Ogrodzenie tymczasowe ,tanie, z odzysku

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2013, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodzenie z wykorzystaniem plastikowych rur kanalizacyjnych

Post »

I widzisz to nie o to chodzi że złodzieje kradną i przez płotek nie przejdą, złodzieje kradną złom i pochodne więc coś ze stali mogliby mi wyciąć tak jak połowę poprzedniego płotku. Płotek jest mi potrzebny aby oddzielić się od innych działek bo są to ogródki działkowe i ludzi przychodzą np. z psami. Czy nie będzie zdobiło? Wątpię jestem budowlańcem i nie tak wykorzystywałem różne materiały, może być ładnie.
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Trochę nabazgrałem ale zamysł mam taki. Rurki do góry kielichami które będą zaślepiane zaślepkami stworzonymi do tego a po zdjęciu zaślepek np. wieczorową pora podczas grilla będę w każdy słupek wkładał lampkę solarną bo na działkach ciemno. Siatka będzie czarna no i słupki pomalowane pod kolor czarny myślę że nie wiedzący nie będą wiedzieli że to rurka.Oczywiści nadal oczekuje rad bo jeszcze trochę czasu mam do prac.
Obrazek
Jacek-J129
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 23:01

Post »

To już sam musisz wiedzieć czy będzie się to Tobie podobało. Ja osobiście tego pomysłu że tak powiem nie widzę, z tego względu, że siatka musi zostać naciągnięta aby sensownie wyglądała, a do tego będziesz potrzebował metalowych słupków. Po drugie jak masz zamiar pomalować słupki ?. Z tego co wiem na pcv farba raczej trzymać się nie będzie.

Lampki solarne w każdym słupku to może nie głupi pomysł, ale wyglądem nie będzie to grzeszyć.
Głowa pełna pomysłów . . .
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jest to lekka siatka plastikowa więc nie powinno być problemu z naciągnięciem, a nocny widok przy 30 lampkach wokół działki przy ognisku, myśle że może być fajnie. Natomiast jeżeli chodzi o malowanie to będą malowane gumą zabezpieczającą w kolorze czarnym a on się klei do wszystkiego.

Nie ma potrzeby, abyś cytował post, na który odpowiadasz bezpośrednio, szczególnie o 1,30 w nocy. Gdy panuje tłok na forum ;:306 :;230 ;:306 :D , pomid.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz. My tu wymyślamy, nie mając pojęcia o Twojej działce. Gdybyś miał zdjęcie. Każdy pisze na podstawie swoich doświadczeń, i swojego pojęcia estetyki. Czasem warto posłuchać innych, a czasem wręcz odwrotnie. Osobiście nie widzę tej plastikowej siatki, ale może dlatego, że takiej nie mam. Pomysł z lampami fajny, ale czy nie za dużo ? Wiesz żeby nie wyszedł pas startowy na lotnisku, nocą :) A chcesz mieć trochę intymności i spokoju. Bo taka rola działki.
O takiej godzinie, to i Moderator miewa poczucie humoru :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Dla mnie brzmi całkiem ok, sama sobie chcę ogrodzić ogródek siatką na ptaki więc czemu nie.. nylonowa jest bardzo trwała. Przy okazji pomysł z malowaniem farbą gumową jest świetny, masz jakąś konkretną upatrzoną? Jeśli tak chętnie dowiem się jaką lub skorzystam z linka..
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Bastianos, widziałem Twoją działkę w innym wątku. Jest pierwsza przy bramie, więc ruch spory. Zmieniam zdanie o otwartym ogrodzie. Ogrodzenie wskazane. A może niska sztacheta, albo dechy w poziomie ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Bastianos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Powiem tak nie chce się wykosztowywać ponieważ mam do zrobienia tego ogrodzenia 35mb co wyjdzie mnie już prawie 500zł.
Co innego jakby to był mój przydomowy ogródek, wtedy nie żałował bym niczego. Z drugiej strony robić dziadostwo także się nie opłaca a więc wymyśliłem sobie taki płotek także dlatego że przeprowadziłem kosztorys i taniej już niczego sensownego nie zrobie a jak za działa to wytrzyma na pewno dłużej niż drewno. Annodomini a takie sztachetki kosztują sporo.

