Regeneracja trawnika po zimie
Re: Regeneracja trawnika po zimie
Oczywiście na ten miesiąc to już ci nawozu wystarczy ;)
U mnie po wertykulacji w tym roku też trawa długo się zbierała (wyjątkowo suchy kwiecień) ale już zaczyna wyglądać
Myślę, że u Ciebie to się powinno zagęścić....
PS
Od północy za domem to na super trawę bym nie liczył... ;)
I tam byłbym ostrożny z wertykulacją w kolejnych sezonach
Myślę, że u Ciebie to się powinno zagęścić....
PS
Od północy za domem to na super trawę bym nie liczył... ;)
I tam byłbym ostrożny z wertykulacją w kolejnych sezonach
Drugie koszenie mnie trochę uspokoiło Tak to teraz wygląda:
Zdjęcie jakością nie powala, bo robione przez szybę, ale w końcu się zazieleniło. Mam jeszcze takie pytanie. Są gdzieniegdzie kępki tak jakby innego gatunku trawy (jaśniejsze i wyższe). Czy za jakiś czas się to wyrówna ? Czy jeśli będę jednorazowo kosił nie więcej niż 3 cm to mogę użyć mulczowania ? Czy u was trawa ma jednolite źbła, czy zróżnicowane ?
Zdjęcie jakością nie powala, bo robione przez szybę, ale w końcu się zazieleniło. Mam jeszcze takie pytanie. Są gdzieniegdzie kępki tak jakby innego gatunku trawy (jaśniejsze i wyższe). Czy za jakiś czas się to wyrówna ? Czy jeśli będę jednorazowo kosił nie więcej niż 3 cm to mogę użyć mulczowania ? Czy u was trawa ma jednolite źbła, czy zróżnicowane ?
Wiosna minęła ... Nadeszło lato, a więc i susze Czy podlewacie swoje trawniki, a jeśli tak to ile mniej więcej na 1m^2 ? Mój kran ogrodowy, a raczej zraszacz ma przepustowość 10l/min. Więc podlewając zgodnie z zaleceniami powinienem poświęcić na podlewanie 350 minut Czyli prawie 6 godzin Co radzicie ? Oddzielając cisy od trawnika znalazłem sporo pędraków Można się nich jakoś tanio i skutecznie pozbyć z trawnika ? Czy podnieść koszenia o jeden stopień ?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie podlewam już swojego ze względu na brak czasu, darń się wzmocniła i prawie wygląda jak rok temu jak podlewałem. Już wyrosłem z pięknego trawnika. Trzeba kiedyś się relaksować
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie podlewam, bo to jednak spory koszt jak się ma duży trawnik (w moim przypadku to ponad 1500m kw). Ponadto wymaga to jednak sporo czasu jeśli się nie ma automatycznego nawadniania. Nie zmienia to faktu, że podczas upałów podlewany trawnik będzie na pewno wyglądać o wiele lepiej niż ten nie podlewany. Niektórzy stosują również poniższą technikę by trawnik stał się bardziej zielony bez podlewania czy nawozu
O pędrakach było już wiele razy mówione na forum:
Pędraki
O pędrakach było już wiele razy mówione na forum:
Pędraki