Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Aquaforta pisze:kaLo Możesz temu zaprzeczać, możesz doczytać lub zignorować.
Czytam wszystko,nie tylko to,co zgodne z moim światopoglądem. :wink: Wszyscy jesteśmy stworzeni z tych samych pierwiastków dostępnych na Ziemi.Każdy organizm ,zwierzęcy,czy roślinny,to nic innego jak kombinat chemiczny,który z substancji prostych buduje skomplikowane związki,służące do budowy ciała.Odpady z tej produkcji to tzw."nawozy naturalne",które pod względem chemicznym nie zawierają nic ponad to,co zostało przyswojone wcześniej.Czyli makro i mikroelementy.I żeby przysłowiowe gó..no było pokarmem dla roślin,czy innych organizmów najpierw musi zostać zmineralizowane,czyli doprowadzone do postaci takiej,jaka jest w worku.I tego po prostu ignorować nie można.Chyba,że ktoś się bardzo uprze. ;:108

Propozycja karmienia żony hormonami jest interesująca,choć NIEZBYT ELEGANCKA.Mimo to przedyskutujemy ją w gronie rodzinnym.
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Propozycja karmienia żony hormonami jest interesująca,choć NIEZBYT ELEGANCKA.
Leki na "potliwość" - hormonalne. Leki na łysienie - hormonalne, leki regulujące miesiączki - hormonalne. Można by tak wymieniać bardzo długo, ale jak się ktoś uprze to argumenty nie dotrą.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Płyny do garów i szampony z substancjami pokrewnymi estrogenom ;:202 .Nawet margaryna z fitohormonami - Flora pro activ. ;:306
winio20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 10:35

Post »

Awatar użytkownika
niczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2015, o 19:48

Post »

Dziękuję za podpowiedzi, po konsultacji z M. wygrywa żurawina! bardzo ją lubimy suszoną w chlebku albo w sosie. Muszę sadzonki tylko znaleźć.
http://images69.fotosik.pl/849/b75803c11d8381af.jpg
-- 1 maja 2015, o 11:06 --

upss chyba troszkę za duże zdjęcie, sorki moje pierwsze :) Ach, to wnioskuję żeby pod żurawinę nie dawać geowłókniny? Taki miałam zamiar. Obrazek
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Posty odchodzą trochę od tematu - żurawina rozrasta się troszkę podobnie jak truskawki - troszkę, bo wybija na boki płożące pędy, ale nie do końca, bo pędy są całe ulistnione i nie formują się mini-sadzonki na końcach. Czemu piszę o tych długopędach? Ano dlatego, że gdy zapewni im się warunki to się ukorzenią. Więc wystarczy w kilku miejscach obłożyć torfem czy np. mchem i jeśli dostatecznie długo będzie wilgotno to tam roślina wypuści korzonki. Na agrowłókninie to się nie uda - wyrosną długie pędy, które ostatecznie w pewnym momencie od końców będą zasychać. Ja bym tylko brzegi trawnika oddzielił, zasadził sadzonki i wyściółkował. Jak żurawina się przyjmie to sama utworzy gęsty kobierzec pod borówkami.
Awatar użytkownika
niczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki, muszę kupić dużo torfu i trocin, wysypać, posypać siarką mineralną lub siarczanem potasu. A jakie borówki będą szczęśliwe, bo coś nie mają całkiem zielonych listków, tak z lekka czerwienieją. A na jednym maluszku tylko jedna gałązka kwiatków :(
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niczka, ktoś pisał niedawno, żeby w pierwszym roku obrywać kwiatki, popatrz ze dwie strony wcześniej :)
Też tak "wycinałam" grządki z traw... i nadal to robię :lol:

Promilus nawet więcej niż trochę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
niczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aquaforta hmm, mi nikt nie mówił, że mam obrywać kwiatki. Przepadło, moje 2 maleństwa mają już po 2 latka, a dużego kupiłam kilkuletniego i pięknie rodzi też od 2 lat.
Niestety wcześniej mąż posiał wszędzie trawsko! 15 arów. Teraz muszę go zmuszać żeby pomógł mi wydrzeć po skrawku na rabatkę. Sama więc wiesz, że rodzi się to w bólach (krzyża) :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Witam.W zeszłym roku walczyłem z szarą pleśnią na borówkach. Trochę przegapiłem pierwsze objawy i miałem trochę strat.Chciałem się zapytać kiedy profilaktycznie opryskać krzewy żeby nie powtórzył się zeszłoroczny epizod. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

jestem tutaj nowy mam pytanko po jakim czasie mogę nawozić posadzone w tym roku w kwietniu sadzonki mające 20-30cm wzrostu kilka różnych odmian?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz chociaż ,jaką masz ziemię?Jakie ma pH i jaką zasobność? Nawoziłeś przed posadzeniem?Bez tych podstawowych wiadomości,nikt nie udzieli Ci prawidłowej odpowiedzi nawet w przybliżeniu .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

ziemia to kupiony w ogrodniczym typowy torf pod borówki pH 3,5-4,5, podczas sadzenia nie było niczym nawożone, wymieszałem po prostu 1:1 torf z ziemią z dołka, a na wierzch podsypałem korą sosnową.

-- 1 maja 2015, o 22:04 --

przed posadzeniem również nie było nawożone.

Piszemy poprawną polszczyzną, zdania zaczyna się z wielkiej litery, a kończy kropką. Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

W porządku, ale jakie pH ma ziemia, którą mieszałeś z torfem? Proporcja 1:1 z ziemią "alkaliczną" na pewno Ci nie da odpowiedniej dla borówki wartości.
Już pal licho zawartość pierwiastków, bo jakaś tam ich ilość jest i przy rozsądnym nawożeniu w pierwszym roku nic im się nie stanie, ale kondycja borówki zależy przede wszystkim od odczynu pH gleby, w której rośnie.
Bez tego ciężko Ci będzie odpowiednio dobierać nawozy.
Piotrek
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

patryk10015 Najlepiej od razu siarczanem amonu , postępując zgodnie z instrukcją. I tak dwa razy na wiosnę a pod koniec sezonu również siarczanem potasu. Jeśli warunki u Ciebie nie są idealne (jak u mnie) nawożenie uchroni Cię przed straconym czasem stagnacji we wzroście krzewów. Świetnie, że zastosowałeś ściółkę z kory sosnowej. Eliminuje konkurencję trawy i sama w sobie zakwasza.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”