z rewersja ( chyba?)
Późno zauważyłam i cała energia szła w te zielone pędy - ciekawa jestem jak w tym roku się zachowa... ;:131
Czyżby to była odmiana wyjątkowo podatna ?
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety ale większość dwubarwnych lubi rewersować a przy tym i rośnie w nierewelacyjnym tempie.
U mni notorycznie uwstecznia się "Elsie" i "Diamond Edge'. Pozostaje pilnowanie i obrywanie zielonych pędów.
Pozdr. MArcin
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moje się budzą - większość to młodziaki posadzone jesienią. Chyba tylko 'Birthday Party' nie przeżył zimy ;:145 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

christinkrysia pisze: Piotrze czy zdarza Ci się w odmianach z liśćmi dwukolorowymi mieć pędy zielone ?
Niestety nie, nie miałem takiego przypadku. :wink: Jest jeszcze wcześnie, rośliny dopiero ruszają. U mnie np. hosty jeszcze nie ruszyły, u sąsiadki mają już 10cm. Odmiana ta sama, gleba ta sama, a odległość to tylko 10m.
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24

Post »

Czytam, że rozchodnik bardzo łatwo się ukorzenia. Jakiś tydzień temu wsadzilem te młode "kapustki " do ziemi, jest szansa że się ukorzenią?
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozchodniki ukorzeniają się bardzo łatwo ale trochę trwa zanim sie zaaklimatyzują w nowym miejscu. Mam wrażenie że się długo zbierają do rozrastu w porównaniu do innych roślin. Wczoraj obdarowałam młodziakami koleżankę będę obserwowała jak tam u niej rosną :wit
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Rozchodniki rozmnażają się doskonale z młodych oderwanych "kapustek"
i z wyrosnietych pędów również. Wystarczy odciąc pęd i wsadzić do doniczki...przymie się na pewno. :D
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
MPandora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2015, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też na tej zasadzie. Z pojedynczego kwiatka wyhodowałam już kilka kęp. Mam do niego sentyment, bo mnie zaskoczył kiedyś tym, że przeżył srogą zimę w donicy na balkonie, niczym nie osłonięty. Byłam pewna, że po nim a tu na wiosnę niespodzianka. Od tej pory mam go dużo w ogrodzie.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Kochani sezon w pełni i nic nie pokazujecie. A kto z Was ma może takiego z fioletowymi kwiatami jak na pierwszej stronie x-d-a i zna nazwę? ja mam z pięć odmian, ale nie wiem jak się nazywają, bo niestety nie mam zwyczaju zostawiania etykiet, kocham ogromnie i chcę powiększyć kolekcję. Z racji, że "przejechałam" białego kosiarką i połamałam kilka pędów wycięłam je przy samym dole i wstawiłam do wazonu i już mają korzenie. Super fajnie i bezproblemowo się rozmnaża. I tenże biały miał dwie gałązki jasnoróżowego mutanta, wycięłam i posadziłam do donicy na tarasie z różową lwią paszczą (ta ma się kiepsko po przesadzeniu) i euphorbią i mam piękną jesienną kompozycję.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Witam,
Wiosną pytałem czy podzielić moje rozchodniki - poradzono mi zrobić to za rok. A tymczasem jeden tak się rozrósł, że w środku jest dziura a pędy z kwiatami leżą dookoła i na dodatek przykrywają drugiego. Jestem ciekaw czy to dlatego, że nie podzieliłem, czy może z innego powodu.
To zdjęcie z początku sierpnia - teraz pędy są jeszcze bardziej położone. Z góry wygląda to fatalnie.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Rzeczywiście muszę przyznać, że niektóre się pokładają. I mam wrażenie, że nie o zagęszczenie tu chodzi. te które rosną bliżej trawnika i obrywają przy nawożeniu z siewnika, rosną wyższe i się właśnie rozkładają. Te które mam posadzone dalej i rosną na bardziej jałowej ziemi są sztywne i zwarte :)
Jednej mam takiego małego czarnego nieboraczka, który nawet nie ma ładnych kwiatów, to on leży już od połowy lata i nie ma opcji, żeby tworzył coś ładnego... może bym musiała go przesadzić...
Ile motyli dzisiaj się przy nich ścigało :)
Naprawdę piękny początek jesieni :)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Andrzeju mój rozchodnik też się co roku pokłada.
ja go podwiązuję do palika. :D
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Post »

W necie natknęłam się na informację, że "Jeśli gleba jest zbyt żyzna, rośliny /w tytule rozchodniki okazałe/ "wybiegają" i kępa się rozkłada na boki, czyli "wylega".
Pozdrawiam
Ania
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

U mnie piaseczek i zero nawozu i też się to robi.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witajcie piszecie ,ze rozchodniki się u was pokładają ,fakt też miałam ten problem , ale znalazłam rozwiązanie ,ja swoje rozchodniki na przełomie czerwca przycinam tak o 1/3 wysokości , tym sposobem one się rozkrzewiają ,a ja mimo wszystko podwiązuję je do palików 2 stopniowo ,w pierwszą wewnętrzna część wbijam palik i podwiązuję wewnętrzną część rozety , i oddzielnie przy drugim paliku zewnętrzną jego część . Rozchodniki wtedy bardzo ładnie się prezentują :D
andrzej1050 faktycznie musisz go podzielić :wit

jak to u mie wygląda .. Sedum Matrona
Obrazek

jutro postaram się wkleić fotki moich rozchodników jak to wygląda z większej odległości :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”