Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Mam pytanie a'propos odmiany koralik malinowy. Nasiona mam z akcji więc nie mam doświadczenia z tą odmianą.
Obydwie sadzonki, jakie posiadam wypuściły kwiatostany i wygląda na to ,że zakończyły wzrost :roll: oczywiście puszczają wilki ale jestem zdziwiona tak wczesnym zakończeniem rośnięcia głównego pędu .
Pytanie -czy ta odmiana tak ma czy to u mnie doszło do jakiś anomalii ??
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ginka!!
Sadź północ południe ,ale chyba będziesz musiała zmniejszyć z 9 do 8 szt. w rzędzie.Ta odległość powinna być wystarczjąca przy prowadzeniu na 1 pęd,aby dostać się do każdego pomidora.Ja mam 9 szt na długości 6m,z tym ,że podwójnie(2w1).Jeśli zorientujesz się,że jednak nie jest gęsto,możesz poprowadzić na 2 pędy. ;:333 ;:333
Oczywiście sadzenie na przemian,tak aby naprzeciwko siebie były w 1 i 3 rzędzie,a środkowy rząd pomiędzy. ;:170 ;:170
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie malinowe koraliki rosły normalnie , ale to sprawa drugorzędna .Najważniejsze co pozostawiły po sobie , to wspomnienie miernego smaku , szkoda miejsca jak dla mnie .
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Kasiu - u mnie wczoraj był identyczny widok,tylko na trawie ;:oj Jedna skrzynka spadła mi z taczki,jak przewoziłam rano sadzonki do tunelu.( na rózne dziwne kombinacje,żeby jak najwiecej skrzynek zmieścić na taczce :wink: ) Myśli po wypadku identyczne jak u Ciebie :;230 :;230 :;230 Ale u mnie o dziwo wszystkie sadzonki dało się pozbierać,żadna sie nawet nie złamała.Tylko numerki się pomieszały :) Będzie 12 szt niespodzianek :wink: Wiadomo tylko,że czerwone owoce będą miały.

A dziś pomidorki nocują w tunelu,okryte agrowłókniną zimową,a ja siedzę i się martwię,że przymrozek wyskoczy :roll:
Niby ma być 3-4 st ale stresik jest :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Od południowej strony będą 'maskotki', więc chciałam troszkę gęściej je posadzić skoro są karłowe (prawdziwe 'maskotki' z nasion, nie jak z targu że nie wiadomo jak wysokie urośnie, z rozrysowanego planu wychodzi mi tak jak proponujesz 8 krzaczków w rzędzie + naprzemienne dodatkowe 4 krzaczki maskotek, lub więcej ale to będzie zależeć od docelowego zagęszczenia).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

frant pisze:U mnie malinowe koraliki rosły normalnie , ale to sprawa drugorzędna .Najważniejsze co pozostawiły po sobie , to wspomnienie miernego smaku , szkoda miejsca jak dla mnie .
Wysadziłam 1 sztukę więc już zostanie ale nabrałam wątpliwości czy to rzeczywiście koralik malinowy :roll: .
U mnie obydwie sadzonki wyglądaja tak samo - dałam jeszcze dwie sztuki Teściowej ;jutro sprawdzę jak wygladają u Niej .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Elu, mam podobny dylemat. Maluchy już w domu, a co z resztą wyjaśni.się o 23,
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Według prognozy na: http://www.meteo.pl/um/php/pict_show.php?cat=2&time=8

nad ranem w mojej okolicy temperatura gruntu poniżej zera.

Dla pewności zapaliłem wkłady dzisiaj w tunelu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Glinka to mamy ten sam rozstaw pomidorów w tym roku. W planach miałam prowadzić na 2 ale kilka odmian chyba trzeba będzie na 1. Nowa nauka, jakoś sobie prowadzenia na 1 nie wyobrażam :wink:

Legina taki prosty sposób naprzemiennego sadzenia a ile może miejsca zaoszczędzić. Będę pomidory miała na sznurkach to jest nawet wygodniej z wchodzeniem pomiędzy rośliny. Fajne :D
Pozdrawiam Jola
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Chudziak, miałam koralika malinowego dwa lata temu, nasiona z akcji. Dorósł może do 40cm, i zakończył wzrost Rósł na działce, Okropny mizerota. Z tej samej paczki, drugi, posadziła córka na balkonie. Ten dorósł do barierki a więc więcej niż metr. Plenny z wieloma odrostami, Nie umiała go opanować, Działa tu chyba zasada na kogo wypadnie.... ;:224
Na akcję wysyłałam nasionka z tego drugiego, ale sama już go nie siałam.
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

Hej wszystkim, u mnie w tunelu wysadzone są już Szejki, Faworyty,Ożarowskie złote, koktajlowe, Black Cherry, Pedro, Słomka i Atol, zaś w gruncie po 1 sztuce Atol edro Faworyt Szejk Cherry Harze i już stoją ponad tydzień nie przykrywane te w gruncie i nic im nie jest, w tunelu w dzień ok.25-30 stopni nocą ok.7-11 ziemia się mocno już nagrzała więc nie ma co ich kryć;). Jutro jak pogoda pozwoli i się wyrobię z trawnikami i obcinaniem krzewów to dosadzę ok.20 w grunt i kolejne 15 do tunelu :)

-- 1 maja 2015, o 23:56 --

Niestety malinowe (Ożarowskie, olbrzymy i jeszcze jedna odmiana) pomieszały mi się z innymi z późniejszej rozsady i trudno będzie rozpoznać co jest czym, ale mam nadzieję że się uda.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Chudziak u mnie koralik malinowy był pomidorkiem karłowym,nasiona miałam z akcji,b.rozrastał się wszerz,owocował,aż do mrozów na tarasie.
Na zdjęciu z ub.roku, ten z przy ścianie po prawej stronie:
Obrazek
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Tak obserwując długoterminową prognozę pogody, to do końca maja temperatura w nocy oscyluje pomiędzy 3-6 stopni. ;:oj , jak żyć Panie POmidorze :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”