Dalie wymagania,problemy - cz.3
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Własnie taka kupiłam w zeszłym roku w Prakti , była zgodna odmianowo i pięknie zakwitła, choć posadziłam ja w nieciekawym miejscu. Za to jej siostrzyczka Babylon Lila coś kiepsko przezimowała i mam ja na razie w donicy. Widziałam jeszcze Babylon Brons (Bronze?), ale nie odważyłam się kupić, bo jakaś niepewna .
Mi zjadły ślimaki w zeszłym roku Orange Fubuki. Karpę wykopałam mizerną i nie przetrwała zimy
Pozostała mi jeszcze jedna skrzynka do obsadzenia (3 niskie dalie) i chyba 2-3 dalie do gruntu. Na kilka sztuk jeszcze czekam, mogą przyjść nawet w połowie maja więc uzbroiłam się w cierpliwość
Mi zjadły ślimaki w zeszłym roku Orange Fubuki. Karpę wykopałam mizerną i nie przetrwała zimy
Pozostała mi jeszcze jedna skrzynka do obsadzenia (3 niskie dalie) i chyba 2-3 dalie do gruntu. Na kilka sztuk jeszcze czekam, mogą przyjść nawet w połowie maja więc uzbroiłam się w cierpliwość
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Miłko a mam pytanie. Jak już wszystkie karpy posadziłam, zostało mi kilka "ziemniaczków" które wyglądają, że mają żywe oczka, więc je wsadziłam do doniczki. Te z wyraźnym oczkiem pojedynczo, takie niepewne wszystkie do jednej dużej. Czy jak już puszczą, to wsadzić do ziemi z doniczką czy bez? i jakie duże powinny być? bo w zeszłym roku zostawiłam jako tarasowe i wcale nie chciały rosnąć...
Jak dobrze, że pada...
Jak dobrze, że pada...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Tak bardzo to się jeszcze nie ciesz.Adek13 pisze:Ruszają!
Przed nami zimna Zośka.
będziemy biegać i okrywać.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Kluska! Ze spokojem można wsadzić potem do ziemi bez doniczki. Doniczka ograniczy dostęp do składników pokarmowych. Pamiętaj o wrzuceniu kompostu do dołków! Na dobrym jedzeniu szybko podrosną i zakwitną!
Miłka
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak rozkrzewić dalie?
Chodzi o to, że moje dalie z reguły wypuszczają po 1/2 pędy a u niektórych widać dorodne krzaki.
Chodzi o to, że moje dalie z reguły wypuszczają po 1/2 pędy a u niektórych widać dorodne krzaki.
Moja żółta miniaturka top Mix posadzona do donicy zaczyna kwitnąć. Fioletowa kołnierzykowa już piękna ale pączków jeszcze nie ma. Najgorzej ma się fioletowa top mix. Przyszła wysuszona i zarobaczona. Wykąpałam w karate i włożyłam do ziemi. Ma już kilka zdrowych raczej pędów. Ja swoje zostawię w pojemnikach. W tamtym roku do samej karpy objadały ślimaki.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Park Princes zaczyna kwitnąć na balkonie w donicy. Myślałem ,że zdąże przed kwitnieniem wysadzić na działce a ona jako jedyna jak na razie nie chciała poczekać.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Moje wszystkie popuszczały pędy .2 w doniczkach już pięknie wyglądają,jedna ma już pąki kwiatowe tylko nie wiem która czerwona czy rózowo-biała.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Mam pytanie odnośnie sadzonek pędowych. Czy jeśli teraz pobiorę takowe i ukorzenie to jest szansa że zakwitną mi jeszcze w tym roku??
Pozdrawiam Piotr
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie i czy o a taki efekt Ci chodzi ale kiedyś na filmie widziałem, że ustrzykiwali pierwsze, pojawiające się pąki kwiatowe. Opóźniało to kwitnienie ale roślina się krzewiła i kwitła większą ilością kwiatów.Kriss1515 pisze:Jak rozkrzewić dalie?
Michał