Truskawki - cz.3
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.3
Możesz na agro nałożyć słomy co zniweluje nagrzewanie się czarnej tkaniny. Jeśli masz stanowisko w pełnym słońcu to przy upalnym lecie po prostu truskawki ci się usmażą na samej czarnulce.
Jeśli masz poza tym agro to połóż ją na glebie ,a po tygodniu zobacz co pod nią jest. Jestes pewna ,że chcesz mieć to towarzystwo zajadając się pysznymi truskawkami?
Użyj słomy.
Jeśli masz poza tym agro to połóż ją na glebie ,a po tygodniu zobacz co pod nią jest. Jestes pewna ,że chcesz mieć to towarzystwo zajadając się pysznymi truskawkami?
Użyj słomy.
Ja podobnie:) Dziś kolejne rzędy przepielone, wolno się schodzi, ale cóż to już 4 rok, na jesień nowe posadzę.cewe pisze:Pozostawiając odpowiednie odległości spokojnie wykorzystuję elektryczną glebogryzarkę ograniczając do minimum pracę ręczną.
Motykę podarowałem znajomej Taki żarcik na weekend
Storczyku wyzdrowiej!!:)
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Czy warto pozyskiwać sadzonki z 4 letnich krzaków zakładając nową mini-plantację,czy też konieczne jest zainwestowanie w nowe sadzonki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Bardzo ważne aby dobrze przygotować stanowisko pod truskawki, przede wszystkim odchwaścić zrobić badanie gleby ważny przedplon.Przed sadzeniem musi byc dobrze nawiezione.. obornik nawozy fosforowo- potasowe.Pilnować aby nie było zbyt zagęszczone bo grzybek szleje jak nie ma przewiewu.
Sadzonki pobiera sie z sadzonek jednorocznych z 4 letnich nie warto bo słabo plonują i moga być już zwirusowane
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Mimo że mają 4 lata i są zarośnięte mleczakami, szczawem ,muszę powiedzieć ,że truskawki są duże i nawet jest ich sporo( co drugi dzień schodziło bardzo dużo łubianek) w porównaniu do drugiego pola, identycznego wielkością , w którym połowe już raczej nie ma. Na jesień koniecznie będą nowe sadzonki:)cewe pisze:Czy warto pozyskiwać sadzonki z 4 letnich krzaków zakładając nową mini-plantację,czy też konieczne jest zainwestowanie w nowe sadzonki?
A co do sadzonek..lepiej nowe niż z kilkuletnich, popieram poprzednią odpowiedź.
Storczyku wyzdrowiej!!:)
a powiedzcie czy takie 3 letnie dobrze owocujące truskawki można wykopać i przesadzić w inne miejsce? Macie może patenty na mrówki? Mnie już szlag trafia wszędzie się panoszą potrafią nawet zrobić sobie gniazdo pod truskawką okopują ją ziemią nie cierpie tego dziadostwa. Znajoma polecała cynamon?
Ja truskawki sadzę tylko na własne potrzeby więc nie bawię się w robienie badań a nawożenie ograniczam do minimum bo mają jeść to moje dzieci a i beż tego chemii we wszystkim pełno
Ja truskawki sadzę tylko na własne potrzeby więc nie bawię się w robienie badań a nawożenie ograniczam do minimum bo mają jeść to moje dzieci a i beż tego chemii we wszystkim pełno
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie 3-letnie dobrze owocujące truskawki w ubiegłym roku przesadziłam na ognisko .
Nie stosuję żadnych środków przeciw gniciu truskawek. Przy odpowiednio dużych odstępach między nimi, usuwaniu ręcznym spleśniałych ognisk truskawek, jestem w stanie opanować i mieć dobre plony na sadzonych jesienią truskawkach w pierwszym, drugim i trzecim roku. W czwartym roku moje truskawki mają piękne owoce, są śliczne i ..przychodzą 3 dni deszczu i nie mam co zbierać - wszystkie chore, gdy trzyletnie i młodsze mają zdrowe owoce z małymi wyjątkami.
Nie stosuję żadnych środków przeciw gniciu truskawek. Przy odpowiednio dużych odstępach między nimi, usuwaniu ręcznym spleśniałych ognisk truskawek, jestem w stanie opanować i mieć dobre plony na sadzonych jesienią truskawkach w pierwszym, drugim i trzecim roku. W czwartym roku moje truskawki mają piękne owoce, są śliczne i ..przychodzą 3 dni deszczu i nie mam co zbierać - wszystkie chore, gdy trzyletnie i młodsze mają zdrowe owoce z małymi wyjątkami.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ostatnia szansa mnożysz ze swoich? Jeśli tak, to z truskawek które ile mają lat?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
witam co to za szkodnik na truskawce
[img]http://zapodaj.net/03ce0fb65cfd5.jpg.html[/img]
http://zapodaj.net/345a913116f6a.jpg.html
http://zapodaj.net/741648e42df69.jpg.html
[img]http://zapodaj.net/03ce0fb65cfd5.jpg.html[/img]
http://zapodaj.net/345a913116f6a.jpg.html
http://zapodaj.net/741648e42df69.jpg.html
Co on może szkodzić ,zauważyłeś niepokojące działanie .Jest jeszcze inna opcja do rozważenia ; sprzymierzeniec lub neutralny .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
nie zauważyłem na razie , no teraz oby był sprzymierzeńcem
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
pelikano11!
Co roku dosadzam 2 rzadki 10 m truskawek i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach ... Przepraszam, taki mam dzisiaj humor i streściłam historię moich truskawek .
Równocześnie wyrzucam 2 najstarsze rządki. Do tej pory zostawiałam truskawki na owocowanie w czwartym roku i po tym jak kolejny raz z obrzydzeniem musiałam zebrać truskawki z czteroletnich krzaczków po deszczu i wyrzucić na ognisko, usunęłam 4 rządki i nie będę mieć czteroletnich.
Co roku dosadzam 2 rzadki 10 m truskawek i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach i z tych moich jednorocznych biorę sadzonki, które sadze w kolejnych dwóch rządkach ... Przepraszam, taki mam dzisiaj humor i streściłam historię moich truskawek .
Równocześnie wyrzucam 2 najstarsze rządki. Do tej pory zostawiałam truskawki na owocowanie w czwartym roku i po tym jak kolejny raz z obrzydzeniem musiałam zebrać truskawki z czteroletnich krzaczków po deszczu i wyrzucić na ognisko, usunęłam 4 rządki i nie będę mieć czteroletnich.
Moje nowe imię Szansa
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szanso (ostatnia) to Ci się te truskawki przemieszczają jak piaski na Saharze
Przecież dosadzając z jednej strony, przesuwasz cała "grządkę"
Przecież dosadzając z jednej strony, przesuwasz cała "grządkę"