-- 2 maja 2015, o 10:59 --
loeb pisze:Dla mnie brzmi całkiem ok, sama sobie chcę ogrodzić ogródek siatką na ptaki więc czemu nie.. nylonowa jest bardzo trwała. Przy okazji pomysł z malowaniem farbą gumową jest świetny, masz jakąś konkretną upatrzoną? Jeśli tak chętnie dowiem się jaką lub skorzystam z linka..
Na taką lekką siatkę można dokupić specjalne słupki ja mam trochę grubszą i jednak słupki muszą być sztywniejsze. Nad farbą się dokładnie nie rozglądałem ale na pewno coś w markecie znajde a pierwsze co przychodzi mi na myśl to zabezpieczenie do podwozi.
Jacek-J129
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 23:01

Post »

Mi się wydaje że jest to zbyt długie ogrodzenie, aby ładnie wyglądało. Poza tym środek do konserwacji podwozi to inaczej tzw. "bitex" z całym szacunkiem ale na pewno nie będzie to pięknie wyglądało na rurce pcv. Lepiej zostaw w takim kolorze jakie z fabryki wychodzą :). Pozdrawiam
Głowa pełna pomysłów . . .
he-man
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2015, o 20:58

Ogrodzenie tymczasowe

Post »

Witam.
Zamierzam ogrodzić sad ponieważ dzika zwierzyna mocno niszczy drzewka. Zamierzam grodzić siatką leśną i przyczepianą do zakopanych belek drewnianych. Pytanie: pod belki lepiej kopać dołki czy wiercić ręcznym wiertłem? Teren duży, ok 3000m2. I jak się taka wiertnica zachowuje w momencie natrafienia na kamień? Jeżeli ktoś już coś podobnego robił chętnie skorzystam z porad, wskazówek.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzenie tymczasowe

Post »

Wymienić musiałem słupki w ogrodzeniu i też miałem ten dylemat - wypożyczenie wiertnicy 120 zł dziennie a kupno 800 zł - wybrałem wariant drugi. Zdecydowanie łatwiej wiertnicą spalinową. Co się dzieje jak się trafi na kamień przestaje się wiercić świder się nie zagłębia. W takiej sytuacji pozostaje łopata i wtedy poznasz różnicę. Najważniejsze w tej bajce zakonserwować słupki aby po 5 latach znów nie trzeba było ich wymieniać. Ja konserwowałem siarczanem miedzi ( roztwór wodny ) a po wyschnięciu lepikiem na bazie smoły - 5 cm co ponad ziemię. Nie wiem jak z ręcznym wiertłem ale pewnie ta sama różnica jak wiercić elektryczną wiertarką lub wiercić ręczną. Sadownicy mają świdry mocowane do ciągnika może masz takiego w pobliżu.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Te sadownicze też nie dają rady przy większych kamieniach , ale jeżeli chcesz drewniane kołki wykorzystać to najlepiej kupić sadownicze u mnie najstarsze mają 20lat i są ok . Jak chcesz sam zrobić to postaraj się o beczkę około 120cmwysokości włóż do niej wcześniej okorowane kołki i przesuszone i zalej olejem krezolowym jak problem to do warsztatu i olej przepalony samochodowy wsadź kołki do beczki zalej i pozostaw na 3 tygodnie . możesz dolewać oleju w miarę ubywania . masz minimum 10lat spokoju . Dobra jest teraz temperatura przy niższych wskazane podgrzewanie oleju .
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

asprokol pisze:Wymienić musiałem słupki w ogrodzeniu i też miałem ten dylemat - wypożyczenie wiertnicy 120 zł dziennie a kupno 800 zł - wybrałem wariant drugi. Zdecydowanie łatwiej wiertnicą spalinową. Co się dzieje jak się trafi na kamień przestaje się wiercić świder się nie zagłębia. W takiej sytuacji pozostaje łopata i wtedy poznasz różnicę. Najważniejsze w tej bajce zakonserwować słupki aby po 5 latach znów nie trzeba było ich wymieniać. Ja konserwowałem siarczanem miedzi ( roztwór wodny ) a po wyschnięciu lepikiem na bazie smoły - 5 cm co ponad ziemię. Nie wiem jak z ręcznym wiertłem ale pewnie ta sama różnica jak wiercić elektryczną wiertarką lub wiercić ręczną. Sadownicy mają świdry mocowane do ciągnika może masz takiego w pobliżu.
Jakiej firmy kupiłeś wiertnicę i czy jesteś z niej zadowolony?

Też przymierzam się do kupna na jesienne obsadzanie pola, ale nie wiem czy będzie to dobre rozwiązanie na glebę piaszczystą. Celuję w wiertnicę z trzema świdrami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”